"Виклик сьогодення" - Олександр Карпюк

"Виклик сьогодення" - Олександр Карпюк

Про українські "Бредлі" під видом переробленої бази від Т-64, українських "байрактарів" у вигляді "Сокіл-300" та інших вундервафль які б так, але чомусь ніт.

В нас якась відірваність суспільства від реальності.

Про "українській бредлі" я пам'ятаю цей проект, він робився азовцями на АТЕКу колись, наскільки я пам'ятаю, потім щось пішло не так і проект закрився.

Взагалі розвинені країни щоб зробити сучасний виріб розробляють його з нуля під ТТХ які регламентує сучасне поле бою, а не канібалять стару радянську техніку. Це може працювати, але казати що це "українській бредлі"- ну це сильне перебільшення. Особливо враховуючи що задача БМП "Бредлі"- ще і відділення особового складу на поле бою доставити, що в базі танка, де багально немає місця, це якось не дуже. А кому потрібна бойова машина піхоти яка не може транспортувати піхоту?

Сокіл-300 це БПЛА класа male. Це дуже, дуже складний виріб. І такі БПЛА керуються супутниковою системою зв'язку. І ні, це не Байрактар ТБ2 до якого ви звикли, це БПЛА вищого класу, який повинен тягнути озброєння типу ракет Hellfire или Brimstone. Яких у України ніколи не було. Як і супутників з яких можна керувати такими БПЛА.

Тобто в теорії в нас ледве не озброєння всіх армій. НАТО повинно лежати на складах, яке є аналогами виробів які розробляли оборонні західні предприємства багато років, вкидували в це мільярди доларів, мавши доступ до самих новітніх технологій, а на практиці на оборонних заводах не вистачає штату та моляться на старих досвідчених фахівців яким +50-60 років.

Україна може розробити свої "бредлі", "байрактари" та багато іншого. Бо в нас є досвід використання різноманітного озброєння в найсучаснішій війні, і це дуже спрощує R&D. Але організовувати цей бізнес, розробляти, тестувати та впроваджувати- це вже наш виклик. Виклик сьогодення. І якщо зараз цим нарешті не почнуть займатися- то все що в нас буде- це ссилки на вікіпєдію з "перспективними" проектами, які ніколи не побачили світ, можливо з обʼєктивних причин.