Високотехнологічна американська зброя проти Росії - поки не працює

Високотехнологічна американська зброя проти Росії - поки не працює

Артилерійський снаряд «Екскалібур» творив чудеса, коли його застосували на полі бою в Україні влітку 2022 року. Керовані за допомогою GPS, снаряди вражали російські танки і артилерію з хірургічною точністю, а безпілотники над ними знімали вогняні кулі, що виникали в результаті.

Це тривало недовго.

За кілька тижнів російська армія почала адаптуватися, використовуючи свої грізні можливості радіоелектронної боротьби. Їй вдалося втрутитися в роботу GPS-навігаторів і підривників, так що снаряди або збивалися з курсу, або не вибухали, або робили і те, і інше. До середини минулого року боєприпаси M982 Excalibur, розроблені компаніями RTX і BAE Systems, стали фактично марними і більше не використовуються, кажуть українські командири.

Декілька інших видів озброєнь, які демонстрували технологічну перевагу Заходу, зазнали подібної долі. Російські засоби радіоелектронної протидії значно знизили точність ракет з GPS-наведенням, що випускаються системами «Гімари» - зброєю, якій приписують перелом у війні на користь України влітку 2022 року, кажуть українські військові посадовці.

Абсолютно нова система, боєприпас «Бомба малого діаметру наземного базування», вироблена компаніями Boeing і шведською Saab, повністю вийшла з ладу після її впровадження в останні місяці, частково через російські засоби радіоелектронної боротьби, кажуть українські та західні посадовці. Вони більше не використовуються в Україні в очікуванні капітального ремонту.

Пентагон відмовився обговорювати ефективність конкретних американських систем озброєнь, посилаючись на оперативну безпеку.

Деяка інша західна високоточна зброя, надана нещодавно, продовжує вражати високоцінні російські цілі. Балістичні ракети американського виробництва ATACMS і крилаті ракети Storm Shadow виробництва франко-британсько-італійської оборонної компанії MBDA цього року зруйнували кілька аеродромів, командних центрів і засобів зв'язку в окупованому Росією Криму та інших частинах країни. Серед успішних ударів - кілька хвалених російських батарей протиповітряної оборони С-400.

За словами українських військових і західних експертів з питань оборони, це лише питання часу, коли Росія навчиться знижувати ефективність і покращувати показники перехоплення, кажуть українські військові і західні експерти з питань оборони.

«Ми повинні припускати, що адаптація буде відбуватися завжди, і росіяни адаптувалися до багатьох речей», - сказав Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень. «Можливості будуть найбільш ефективними одразу після їх впровадження, а супротивники з часом розроблятимуть контрзаходи».

Точність проти маси

Успіх Росії в електронних контрзаходах, за яким уважно спостерігає Китай, з яким Москва, як вважають, ділиться деякими своїми бойовими уроками боротьби із західною зброєю, становить стратегічну проблему для США і їхніх союзників.

Західна військова доктрина довгий час ґрунтувалася на переконанні, що точність може перемогти масовість - це означає, що добре націлені удари можуть покалічити більш чисельного ворога, зменшуючи потребу у величезних витратах на війська, танки і артилерію.

Однак це припущення не було перевірено у великій війні до України. Впровадження там західної зброї показало, що те, що могло спрацювати проти армії Саддама Хусейна, Талібану або партизанів Ісламської держави, не обов'язково спрацює проти сучасної армії, такої як російська чи китайська.

«Ми, мабуть, робили неправильні припущення, тому що протягом останніх 20 років ми застосовували високоточну зброю проти людей, які нічого не могли з нею вдіяти, - сказав генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, колишній командувач сухопутних військ США в Європі. «Тепер ми робимо це проти рівного собі супротивника, а Росія і Китай мають такі можливості».

Один з уроків, отриманих в Україні, полягає в тому, що некеровані артилерійські снаряди старої школи, виробництво яких лише зараз починає відновлюватись в США і Європі після десятиліть занепаду, - сказав генерал-лейтенант Еса Пулккінен, постійний секретар міністерства оборони Фінляндії. «Вони несприйнятливі до будь-якого типу перешкод, і вони дістануться до цілі незалежно від того, які засоби радіоелектронної боротьби там можуть бути», - сказав він.

Вільям Лаплант, заступник міністра оборони США з питань закупівель і забезпечення, визнав у своїх нещодавніх коментарях успіхи Росії у виведенні з ладу високоточних боєприпасів. «Росіяни стали дуже, дуже хорошими», - сказав він.

Гра в кішки-мишки

У кожній війні запровадження нової системи озброєнь спонукає противника до розробки контрзаходів, щоб притупити її ефект, що спричиняє цикл інновацій у грі в кішки-мишки, яка сягає корінням ще до винайдення списа і щита.

Росія модернізувала і переробила свої іранські безпілотники «Шахед», оскільки українці застосували нові способи їх виявлення і збивання. Росія також постійно вдосконалює свої крилаті і балістичні ракети, щоб ускладнити їх перехоплення українськими системами протиповітряної оборони, які постачаються із Заходу, заявив речник ВПС України Юрій Ігнат після того, як у понеділок у Києві внаслідок російського ракетного обстрілу загинуло 33 людини.

Для України час є важливим фактором, і ретельно обмежене і поступове впровадження багатьох західних систем дало Росії можливість мінімізувати їхній вплив. «Війна - це швидкість адаптації», - сказав маршал авіації у відставці Едвард Стрінгер, колишній керівник оперативного відділу Міністерства оборони Великої Британії. «Якщо ви щотижня даєте антибіотик під крапельницею, ви фактично тренуєте патоген - і ми тренували патоген.... Нам не потрібно було давати їм стільки часу, але ми це зробили».

Анна Гвоздіар, заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України - відомства, яке здійснює нагляд за оборонним виробництвом країни - сказала, що вона розчарована нездатністю деяких західних виробників адаптуватися. «Ми вчимося швидше, тому що ми знаходимося на передовій, ми повинні приймати рішення, щоб вижити», - сказала вона.

Деякі західні партнери України звертають на це увагу. У січні Стокгольм виступив з урядовою ініціативою, спрямованою на те, щоб шведські виробники оборонної продукції швидше реагували на уроки, отримані в Україні. «Одна з речей, яка дійсно вражає, - це здатність українців до інновацій і те, як швидко просуваються їхні інноваційні цикли. Те, на що у Швеції пішло б п'ять років, в Україні робиться за п'ять тижнів», - сказав в інтерв'ю міністр оборони Швеції Пол Йонсон. «Агресивна атака на бюрократію є життєво важливою, якщо ви хочете бути успішними в інноваціях».

Коли йдеться про зброю українського виробництва, таку як безпілотники, моделі, які працювали лише кілька місяців тому, вже не є ефективними на полі бою через технології, що постійно розвиваються, сказав представник української розвідки. «Це як оновлення програмного забезпечення на телефоні - і ми, і росіяни повинні робити це щомісяця, щоб не відставати, - сказав чиновник. «Але коли ми отримуємо зброю із Заходу, виробник встановив своє програмне забезпечення багато років тому і рідко хоче щось змінювати».

Значна частина американського озброєння, що надається Україні, особливо в рамках президентського указу про скорочення озброєнь, - це старі системи, які американські військові поступово знімають з озброєння і замінюють більш сучасними і, як правило, більш дорогими продуктами, якими не обов'язково діляться з Києвом. За словами керівника однієї з американських оборонних компаній, це не дає виробникам достатніх стимулів для модернізації застарілих високоточних боєприпасів.  

Провідні американські оборонні компанії RTX і Boeing переадресували всі питання до Пентагону. Представник компанії Lockheed Martin, яка виробляє ракети GMLRS для «Гімалаїв», відповів на запитання про ефективність цих боєприпасів на полі бою, сказавши, що «питання про американські або іноземні військові операції найкраще вирішувати з урядами цих країн».  

Представник оборонного відомства США заявив, що Пентагон «дуже добре усвідомлює» загрозу радіоелектронної боротьби з боку Росії в Україні, яка постійно зростає, і тісно співпрацює з Україною і партнерами з оборонної промисловості, щоб швидко реагувати на загрози і гарантувати, що американська високоточна зброя залишатиметься ефективною в дуже складному середовищі радіоелектронної війни. У деяких випадках, працюючи з промисловістю, США змогли надати варіанти для українських сил протягом декількох годин або днів, додав посадовець.

Хоча Москва має успіхи у боротьбі зі старими поколіннями західних високоточних озброєнь, деякі з найсучасніших систем приховуються саме для того, щоб Росія, а через неї і Китай, не змогли розробити ефективні контрзаходи, кажуть військові чиновники. У потенційній війні США і союзники матимуть набагато потужніші можливості, починаючи з потужної повітряної сили.

«Ми не хочемо забути уроки України», - сказав Лаплант, заступник міністра оборони, на презентації у квітні. «Вони воюють, і обов'язково так, як ми не обов'язково будемо воювати».

Деякі українські посадовці і західні військові аналітики, однак, кажуть, що вони стурбовані тим, що, на їхню думку, американські військові чиновники і оборонні компанії применшують проблеми, з якими стикаються системи точного наведення в Україні, або приписують їх поганій підготовці українських військ.

«Ми багато чому вчимося, але, на жаль, американські військові також дізнаються про цю війну речі, які не обов'язково відповідають дійсності, і те, що вони дізнаються, фільтрується через самовпевненість, що багато проблем, з якими стикаються українські військові, не виникнуть у збройних силах США або можуть бути легко подолані», - сказав Майкл Кофман, старший науковий співробітник Фонду Карнегі, який неодноразово відвідував українські підрозділи на передовій.

Розвиток холодної війни

Зосередженість Росії на радіоелектронній боротьбі сягає корінням у розвиток західної високоточної зброї в останнє десятиліття холодної війни - прорив, який порушив баланс сил, створений радянським і західним ядерними арсеналами.

Така зброя, як «Екскалібур» і ракети GMLRS, були розроблені десятки років тому - і тому не дивно, що російське обладнання радіоелектронної боротьби, спеціально створене для протидії цій загрозі, виявилося здатним зробити це після широкомасштабного розгортання.

Багато сучасних західних високоточних боєприпасів принаймні частково покладаються на супутникову навігацію для ураження своїх цілей. До літа 2023 року росіяни зосередились на використанні своїх засобів радіоелектронної боротьби для глушіння або підробки супутникової навігації в смузі шириною близько 40 миль вздовж 800-мильної лінії фронту.

Російські високоточні боєприпаси, такі як снаряди «Краснополь», покладаються на лазерне маркування безпілотниками «Орлан-30», які продовжували працювати без GPS-навігації. США надали Україні аналогічні артилерійські снаряди M712 Copperhead, але українські війська рідко використовують їх через брак сумісних безпілотників для позначення цілей, кажуть українські військові.

Зовсім недавно Росія широкомасштабно впровадила вдосконалений комплект супутникового наведення «Комета-М», який набагато стійкіший до українських перешкод, що дозволило російським планерним бомбам завдавати руйнівних ударів по українських позиціях.

Російське втручання виявилося особливо успішним для «Екскалібурів», які використовували підривники, запрограмовані на вибух на певній висоті, і через втручання в систему GPS не здетонували взагалі, кажуть українські військові. Інші високоточні артилерійські снаряди, такі як снаряди «Бонус» виробництва Франції та Швеції, також стали менш ефективними через російське глушіння.

З боєприпасами для РСЗВ «Гімари» картина складніша. За словами українських солдатів, відхилення залежить від відстані - причому удари з меншої відстані більш чутливі до підробки GPS - і може сягати кількох десятків метрів. Це велика проблема для ракети РСЗВ типу М31 з унітарною бойовою частиною, яка з великим успіхом використовувалась у 2022 році для ураження російських бункерів, командних центрів, понтонів, складів озброєння і броньованої техніки.

Відхилення від 10 до 30 ярдів для цього боєприпасу - це різниця між влучанням і промахом. Зниження точності є меншою проблемою для ракети РСЗВ типу М30, яка при влучанні розбризкує вольфрамові кульки на великій площі. Україна продовжує використовувати ці боєприпаси для ураження російських артилерійських позицій в рамках контрбатарейної боротьби, кажуть українські солдати.

За словами солдатів, точність обох типів ракет можна підвищити за допомогою кращої радіоелектронної розвідки і більш досконалої тактики.

Командир українського розвідувального підрозділу, який спрямував близько 300 снарядів «Екскалібур» по російських цілях у 2022 і 2023 роках, з теплотою згадує, наскільки руйнівними були ці боєприпаси раніше. «Він дешевий, універсальний, він був справжньою зброєю перемоги», - сказав він. «Вона могла б знову стати такою, якби її модернізували і пристосували до умов поля бою, що змінилися. Але, наскільки нам відомо, вона не модернізується».