Виступу Тімоті Снайдера на РБ ООН щодо скарг Росії на "русофобію"

Виступу Тімоті Снайдера на РБ ООН щодо скарг Росії на "русофобію"

Пані та панове, я виступаю перед вами як історик регіону, як історик Східної Європи, і особливо як історик масових вбивств і політичних звірств. Я радий, що мене попросили проінформувати вас про використання терміну "русофобія" російськими державними діячами. Я вважаю, що така дискусія може дещо прояснити щодо характеру російської агресивної війни в Україні та незаконної окупації Росією української території. Я буду говорити коротко і обмежуся двома тезами.

Перше - це те, що шкода росіянам і шкода російській культурі - це насамперед результат політики Російської Федерації. Якщо ми стурбовані шкодою для росіян і російської культури, то ми повинні бути стурбовані політикою російської держави.  

Другий момент: термін "русофобія", який ми сьогодні обговорюємо, експлуатується під час цієї війни як форма імперської пропаганди, в якій агресор претендує на роль жертви. Протягом останнього року вона слугувала виправданням воєнних злочинів Росії в Україні.

Дозвольте мені почати з першого пункту. Коли ми говоримо про "русофобію", ми виходимо з того, що нас турбує шкода, завдана росіянам. Це передумова, яку я, безумовно, поділяю. Я поділяю занепокоєння щодо росіян. Я поділяю занепокоєння щодо російської культури. Тоді давайте згадаємо дії за останній рік, які завдали найбільшої шкоди росіянам і російській культурі. Я коротко назву десять.

1. Змушення найбільш творчих і продуктивних росіян емігрувати. Російське вторгнення в Україну призвело до того, що близько 750 000 росіян покинули Росію, в тому числі деякі з найбільш творчих і продуктивних людей. Це непоправна шкода російській культурі, і вона є результатом російської політики.

2. Знищення незалежної російської журналістики, щоб росіяни не могли знати світ навколо себе. Це теж російська політика, яка завдає непоправної шкоди російській культурі.

3. Загальна цензура і придушення свободи слова в Росії. В Україні можна говорити все, що завгодно, російською чи українською. В Росії - ні.  

Якщо ви стоїте в Росії з плакатом "ні війні", вас заарештують і, швидше за все, посадять до в'язниці. Якщо ви стоїте в Україні з плакатом "Ні війні", незалежно від того, якою мовою він написаний, з вами нічого не станеться. Росія - країна однієї державної мови, де мало що можна сказати. Україна - країна двох мов, де ти можеш говорити, що хочеш.

Коли я відвідую Україну, люди повідомляють мені про російські військові злочини обома мовами, українською або російською, як їм зручніше.

4. Атака на російську культуру через цензуру шкільних підручників, послаблення російських культурних інституцій вдома, знищення музеїв та неурядових організацій, що займаються російською історією. Все це - російська політика.

5. Збочення пам'яті про Велику Вітчизняну війну шляхом ведення агресивної війни у 2014 та 2022 роках, тим самим позбавляючи всі майбутні покоління росіян цієї спадщини. Такою є російська політика. Вона завдала великої шкоди російській культурі.

6. Приниження ролі російської культури в усьому світі і кінець того, що раніше називалося "русским миром", російським світом за кордоном. Раніше в Україні було багато людей, які відчували себе дружніми до Росії та російської культури. Цьому було покладено край двома російськими вторгненнями. Ці вторгнення були державною політикою Росії.

7. Масові вбивства російськомовних в Україні. Російська агресивна війна в Україні вбила більше носіїв російської мови, ніж будь-яка інша акція на сьогоднішній день.

8. Вторгнення Росії в Україну призвело до масової загибелі російських громадян, які воюють в якості солдатів у її агресивній війні. Близько 200 000 росіян загинули або були покалічені. Це, звичайно, просто російська політика. Це російська політика - посилати молодих росіян вмирати в Україні.

9. Воєнні злочини, травми і почуття провини. Ця війна означає, що покоління молодих росіян, тих, хто виживе, буде причетне до воєнних злочинів і до кінця свого життя житиме з травмою і почуттям провини. Це велика шкода для російської культури.

Вся ця шкода росіянам і російській культурі була завдана самим російським урядом, здебільшого протягом останнього року. Тож якби ми були щиро стурбовані шкодою для росіян, то це ті речі, про які ми б думали. Але, мабуть, найгірша російська політика щодо росіян - це остання.

10. Постійна підготовка або навчання росіян вірі в те, що геноцид є нормальним явищем. Ми бачимо це в неодноразових заявах президента Росії про те, що України не існує. Ми бачимо це у фантазіях на тему геноциду в російських державних засобах масової інформації. Ми бачимо це в тому, що протягом року державне телебачення щодня охоплює мільйони чи десятки мільйонів російських громадян. Ми бачимо це, коли російське державне телебачення представляє українців як свиней. Ми бачимо це, коли російське державне телебачення представляє українців як паразитів. Ми бачимо це, коли російське державне телебачення представляє українців як черв'яків. Ми бачимо це, коли російське державне телебачення представляє українців як сатаністів чи упирів. Ми бачимо це, коли російське державне телебачення проголошує, що українських дітей треба топити. Ми бачимо це, коли російське державне телебачення проголошує, що українські будинки повинні бути спалені разом з людьми всередині. Ми бачимо це, коли люди з'являються на російському державному телебаченні і кажуть: "Їх взагалі не повинно бути. Їх треба розстрілювати". Ми бачимо це, коли хтось з'являється на російському державному телебаченні і каже: "Ми вб'ємо 1 мільйон, ми вб'ємо 5 мільйонів, ми можемо знищити всіх вас", маючи на увазі всіх українців.

Якби ми були щиро стурбовані шкодою для росіян, ми б переймалися тим, що російська політика робить з росіянами. Твердження, що українці є "русофобами", є ще одним елементом російської мови ворожнечі на російському державному телебаченні. У російських ЗМІ інші твердження про українців переплітаються з твердженням, що українці є русофобами. Так, наприклад, у заяві на російському державному телебаченні, де спікер запропонував знищити всіх українців, його аргументація полягала в тому, що їх усіх слід знищити, оскільки вони проявляють "русофобію".

Твердження, що українців треба вбивати, бо вони мають психічну хворобу, відому як "русофобія", шкідливе для росіян, бо воно виховує їх у дусі геноциду. Але, звичайно, для українців таке твердження набагато гірше.

Це фото я зробив у підвалі школи в Ягідному на Чернігівщині. У Ягідному російські окупанти утримували в підвалі школи все населення села. Деяких людей розстріляли, інші померли від виснаження. У тексті йдеться про "59 дітей" - саме стільки було серед тих, хто був так ув'язнений у дуже маленькому просторі. На першому поверсі школи було російське графіті, що повторювало гасла телевізійної пропаганди, наприклад, про те, що українці - "дияволи".

Це підводить мене до другого пункту. Термін "русофобія" - це риторична стратегія, відома нам з історії імперіалізму.

Коли імперія нападає, імперія стверджує, що вона є жертвою. Риторика про те, що українці є якимись "русофобами", використовується російською державою для виправдання агресивної війни. Мова дуже важлива. Але найбільше значення має середовище, в якому вона використовується. А це: російське вторгнення в саму Україну, руйнування цілих українських міст, страти українських місцевих лідерів, примусова депортація українських дітей, переміщення майже половини українського населення, знищення сотень лікарень і тисяч шкіл, навмисне відключення водо- і теплопостачання в зимовий період. Такою є обстановка. Це те, що насправді відбувається.

Термін "русофобія" використовується в цьому контексті, щоб просунути твердження, що імперська влада є жертвою, навіть якщо імперська влада, Росія, веде жорстоку війну. Це історично типова поведінка. Імперська влада дегуманізує справжню жертву і претендує на роль жертви. Коли жертва (в даному випадку Україна) виступає проти того, щоб на неї нападали, щоб її вбивали, щоб її колонізували, імперія каже, що бажання, щоб її залишили в спокої - це нерозумно, це хвороба. Це "фобія".  

Це твердження, що жертви ірраціональні, що вони "фобічні", що у них "фобія", покликане відволікти від реального досвіду жертв у реальному світі, а це, звичайно, досвід агресії, війни і звірств. Термін "русофобія" - це імперська стратегія, покликана змінити тему з реальної агресивної війни на почуття агресорів, тим самим придушуючи існування і досвід людей, яким завдано найбільшої шкоди. Імперіаліст каже: "Ми тут єдині люди. Ми - справжні жертви. І наші ображені почуття важать більше, ніж життя інших людей".  

Тепер воєнні злочини Росії в Україні можуть і будуть оцінюватися за українським законодавством, оскільки вони відбуваються на українській території, і за міжнародним правом. Неозброєним оком видно, що відбувається агресивна війна, злочини проти людяності та геноцид.

Застосування слова "русофобія" в цій ситуації, твердження про те, що українці психічно хворі, а не про те, що вони переживають звірство, є колоніальною риторикою. Вона є частиною ширшої практики мови ворожнечі. Ось чому ця сесія важлива: вона допомагає нам побачити російську мову ворожнечі, яка є геноцидом. Ідея про те, що українці хворіють на хворобу під назвою "русофобія", використовується як аргумент для їхнього знищення, разом з аргументами про те, що вони є паразитами, паразитами, сатаністами і так далі.

Видавати себе за жертву, коли насправді ти є агресором, не є захистом. Це фактично частина злочину. Мова ворожнечі, спрямована проти українців, не є частиною захисту Російської Федерації чи її громадян. Це елемент злочинів, які скоюють російські громадяни на території України. У цьому сенсі, скликавши цю сесію, російська держава знайшла новий спосіб зізнатися у воєнних злочинах. Дякую за увагу.

(Потім я виступив вдруге, у відповідь на запитання російського представника. Знову ж таки, якщо ви хочете процитувати мене безпосередньо, ви можете переглянути відео, яке знаходиться тут. Оскільки запит стосувався джерел, я додав кілька посилань для зручності. Вони не були елементом моєї презентації).

Дякую, пане Голово. Було приємно бути з вами і серед дипломатів. Російський представник вважав за потрібне попросити мене надати джерела, і я дуже радий це зробити.

Якщо нас цікавлять джерела із заяв високопосадовців Російської Федерації, я відсилаю російського представника до сайту президента Російської Федерації. Там він знайде промови президента Російської Федерації, які заперечують існування України на тій підставі, що Україну вигадали нацисти, заперечують існування України на тій підставі, що її вигадали комуністи, і заперечують існування України на тій підставі, що тисячу років тому хрестили вікінгів. Я не коментую тут історичну обґрунтованість чи логіку цих аргументів. Я просто вказую на те, що це питання публічного запису, що це заяви президента Російської Федерації. Так само Дмитро Медведєв, член Ради безпеки Росії, на своєму телеграм-каналі неодноразово пропонує подібні геноцидні формулювання, які сьогодні обговорювалися.  

Щодо джерел на російському державному телебаченні. Тут все дуже просто. Я цитував російське державне телебачення. Російське державне телебачення - це орган російської держави. Як сказав сам президент Російської Федерації, російське державне телебачення представляє російські національні інтереси. Тому заяви, зроблені на російському державному телебаченні та в інших державних засобах масової інформації, є важливими не тільки як вираження російської політики, але і як ознака геноцидної мотивації для російського населення. Це справедливо до такої міри, що самі ведучі на російському телебаченні вголос занепокоєні можливістю притягнення їх до кримінальної відповідальності за воєнні злочини. Тому я відсилаю представника Російської Федерації до відеоархівів російських державних телеканалів. Для тих з вас, хто не знає російської мови, я відсилаю вас до чудової роботи Джулії Девіс. Джулія Девіс зібрала архів відповідних російських відеоматеріалів.

Якщо джерела, про які йде мова, стосуються фактичних російських звірств в Україні, то вони добре відомі і широко задокументовані. Найпростіше, що могла б зробити російська держава, - це дозволити російським журналістам вільно вести репортажі з України. Для всіх інших найпростіше було б відвідати Україну, країну, яка має демократично обраного двомовного президента, який представляє національну меншину, і запитати народ України про війну українською або російською мовами. Українці розмовляють обома мовами і можуть відповісти вам обома.

Представник Російської Федерації вважав за потрібне напасти на мою кваліфікацію. Я сприймаю цей докір з боку російської держави як знак гордості, оскільки він є дуже незначним елементом у більшій атаці на російську історію та культуру. Моя робота була присвячена, серед іншого, хроніці масових вбивств росіян, у тому числі під час блокади Ленінграда. Я пишаюся тим, що протягом своєї кар'єри вчився у істориків України, Польщі, Європи загалом, а також у істориків Росії. Прикро, що провідні історики Росії та провідні науковці Росії не можуть вільно займатися власними дисциплінами у власній країні. Прикро, що такі організації, як "Меморіал", які зробили героїчну роботу в російській історії, зараз криміналізовані в Росії.

Також прикро, що закони про пам'ять в Росії перешкоджають відкритому обговоренню російської історії. Прикро, що слово "Україна" заборонене в російських шкільних підручниках. Як історик Росії, я з нетерпінням чекаю того дня, коли можна буде вільно обговорювати захоплюючу історію Росії.  

Говорячи про історію, російський представник заперечив, що існує таке поняття, як історія України. Я б порекомендував російському представнику звернутися до чудових досліджень істориків, які знають і українську, і російську мови, таких як нещодавня робота мого колеги Сергія Плохія з Гарварду. Загалом, я б порекомендував людям відвідати мій відкритий курс з української історії в Єльському університеті, який, я сподіваюся, розкаже про значення української історії більш красномовно, ніж я можу це зробити тут.

Більш фундаментально, я хотів би подякувати російському представнику за те, що він допоміг мені висловити те, що я намагався зробити під час свого брифінгу. Я намагався сказати, що представник більшої країни не має права стверджувати, що менша країна не має історії. Представник Росії щойно сказав нам, що коли українці, в минулому чи зараз, стверджують, що вони існують як суспільство, це є "ідеологією" або "русофобією". Російський представник допоміг нам, проілюструвавши поведінку, яку я намагався описати. Як я і намагався сказати, відкидання чужої історії або називання її хворобою - це колоніальне ставлення з геноцидними наслідками. Імперія не має права говорити, що сусідня країна не має історії. Твердження, що країна не має минулого, є мовою ворожнечі, що несе в собі геноцид. Ця сесія допомогла нам встановити зв'язок між російськими словами і діями, і ця сесія була корисною. Дякую вам

переклад від Тетяни Геращенко