Визнання Росії спонсором тероризму: наслідки

Визнання Росії спонсором тероризму: наслідки

Незважаючи на свій рекомендаційний характер, резолюція Європарламенту дає змогу країнам ЄС створити правову базу для запровадження обмежувальних заходів проти Кремля

Європарламент ухвалив резолюцію про визнання Росії державою, що спонсорує тероризм.

У резолюції підкреслюється: ""Європарламент... рішуче засуджує воєнні злочини та акти терору проти цивільного населення, скоєні Російською Федерацією та її поплічниками з метою досягнення руйнівних політичних цілей в Україні і на території інших країн, і визнає Росію державою, що спонсорує тероризм, і державою, яка використовує терористичні засоби".

Резолюцію було ухвалено більшістю голосів: за цей документ висловилися 494 депутати, проти - 58, 44 - утрималися.

Основні положення резолюції були напередодні узгоджені на рівні керівників політичних груп Європейського парламенту.

Євродепутати засудили окупацію Росією Запорізької АЕС як дію, спрямовану на здійснення терору проти населення України, що перетворює атомну станцію на військовий об'єкт. Вони висловили солідарність із народом України та іншими жертвами російської агресії.

Як зазначає інформаційний ресурс Euronews, незважаючи на свій рекомендаційний характер, резолюція Європарламенту закликає держави, що входять до ЄС, до створення правової бази, що дає змогу запроваджувати серйозні обмежувальні заходи проти країни, визнаної спонсором тероризму.

"Як наголошується на сайті Європарламенту, найближчими заходами в цій галузі може стати внесення до списку терористичних організацій ПВК "Вагнер" і 141-го спеціального моторизованого полку, відомого також як "кадировський"", - зазначає видання.

Державою-спонсором тероризму Росію раніше визнали шість західних сусідів Росії: Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Україна, проти якої РФ веде війну з кінця лютого. Цей статус також підтвердили ПАРЄ і НАТО. 14 вересня подібну резолюцію було подано до Конгресу.

Політична декларація з наслідками

Політолог Петро Олещук нагадує, що президент України неодноразово звертався до світової спільноти із закликом визнати Росію спонсором тероризму.

"Поступово це знаходило відгук, на рівні окремих держав, таких, як Литва, Польща, Чехія. Тепер бачимо, що в гру вступили міждержавні інституції такі, як Міжпарламентська асамблея НАТО, Європарламент. Звичайно, це насамперед політична декларація, яка матиме політичні наслідки для Росії", - сказав Олещук у бесіді з кореспондентом Російської служби "Голосу Америки".

Політолог зазначає, що рішення Європарламенту можна буде використовувати в контексті реалізації рішення ООН про репарації для України з боку Росії.

"Це може бути одним із факторів юридичного обґрунтування за рахунок заморожених російських активів. Оскільки Росію визнали державою-спонсором тероризму, відповідно, до неї може бути застосовано процедуру відшкодування збитків Україні з урахуванням резолюції Європарламенту", - підкреслює Олещук.

Наслідки співпраці з країною-спонсором тероризму

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала переконаний, що визнання Росії країною-спонсором тероризму з боку Парламентської асамблеї НАТО і Європарламенту має консолідувати світову спільноту проти агресивної політики Кремля.

"У цьому випадку розмова може йти про варіант, який стосувався б застосування стовідсоткових санкцій у сферах економіки Росії. Будь-яка компанія, яка намагатиметься налагодити бізнес із Росією, стовідсотково має подумати про наслідки своїх дій", - каже Бала.

Аналітик пояснює, що визнання Росії країною-спонсором тероризму має сприяти введенню максимальних можливих санкцій і проти тих, хто хотів би з нею співпрацювати.

"Це має призвести до абсолютного мінімуму можливостей Кремля обходити ці санкції, тому що конкретні компанії нестимуть відповідальність за співпрацю з країною-спонсором тероризму", - підкреслює Віталій Бала.