"Владу минулі факапи нічому не вчать" - Олена Монова

"Владу минулі факапи нічому не вчать" - Олена Монова

Не витримала. Полізла в новини нахолєру, начиталась різного.

Висновки невтішні: владу минулі факапи нічому не вчать.

Не встиг забутись скандал із шведською мережею лабораторій "Синево", яку жваві хунвейбіни-податківці намагались показово торбити і нарахувати їй додаткові податки в розмірі мільярда гривень, як в грудні знову ДПСУ впоросилась.

Тепер вже з "Арселор Міттал", який нібито податки на видобуту руду неправильно нараховував. І знову компанія із закордонним капіталом, як і у випадку із "Синево".

Мабуть, повертаючись в часи Микіли нашого Азірова, використовуючи його улюблені фішки із незаконними перевірками і штрафами, нарахуванням додаткових платежів за минулі періоди, здирництво податків наперед, — ДПСУ послуговується містичним мисленням і щиро вважає, що такий треш залучить в країну інвесторів. І вони просто ломануться в Україну веселим натовпом багатих буратін.

"Синево" через шалений розголос в суспільстві вдалося відбитись. Чи вдасться це Арселору, я не знаю. Тим більше, що у ДПСУ та СБУ апетити розгорілися не на жарт, претензії висунуті вже на 2,2 мільярди гривень, рахунки підприємства заблоковані, а проти фінансового директора відкрито кримінальне провадження.

Сьогодні історія отримала продовження — почались маски-шоу із СБУ на гірничо-збагачувальних комбінатах Метінвеста. Претензії податківців такі самі, як і до Арселору. Тобто явно торблять конкретну галузь. Я не проти того (навпаки, дуже навіть за), щоб податкова в законний спосіб перевіряла підприємства Ахметова чи будь-кого іншого. Ключові слова — в законний спосіб.

Але є два питання:

Перше. Чому до суто господарських суперечок вже як за правило залучається СБУ, яка має займатися контррозвідкою? Особливо в момент, коли на порозі концентруються орди лаптєногих.

Друге. Чому у фіскалів немає жодних претензій до Криворізького залізорудного комбінату, який належить бабі Бєні? І чого б це, дійсно, дивина.

При цьому спочатку Зе, а потім його головний податковий ідеолог Гетьманцев бадьоро рапортують з трибуни про виконання, перевиконання і зростання жирів в маслі. Ну якщо так витискати останні соки, то можна звісно трохи порапортувати про рекордні цифри фіскальних досягнень, але недовго.

Бо коли сильно тримаєш за горло, пацієнт рано чи пізно помирає. Ну або виривається з "дружніх" обіймів, дає в баняк і тікає світ за очі. У випадку з іноземцями — щоб більше ніколи не повернутись до цих дикунів. Якщо це безумство і є планом влади стосовно легального інвестиційного бізнесу, то інвестори скоро вшиються звідси геть.

І я їх розумію.