Внутрішня реформа "Укрзалізниці" займе близько двох років

Внутрішня реформа "Укрзалізниці" займе близько двох років

Нова організаційно-правова форма – акціонерне товариство – дозволить перейти від територіального принципу формування залізничного бізнесу до національного. Про це заявив директор з реформування, майнової та правової політики “Укрзалізниці” Євген Кравцов, повідомили в прес-центрі УЗ.

Як зазначається, це дозволить за функціональною ознакою створити кілька компаній, що спеціалізуватимуться на певних видах перевезень, а також компанію, що займається інфраструктурою.

“Залізниці були повністю автономними, а зі створенням АТ вони увійдуть до нього і будуть повністю підконтрольні центру. Ми об’єднуємо всі залізниці в одну, після цього створюємо функціональні філії. Як тільки ми знайдемо оптимальну модель, а передбачається близько двох років на внутрішні перетворення, ми зможемо виділяти вже безпосередньо компанії, які будуть займатися тією чи іншою частиною бізнесу”, – зауважив Кравцов.

За його словами, структурні перетворення в УЗ відбуватимуться поступово. Як уточнив Кравцов, технічна політика буде спрямована на оновлення рухомого складу, насамперед вантажних вагонів і локомотивів. Крім того, існує необхідність інвестицій в магістральні шляхи.

“Будемо думати, як правильно організувати інвестування приватних коштів у інфраструктуру. Ця інфраструктура має бути державною, але інвестор повинен отримати віддачу на вкладені кошти”, – підкреслив чиновник “Укрзалізниці”.

Як повідомлялося, нова структура ПАТ “Укрзалізниця” повноцінно запрацює з 1 січня 2016 р. Раніше в жовтні Кабмін оприлюднив склад правління “Укрзалізниці”.

Нагадаємо, у вересні Кабмін затвердив статут ПАТ “Укрзалізниця” зі статутним капіталом до 229 млрд 879 млн 115 тис. грн.