"Воно нам НАТО" - Віталій Гайдукевич

"Воно нам НАТО" - Віталій Гайдукевич

1. Про те, що Україна стане членом НАТО через реалізацію ПДЧ, було заявлено ще в 2008 році (!) на саміті Альянсу в Бухаресті (каденція Ющенка). Зараз Альянс ЛИШЕ ПІДТВЕРДИВ (!) попередню позицію.

2. Україна зараз не отримала ПДЧ (План Дій щодо Членства). Ще від Бухареста-2008 низка країн Європи була проти присутності України. Зараз нічого не змінилося – «колись… якщо…»

3. Не було прогресу від 2008? Був - 8 червня 2017 року (каденція Порошенка) Рада проголосила мету України щодо НАТО - вступ. У липні 2017 року Порох заявив, що буде домагатися початку переговорів щодо плану дій щодо членства з НАТО. Перепони від того часу нікуди не зникли – російське лобі байдики не било, а реформи в Україні вклякли вже два роки як.

4. Березень 2018 – НАТО визнає Україну «країною-аспірантом». 20 вересня 2018 (каденція Порошенка) парламент вписує євроатлантичну та європейську інтеграцію в Конституцію.

5. 12 червня 2020 року Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО (вже каденція Зеленського). Але це НЕ ПРО ПЕРСПЕКТИВУ ВСТУПУ! В цій програмі є ШІСТЬ країн: Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія, Швеція і Україна. Мета ініціативи – посилення сумісності між партнерами і союзниками, які вже взаємодіяли в різних операціях під командуванням НАТО. Участь в програмі НЕ Є частиною ПДЧ. ЦЕ ОКРЕМА історія.

6. То сьогодні не перемога? Як би не тішилися «позитивні блогери» Подоляка – ні. Позаяк вимоги до Зеленського нікуди не ділися – спільним рішенням (!) союзники закликають (!) Україну проводити "широкомасштабні, стійкі та неповоротні (!) реформи", як у секторі безпеки (!) та оборони, так і в інших сферах (!). А у нас? А у нас реформи СБУ немає, МО бреше країні, що ЗСУ нормально годують, програма «Вільха» завмерла, «Нептун» - теж. Кажуть МО хоче купити три лімузини для параду?

6.1.   То сьогодні зрада? Скоріш відсутність прогресу і окозамилювання.

7. Щоб не казав Зеленський, але САМЕ ВІН ДОСІ не призначив посла України в НАТО.

8. Є підозра, що ереговані вимоги найвеличнішого лідера сучасності і інших Єрмаків до Альянсу щодо ПДЧ, це ніщо інше як спроба подати свому електорату: «ми хотіли, вони не брали… повертаємося до позаблоковості».

9. Чи ПДЧ панацея? Ні. Литва прямим текстом каже – щоб переконати країни-учасниці Альянсу, політичні партії України мають спільно звертатися до своїх партнерів в Європі і там переконувати – політикум має переконати політикум. Але хто окрім ЄвроСолідарності веде активне партійне спілкування із західними партіями(альянсами)-партнерами? Ніхто.

10. Стежте за руками зелених шулерів – вони видаватимуть відсутність прогресу за здобутки свого закомплексованого ватажка. Досвід пересмикувань, махінацій і підміти змісту, це їхній головний і, напевно, єдиний інструмент, яким вони навчилися користуватися.

11. То з чого ж почати отримання ПДЧ? Чесно? Оптимальний перший крок – позбутися Зеленського. Другий – привести на Банкову, Грушевського і в МО\ГШ компетентних людей.