"Всі повинні мати розуміння ціни яку платить українській народ та ЗСУ" - Олександр Карпюк

"Всі повинні мати розуміння ціни яку платить українській народ та ЗСУ" - Олександр Карпюк

Я там написав про те, що Залужний правий, але мені почали писати щоб я подивився на Зеленського, що союзники нам і так багато допомогають, і що без Америки ми б впали (з чим я не згоден), і взагалі нам майже на 40 ярдів зброї передали, коли б ми таке ще отримали, і взагалі нас попереджали за півроку, могли б і наробити зброї, союзники знають що роблять.

Давайте я скажу свою думку.

Кожна країна бере до уваги тільки свої інтереси. І Америка теж. І не завжди інтереси іншої країни когось їбуть в сучасному світі. Наприклад інтереси жителів Сірії, Беларусі чи Північної Кореї.

Але в нашому випадку є нюанс. Це Будапештський меморандум. Це доволі історичний момент коли одна з країн добровільно від ядерної зброї відмовилася. Ви багато таких випадків знаєте? В світі всього вісім країн, які мали ядерну зброю. Ми були девʼятою. Взагалом ще ПАР і Беларусь відмовились.

Ізраїль взагалі по непідтвердженним данним має ядерну зброю, Іран теж старається, а ми на весь світ показали що ми за ядерну безпеку.

І деякі країни взяли обовʼязки нас оберігати. І Америка в тому ж списку.

Якщо ви думаєте що ті гроші що Америка нас виділяє- то якби багато, то можу сказати одне- для світової безпеки в ядерному питанні- це копійки. Бо зараз прецедент, чи може цивілізований світ захистити країну яка добровільно віддала ядерну зброю, чи не може. Якщо не може- ну це сигнал всім, що єдине чим ви можете захистити себе від деспотичних військових режимів- це свій арсенал ядрених бімб. Бо цивілізованому світу похер на вас. І нас чекає дуже цікаве ядерне майбутнє, де багато країн підуть розробляти свій ядерний арсенал. Але всім похер.

Як наприклад похер на Північну Корею, задача якої бути буфером між Південною Кореєю (тобто країною яка є союзником США), та Китаєм. І США це влаштовує. А те що в Північній Кореї жителі кору від голоду жруть- ну така ціна цього статус-кво.

А тепер трохи про гроші. На прикладі.

Америка тримала контингент військ в Афганістані. Це мало геополітичні цілі, ми не будемо їх аналізувати, але зрозуміло що пріорітет між Афганістаном та ядерним переворотом у світі якби за Україною.

Взагалом Америки тримала у Афгані війська з 2002 року. Один рік знаходження в цієї країні коштував США від 40 до 100 млрд долларів в год. І основна ціль- боротьба з Аль-Каїдою, з сраними бедуїнами на джипах та з калашами. Взагалом з 2002 року по 2019 рік війна в Афгані коштувала 780 млрд долларів.

Крім того було витрачено 137 млрд на розбудову країни. І це без військової допомоги Пакістану.

Взагалому вартість війни в Афгані коштувала США біля двох трильйонів доларів.

Коли хтось буде казати про те, як нам багато допомагають, то тикайте їм цю суму. Два трильйони. Афганістан.

Ми воюємо проти країни, в якої є ядерна зброя, флот, ескадрильї сучастник літаків.

Ми знищили тільки підтвердженними на Oryx більш ніж 10000 одиниць техніки! Більше ніж 2000 танків! І нас профінансували на копійки, на 5 відсотків від боротьби зі сраною Аль-Каїдою.

І так, Байден допомагає, я теж вважаю що недостатньо. Бо цей світ сам привів Пітуна та Сі Цзіпіня до влади. Торгівля з цими режимами нормально вкладувалась в їх світ. Передача технологій. Сумісні проекти.

А потім такі "ой, як ми проїбались, Україна, давай ти там якось проти країни понаступаєшь у рішучому контрнаступі, але снарядів на складах в нас немає, частина техніки що на складах небоєздатна, як гарно зо в вас були запаси снарядів та технікі ще з совка, бо інакше б люба європейська країна (навіть що в НАТО) на вашому місці відсмоктала б дуже швидко. Ми хочемо знайти тепер рецепт протидії Китаю, але це не дамо, а Швейцарія та ОАЕ продовжує допомагати РФ обходити санкції, але ж ми європейці, вибачте, тупо нема повеоважень, але взагалому ми за мир звісно, ми проти війни. Але ATACMS не дамо, F-16 (навіть не F-35) якось дорого, ми вам трошки дамо, а якщо ви не витягнете, то ми вас за стіл переговорів посадимо.

Та ну нах.

Ми вдячні союзникам за допомогу. Але треба пам'ятати, що в них свої інтереси, і ми для них подарунок. Ми даємо їм можливість вивчити свого ворога не воюючи з ним, та виділяючи для нашої підтримки відносно невеликі гроші.

Я якщо чесно більще підтримую позицію тих республіканців (не плутати з трампістамм, там пітун мозку), які прямо кажуть що нам треба давати все що ми побажаємо і Байден своєю нерішучістю тільки затримує нашу перемогу та плодить жертви.

І ні, ми не впадемо без Америки. Бо є ще Англія. Яка судячи по всьому, маючі менші ресурси, більш налаштована нам допомагати. І їм перетворення нас на Північну Корею не дуже тішить. Так, без Америки було б важче. Але якось би бултихались, не впали б.

Якщо Америка від нас відвертається- то є Польша, країни Прибалтики, та інші в яких ворог під боком, і вони максимально мобілізуються, якщо зрозуміють що ми залишились самі.

Але всі повинні мати розуміння ціни яку платить українській народ та ЗСУ за помилки світових лідерів, які вісім років сиділи та сосали прутня, дивлячись як Росія готовиться напасти на Україну.

Тому коли у Задужного бомбить від того що по нашим танкам працюють штурмові вертольоти під прикриттям винищувачів, а F-16 просто патрулюють наші кордони, в той час коли гинуть його люди- я його розумію. Той Міг-29 який збили поруч з нами хер знає з якої дистанції російським винищувачем, і в нього не було навіть шансів- це поруч з нами було. Та ціль по якій працював МІГ була однією з наших планових цілей розвідки. Літак збитий. Пілот загинув, нажаль. А мог би бути живим, та повернутись на аеродром на F-16.

Тому на питання "скільки Україні передали зброї" єдина відповідь повинна бути- недостатньо. І це не вина Зеленського чи Порошенка. Було вісім років, за які можна було зробити з України міцну армію, ввести ефективні санкції, і не було б зараз ні війни, ні жахів Бучи чи Маріуполя, ні Каховської дамби, нічого. Але союзники вирішили що торгувати з Росією більш цікаво, ніж виконувати якісь там меморандуми по такому неважливому питанню як ядерна безпека. І навіть зараз йобана бюрократія та невпевненість викашує на полі бою найкращих синів України.

Тому на питання "скільки зброї" завжди буде недостатньо. І скільки грошей і підтримки надали союзники- недостатньо. Хоча ми звісно вдячні їм за існуючу підтримку і допомогу.

Dixi.

P.S. Свідки шашликів і що треба було самим готуватись проти країни, в якій військовий бюджет 60 млрд, маючі свій військовий бюджет в 2 млрд- чому ви досі не в армії? Девʼять років люди не готувались, а зараз розповідають як треба готуватись. Ви щаїбали вже своєю політикою з диванів накидувати. Російській ракеті похер які у вас політичні уподобання.