"Як американська дипломатія почала шеймити Китай" - Антон Швец

"Як американська дипломатія почала шеймити Китай" - Антон Швец

Минулого тижня Байден видав спіч про те, які зараз справи у Штатах. Сказав, що в американців усе добре, особливо в порівнянні з Китаєм.

«Роками все, що я чув від своїх друзів-республіканців і багатьох інших, - це те, що Китай підіймається, а Америка відстає. Вони все переплутали. Америка підіймається».

Розповідав Байден про найкращу економіку світу та постійно зростаючий ВВП Штатів. Сказав, що конфлікту з Китаєм вони не хочуть, просто здорова конкуренція. Але Америка, звісно, має сильнішу позицію для того, щоб можна було виграти «будь-які змагання 21 століття». Це з натяком на Китай і те, що перемогти американців буде складно. Особливо в їхньому розвитку.

До цього схоже вже говорили Держсекретар Штатів Ентоні Блінкен і посол США в Китаї Ніколас Бернс. На Мюнхенській конференції Блінкен розповідав, що Штати ведуть стратегічне змагання з Китаєм і «якщо ви не за столом у міжнародній системі, ви опинитеся в меню». І в усіх сферах Штати роблять усе, щоб внести у своє меню Китай і в результаті його з’їсти.

У Ніколаса Бернса була взагалі недипломатична промова. Слова Бернса віддають цитатами часів Холодної війни. Він активно повторює риторику яструбів у Штатах. Яструби це лівоцентристи, які вірять в експансивну зовнішню політику Штатів. Вони слідкують за тим, як Китай нарощує військовий потенціал і вимагають від Америки того самого. Якщо дуже коротко, soft power яструби не підтримують, вони більше прихильники радикальних і жорстких методів. Ось і Бернс активно просуває наративи про демократичну Америку і комуністичний Китай. Каже, що не хоче жити у світі, де домінують китайці.

Китайці відповіли. Образились. Кажуть, що американці це просто егоїсти, які заважають іншим країнам зростати та розвиватися. А китайці не лише самі розвиваються, так ще й інших підтримують.

А взагалі наративи від американської верхівки цікаві. Що думаєте?