"Як цікаво… Кому буде каятися Кучма?" - Акім Галімов

"Як цікаво… Кому буде каятися Кучма?" - Акім Галімов

Ви колись замислювалися, як так вийшло, що в найбільш сакральних і знакових памʼятках нашої історії: Києво-Печерській Лаврі, Почаївській Лаврі, Святогірській, у Мотронинському монастирі в Холодному Яру і так далі скрізь був, а в більшості обʼєктів продовжує існувати московський патріархат?

Може навіть здатися, що він там ніби як «історично»... Але ні) з 90-х!

Ми зараз знімаємо цікавезний епізод Реальна Історія про те, як їм вдалося захопити найкультовіші споруди.

Виявляється, все це стало можливим за Кучми. У 90-х його переконали у тому, що православні в Україні можуть обʼєднатися тільки навколо церкви московського патріархату. Звісно був подальший план просити автокефалію від Москви, але думаю, всі розуміють наскільки наївними були ці сподівання. У підсумку, в тій самій Чернігівській області, яка до речі є рідною для Леоніда Кучми, до 2000-х московській церкві держава передала 252 обʼєкти державної власності. А от українській автокефальній, приміром, лиш 12. Тобто московські попи отримали в 20 разів більше. Точніше як отримали…ми самі, держава Україна їм все віддала.

Я тільки з Холодного Яру повернувся, там є Мотронинський монастир, унікальне місце, що бере початок ще з часів Русі, повʼязане з козаками, Шевченко його малював, ще багато моментів нашої історії…але з 91-го року там московська церква. Причому дивним чином вони ще й землю скіфського городища навколо орендували на 49 років!

І що ви думаєте, історія така, що тепер наші українські археологи мають просити в них дозвіл, щоб проводити дослідження, і ясна річ ці дозволи не дають, і ще поліцію викликають, коли наші науковці починають там якусь активність

Ще раз, ми, українці маємо просити дозвіл в московської церкви, щоб досліджувати власну історію на власній землі. На 10 рік війни.

На фото як раз монастир в Холодному Яру і «орендоване» скіфське городище навколо