Як Голова НБУ Кирило Шевченко пограбував Терра Банк (ВІДЕО)

Як Голова НБУ Кирило Шевченко пограбував Терра Банк (ВІДЕО)

Це реальна історія з реальними дійовими особами. Блогер Антон Швець і головний редактор економічного видання The Page Андрій Юхименко розповідають про одного з найуспішніших грабіжників банків в Україні - Кирила Євгеновича Шевченка. Того самого, котрий сьогодні очолює Національний банк України.

У 2010 році, коли Кирило Шевченко ще працював в Укргазбанку, разом з регіоналом Вадимом Копиловим він купив Терра Банк. Після покупки Шевченко і Копилов наситили керівні посади Терра Банку своїми людьми. А вже в 2012 році Терра Банк продали відомому фахівцеві з виведення грошей із банків - Руслану Циплакову, тісно пов'язаному з Віктором Януковичем-молодшим. У 2014 році Нацбанк України визнав Терра Банк банкрутом, а Генеральна прокуратура почала розслідування зникнення мільярдів з Терра Банку. Що ж сталося за недовгий період, коли банк був під контролем Шевченка/Копилова?

Про це офіційна біографія Кирила Євгеновича Шевченка на сайті НБУ замовчує. Але не мовчить знаменитий архів Panama Papers: Кирило Шевченко і його поплічники вивели з Терра Банку мільйони доларів. Покупець банку - Руслан Циплаков - володів офшором на BWI, прив'язаним до кіпрської компанії Tosalan Trading Limited. Саме через неї у 2011 році, коли Терра Банком володів Кирило Шевченко, виводилися гроші українських вкладників.

Як саме це відбувалося? За якою схемою діяв Шевченко і його поплічники? Чому про це ніхто не знав в Україні? У своєму фільмі-розслідуванні Антон Швець та Андрій Юхименко дають відповіді на всі питання про пограбування українських вкладників Терра Банку.

00:00 Як грабують банки в Україні та як пограбував свій перший банк Кирило Шевченко

01:58 Як Кирило Шевченко та Вадим Копилов купили-продали-ліквідували Терра банк

05:09 Руслан Циплаков, Panama Papers та чому Кирила Шевченка немає в «панамських паперах»

06:21 Схема з Meinl Bank, яку реалізували Кирило Шевченко, Вадим Копилов, Руслан Циплаков та їхні поплічники

07:57 Таймлайн схеми з Meinl Bank і офошорами, та як гроші знову потрапили до Терра Банку

16:32 Шевченко на посаді голови НБУ. Чи є надія на хороше?