"Як люди заробляють кеш на хабарі" - Олександр Карпюк

"Як люди заробляють кеш на хабарі" - Олександр Карпюк

Сьогодні розповім вам не про Коломойського. Коломойський був настільки нахабним, що мив гроші у США, через що тепер не може виїхати з України нікуди. Бо його заблюрене обличчя дуже бажає опублікувати Мінюст США.

Сьогодні розповім вам про Жеваго, який був розумніший, і мив бабки у ЄС за допомогою поважних австрійців. В ЄС та в Австрії, як ви знаєте потужна антикорупція, тому Жеваго спокійно уникає в Європі екстрадиційних арештів України. Звісно, буде чесним сказати, що уникати екстрадиції Жеваго допомагає не тільки потужна європейська антикорупція, а і висока ефективність та проффесійність (ні, не помилка) слідчих ДБР.

Поки ДБР ганяється за Жеваго в Куршавелі, Жеваго не припиняє спроб віджати трохи активів в Україні. Феноменальна людина. Хапальний рефлекс такий у Жеваго, що той хто його поцілує в труні, ризикує бути задушеним мерцем.

І, як не дивно, попрацювати на біглого олігарха вирішили наші старі знайомі, яким уже немає чого втрачати. Нардеп-зрадник Олександр Дубінський та псевдожурналіст Євген Плінський, який відомий тим, що з Плюсів розганяв російський фейк про біолабораторії.

Це, до речі, один з аргументів на користь того, що справи у Коломойського не дуже. Якщо людина, відома, як «пудель Коломойського», вимушена брати замовлення не у Ігоря Валерійовича, а у його конкурента по розпилу України – це дзвіночок. Коли ваш собака залишив будку, це ще не проблема. Але коли він бігає по чужому подвір’ю і гавкає на тих, на кого скаже сусід – що ж, доводиться констатувати, що це уже не ваш собака.

Наразі Дуб та його міньйони бажають повернути Жеваго частку у Білоцерківській ТЕЦ, і завадити поверненню ТЕЦ у власність Білої Церкви.

Вмощуйтесь зручніше, зараз я поясню вам в чому замут.

Можливо, деякі з вас чули, що заарештовані активи збанкрутілих банків олігархів під час розпродажу їх державними установами, повертаються до банкірів-крадіїв майже за безцінь. Там наприклад зробив Бахматюк, який викупив на відкритому аукціоні деякі застави власного VAB-банку. Так, звісно, закон забороняє продаж активів власникам погорілих банків, але ж українська земля багата фунтами і завжди знайдетеся людина, на яку можна записати власний актив.

Покупаються такі активи з великим дисконтом, бо у олігарха є велика кількість інструментарію, аби відлякати можливих покупців та конкурентів. Відкриті конкурси насправді відкриті і для фроду. І для цього є багато причин.

По-перше погана структурованість, токсичність та взаємопов’язаність активів олігархів, які вони віддають у застави. Що автоматично означає, що ти купуєш не актив, а білет на війну. Так, дійсно є ті, скажімо так, інвестори, в нашій країні, які не побоялись би повоювати з Жеваго, але навряд чи вони б за це заплатили. Принаймні державі. Скоріш би вони заплатили продажним суддям (нагадаю, що голову Верховного Суду Князєва взяли за хабар саме від Жеваго). По-друге, навіть якщо хтось знайшовся і наважився би купити застави олігарха, олігарх може затягувати аукціони та заморожувати активи роками, бо українські суди найчесніші та найпрозоріші в світі. Олігарху тягнути справи роками норм, бо в нього всьо ок, він готовий чекати. А інвестори чекати не готові. Заплатити зараз, щоб отримати актив через роки? Та ну нафіг, на світі є кращі місця для вкладання грошей, ніж купувати у жертви сумочку, яку вкрав злодій, поки вона ще у нього в руках, а сам він кричить, що не крав, а навколо нього скаче скажений пудель Саша і теж гавкає «а доведи, що він вкрав».

Через це у випадку деяких застав, конкуренції на відкритому аукціоні не буває, і олігарх має можливість повернути вкрадені активи за безцінь. Маємо, що маємо.

А тепер до історії.

Колись дуже давно Жеваго приватизував Білоцерківську ТЕЦ. Сама ТЕЦ має назву ПРАТ «Білоцерківська ТЕЦ». Потім 40% від цієї ТЕЦ (у вигляді іншої фірми під назвою Акціонерне товариство " Білоцерківська ТЕЦ") Жеваго зробив заставою під кредит рефінансування для свого банку «Фінанси і Кредит» (Фінік) від НБУ. Зрозуміли? Вся ТЕЦ це ПРАТ, а застава це просто АТ, а назва в них однакова. Так як банк Фінік був просто механізмом по викачці бабла – він все одно впав. Наприкінці 2015 року. Після цього застава була витребувана НБУ. Ну як витребувана. Нічого Жеваго не віддав. У 2018 році НБУ подав в суд з вимогою стягнути заставу. Дуже швидко, а саме в 2021 році суд вимогу задовольнив.

У відповідь Жеваго ініціював збори акціонерів ПРАТ «БТЕЦ»(всієї) та АТ «БТЕЦ»(тієї, що володіє 40% ПРАТ). Причому збори АТ були одночасно на три різні дати у трьох різних місцях з однаковим порядком денним. Ну типова схема рейдерства. На якихось з цих зборів змінили керівництво підприємствами. На кого не дуже можна зрозуміти, бо так і замислювалось. Зміна була оскаржена в суді. Навіть в двох. Ну і була введена заборона на зміну керівництва.

Жеваго це, звісно, не зупинило і він ще раз провів збори ПРаТ «БТЕЦ» та АТ «БТЕЦ» в січні 2022 року. Збори буди проведені під прикриттям тітуханів, керував якими депутат від БЮТ Вадим Івченко. Це людина Жеваго, за чутками він воює для Жеваго за ТЕЦ і зараз. На цих зборах обрали нового керівника ПРАТ «БТЕЦ» Ігоря Вигулярного і якихось людей на АТ «БТЕЦ», і дуже швидко ручний нотаріус Жеваго ці зміни зареєстрував, в порушення рішення суду. І знову все почалось споачатку.

В результаті всієї судової тягомотини лише 16 лютого 2023 Господарський суд Київської області задовольнив позов НБУ до АТ “Білоцерківська теплоелектроцентраль” про звернення стягнення на передані в заставу НБУ акції ПрАТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль”.

Це вам приклад того скільки часу може потребувати у держструктури намагання отримати актив олігарха в нашій країні. І те наскільки для Жеваго важливий цей актив і на шо він готовий піти, щоб не віддавати заставу.

Білоцерківська ТЕЦ, ви здивуєтесь, дуже важлива для Білої Церкви. І не через постачання електроенергії, яку в більшості споживає Росава того самого Жеваго (здається, він Росаву ще контролює). А через те що під час генерації енергії ТЕЦ виробляє ще й гарячу воду, яку вже споживає населення.

Тому 27 липня 2023 року міськрада Білої Церкви проголосувала за виділення коштів на купівлю 40% ТЕЦ і одночасно звернулася до НБУ з пропозицією продати 40% ТЕЦ городу Біла Церква за майже 300 000 000 гривень. Це достатньо логічне рішення, бо місто не може повноцінно брати участь в аукціоні, через те що сума, яку може виставити місто відома заздалегідь. Бо гроші виділяються публічним рішенням міськради заздалегідь і Жеваго може просто поставити на гривню більше на аукціоні. В такому випадку будь-який аукціон з ринковою ціною місто програє, а заплатити неринкову велику – стаття. Але заплатити навіть 300 мільйонів гривень Жеваго не хоче. А хоче заплатити якісь копійки.

Тим не менш, Жеваго зрозумів, що його план отримати заставу назад у власність за безцінь дав тріщину. Бо якщо НБУ напряму продасть заставу Білій Церкві, то затягувати процедуру аукціонів за допомогою судів буде неможливо. І Жеваго звернувся до Дубінського, бо хто ще може допомогти біглому олігарху, як не Дуб. Як каже в таких випадках Господь Бог і я: «я вас, інвесторів і журналістів, на цьому кораблі три роки збирав».

Старий знайомий Дуба Владислав Сидоренко (транслював на своєму каналі проходження Дубом поліграфу ще давно) опублікував новину, що НБУ ВКРАВ 1,6 мільярдів гривень і хоче передати 40% ТЕЦ олігарху Фуксу. Цю новину миттєво підхопили Плінський та Дуб, які розмістили якісь заказухи в продажних ЗМІ.

Хтось може спитати, як можна вкрасти якісь гроші при перепродажі від держави у вигляді НБУ до держави у вигляді міста Біла Церква? І яким чином Фукс отримає ТЕЦ, якщо купує 40% ТЕЦ місто Біла Церква?

Це гарне питання до Плінського, Дубінського, Сидоренка, або просто одразу до Спортлото, бо на це питання відповіді ви не знайдете.

Плінський та Дуб кажуть що 40% Білоцерківської ТЕЦ у 2015 році НБУ оцінив в 1,9 мільярдів гривень, а продати цей пакет зараз Білій Церкві НБУ зараз хоче за 300 мільйонів. А тому різниця в 1,6 мільярда гривень типу була вкрадена. Куди? Ким? Що це за дикуха?

Раджу Плінському та Дубінському згадати, що в країні війна. Можна ще згадати, що в Білоцерківську ТЕЦ прилетів Калібр, від чого ТЕЦ чутка пошатало. До того ж оцінка активу багато років тому, і оцінка зараз після амортизації під хижацьким керівництвом Жеваго за 8 років, це дві різні оцінки. Я вже не кажу, що актив в який може прилетіти Калібр ще разок у воюючій країні, буде коштувати зовсім інших грошей.

Поясню, оперуючи в термінах самого Дубінського. Саша, в 2019 році ти був пуделем самого Коломойського, головним смотрящім за Київською областю, мама любила скорасть, тому один пост від тебе міг коштувати двісті тисяч доларів. А зараз ти сам під санкціями, Коломойський під підозрою, у тебе браслет на нозі і ніхто не хоче з тобою дружити. Тому один пост від тебе більше двох тисяч доларів уже не вартує. Але ніхто не каже, що різницю між вчорашніми 200 і сьогоднішніми 2 хтось у тебе вкрав.

Окей, скажете ви, з грошами зрозуміло. А до чого тут Фукс?

Невідомо. Я чесно намагався розібратися. Дивіться.

Власником 60% відсотків ТЕЦ є офшорки Жеваго (п’ять штук по 8,4% і одна 9%) та Росава (9%) вроді як самого Жеваго. Тобто за документами ТЕЦ належить саме Жеваго. Тому Жеваго збори нелегальні і проводив, що ТЕЦ його. Дуб та його посіпаки стверджують, що головою наглядової ради всієї ТЕЦ є Глиняний Леонід. Якого Дуб та Плінський називають людиною Фукса. Проблема в тому, що Глиняний – бізнес-партнер самого Жеваго. Якщо в процесі рейдерських муток і серійних перереєструвань через підставні та незаконні збори, Жеваго проїбав ключи від офшорів, і його кинули власні партнери, то це інтимна проблема самого Жеваго. За офіційними документами керівником ТЕЦ є менеджер Жеваго. А власником сам Жеваго через офшорки та Росаву.

Окей, скажете ви. Може, проблема в тому, що Фукс контролює міськраду Білої Церкви?

Я спитав у поважних людей в Білій Церкві, чи контролює Фукс міськраду БЦ. Отримав відповідь, що точно не контролює. Тому продаж міськраді 40% ТЕЦ не призведе до перехоплення контролю Фуксом над ТЕЦ. Точно вірогідність цього нижче, ніж будь-які дії Жеваго, які і призвели до того, що Фукс той контроль отримав над 60% ТЕЦ (якщо і отримав і ми повіримо Дубу, перевірити це непросто).

Тобто ми бачимо типовий вкид Дуба, який до реальності тупо немає ніякого відношення.

Навіщо це все і що робить Дуб?

Повертаємося до початку поста. Жеваго хоче щоб вирішення питання з заставою не було. Продаж застави місту є остаточним фактом. Заставу в такому випадку Жеваго втрачає. Втрачати Жеваго нічого не хоче, бо французькі адвокати дуже дорогі і треба переховуватися за кордоном роками. Та і жити загалом Жеваго любить там. Тому затягувати вирішення Жеваго хоче якомога довше.

Жеваго хоче щоб всі можливі покупці зникли і замаялись чекати і він купив заставу за безцінь, бо кому потрібні такі проблеми. Тому не НБУ вкрав 1,6 мільярди, а Дуб та Плінський хочуть допомогти Жеваго зекономити 300 мільйонів гривень, які доведеться заплатити Жеваго, щоб перебити ставку Білої Церкви. Ось і всьо. Токсічять за долю малую. Кризи нема, просто Дуб смокче у олігархів. Оскільки розцінки на смоктання Дубом останнім часом різко впали, а потреби башляти суддям і адвокатам різко виросли, то смоктати доводиться швидко, сильно, та у всіх. Інколи від старання розвивається такий тиск в районі лінгама Жеваго, що створюється локальна фізична аномалія, маленька пахова чорна діра, парадокс Жеваго-Дуба, де закони нашої фізики і логіки трохи спотворюються.