"Як мене послали міряти рулеткою кисневі траси" - Тетяна Доцяк

"Як мене послали міряти рулеткою кисневі траси" - Тетяна Доцяк

Трохи беку. Я дещо розгублено почуваюся, коли бачу статистику обладміністрації про майже три тисячі вільних ліжок, а інфекційка захлинається від хворих і в диспансері радіаційного захисту доставляють ліжка. Я дещо розгублена, коли отримую інфу від пресслужби ХОДА, що лікарня залізниці, визначена на прийом хворих на ковід, може прийняти 415 пацієнтів, а прийняла менше півсотні, при цьому хворих з Харкова везуть в Чугуїв. Я дещо розгублена, коли читаю у фб, що жінці двічі відмовили швидкі в госпіталізації, а у нас є резервні лікарні, які не залучають.
В мене питання: чому? не готові? не проклали кисневі траси? ліжка без кисню? не можуть підключити велику кількість концентраторів, бо не витримає стара мережа? не вистачає лікарів?
З цими питаннями я прийшла на брифінг до Геннадія Бондарчука, заступника департаменту охорони здоров'я ХОДА.
- Як можете пояснити розбіжності між статистикою і реальністю? В лікарні Залізниці готові прийняти 415 пацієнтів, прийняли близько 50. Чому тоді везуть пацієнтів в Чугуїв?
- Будь ласка, зв'яжіться з цими пацієнтами і дізнайтеся в чому проблема, і не потрібно розганяти ситуацію, що пацієнти не можуть лікуватися в закладах охорони здоров'я в Харківській області .
- Крім Чугуєва в інші районні лікарні направляються пацієнти з Харкова?
- В закладах охорони здоров'я знаходиться 2097 пацієнтів, всім пацієнтам надається повноцінна допомога, будь-яких відмов в госпіталізації пацієнтів в закладах охорони здоров'я немає. Я відповів на ваше запитання?
- Ні! В райони....
- Я відповів на ваше запитання!
- Пацієнти з Харкова направляються в інші райони?
- На сьогоднішній день пацієнти госпіталізуються туди, де є наявні місця, в райони області сьогодні пацієнти міста Харкова не доставлялися
- А в харківських лікарнях є місця?
- В харківських лікарнях є місця. Ця цифра динамічна, люди поступають, люди виписуються, люди переводяться.
- Тобто на той момент не було місць і їх відправили в Чугуїв, правильно?
- Будь-яких відмов в госпіталізаціях пацієнтів в той день, коли вони попали в чугуївську лікарню, не було.
- На минулій пресконференції ви говорили, що залізнична лікарня приймає стільки пацієнтів, скільки хоче, але це ж не магазин! Скільки в них точок підключених до ШВЛ, скільки в них кисневих трас, чи проклали їх взагалі, адже лікар цієї лікарні каже, що вони здатні підключити лише концентратори, і то невелику кількість, бо мережа не витримає?
- На сьогоднішній день всі заклади охорони здоров'я, які визначені як опорні заклади, забезпечені 100-відсотково доступом до кисню як за допомогою концентраторів, так і за допомогою центрального кисню. Будь ласка, перемістіться в центральну клінічну залізничну лікарню, головний лікар, тільки що ми спілкувались, готовий з вами зустрітись і відповісти на ваші запитання. На сьогоднішній день в закладі знаходиться 40 пацієнтів, будь-яких відмов від госпіталізації в лікарні ЦКБ не надходило.
- Чому пацієнтів не повезли туди, а повезли в Чугуїв?
- Будь ласка, зверніться в лікарню залізничну, і отримайте відповідь на запитання. Інколи пацієнта ближче довести в Чугуїв, ніж в залізничну лікарню.
- Дайте, будь ласка, відповідь, чи прокладені кисневі траси в лікарню Укрзалізниці!
- Певна кількість кисневих трас в лікарні Укрзалізниці існує і функціонує.
- Скільки?
- Ну, візьміть рулетку, поїдьте і поміряйте!
- Нам відмовляють, якщо ви нам допоможете туди потрапити...
- Я тільки що розмовляв з керівником лікарні, він готовий з вами зустрітися і надати інформацію.
- Чому в диспансері доставляють ліжка, інфекційка переповнена, а в залізничну лікарню не везуть людей?
- Будь ласка, відвідайте лікарню і вам дадуть відповідь на всі запитання. Будь-яких проблем з госпіталізацією немає.
- Госпіталь ветеранів війни приймає пацієнтів чи ні? Восени нам показували ремонт, працює чи ні і скільки там пацієнтів?
- Госпіталь ветеранів війни надає допомогу ветеранам війни і учасникам АТО, якщо буде нагальна потреба питання залучення їх буде вирішуватись.
- Поки туди не госпіталізують ковід-хворих?
- Ковід на сьогоднішній день ні.
Я ще раз публічно отримала відповідь, що мене чекають в лікарні залізниці, поїхала туди одразу після брифінгу, зателефонувала керівнику Лещенку, кажу, мовляв, ось я, Бондарчук сказав, що ви дасте відповіді на всі запитання.
А він каже, що Бондарчук йому ніхто, не його начальник, йому заборонено давати інтерв'ю і поклав слухавку.
Питання: це мене послали чи Бондарчука і що мені робити з рулеткою?
*******
Після допису про рулетку до мене звернувся один з медпрацівників ще однієї залізничної лікарні на Залютіно, яка також визначена для прийому на ковід на Харківщині. На камеру говорити людина відмовилась, тому, з її дозволу, даю тут те, що почула. Дослівно.
"В нас не залишилось вільних місць. Їх розгорнуто в нашій лікарні 61, включно з реанімацією. Вони всі зайняті. Хворих довозять. В нас так і не зробили кисень, ми користуємось тими кисневими балонами, які в нас були ще під час планових операцій. Якусь цистерну нам поставили, але я не знаю, чи можна таке говорити, в нас двічі помирали люди від того, що в нас вимикався кисень. Сьогодні у нас 8 людей в реанімації і на них вже не вистачає кисню. Тобто таке розгалуження зробили, що ми не можемо дати адекватну кисневу терапію більше ніж 4-5 пацієнтам в реанімації. Нам привезли кілька апаратів ШВЛ, але вони навіть не залучені, тому що для них навіть не зробили розгалуження спеціальне. Тому в нас така ситуація, коли ми неодноразово приймаємо хворих, то ми вже маємо обирати кому надавати допомогу. Ставати перед таким жахливим вибором. Ліжок не залишилось вільних в палатах і вчора нам сказали, що вони розгортають ще одне відділення, ще одне крило на 4 поверсі, але сьогодні нам сказали, що це робиться для того, щоб просто відзвітувати керівництву в Київ, Міністерству, тому що вони відрапортували, що в нас 300 ліжок на ковід, в нас, і 300 в ЦКБ на Балакірева. Але по факту в нас лише 60 ліжок, і коли просто будуть приїжджати перевірки, ми маємо показати, що в нас їх набагато більше. Хворі дихають киснем через концентратори, їх вистачає, багато, десь 150, але реанімація не може надавати нормальну допомогу, тому що немає адекватної цистерни і можливостей, щоб дати кисень через ШВЛ всім, кому потрібен. В нас не вистачає потужностей. Ще в нас величезна проблема - забезпечення. В кінці лютого нам сказали, що забезпечення закінчилося і нічого не чекайте. Це все - засоби захисту, ліки, розхідні матеріали. Нічого в нас немає. Нам дали по 2 костюми багаторазові в грудні місяці, ми й досі ними користуємося - зашиваємо, штопаємо, так і носимо. Респіратори ще видають, все інше ми маємо тишком-нишком замовляти в родичів, нам сказали, що ми не маємо права, але кажіть на вухо, що в нас нічого немає. Ліків в нас теж немає. Був примітивний перелік, простий, ми могли лікувати неважкого ступеню пневмонію. В нас немає навіть систем. Всі ліки, що нам давали, скінчилися ще в січні і трохи лютому. В нас скандали, родичі не розуміють чому ми даємо списки величезні. І ще 300% - ми їх теж не отримуємо. Нам виплачували по 200% від зарплатні, при цьому вони зменшують сильно зарплатню, а від неї вже рахують 200%. Коли ми намагалися дізнатися чому ми виконуємо таку важку роботу з таким великим ризиком, як всі, а отримуємо не 300, а 200% нам сказали, що ми не напрацювали на 300%. І ще керівництво говорить, що НСЗУ виділив 9 млн на забезпечення лікарень, хоч мені здається, що це замало, але до лікарень вони не дійшли. Вони поступили на Укрзалізницю, яка мала розподілити їх по лікарнях для забезпечення лікарень. Але ці гроші не прийшли на лікарні".