"ЯК МИ СВІДОМО ВТРАТИЛИ СЛОБІДСЬКУ УКРАЇНУ" - Олександр Алфьоров

"ЯК МИ СВІДОМО ВТРАТИЛИ СЛОБІДСЬКУ УКРАЇНУ" - Олександр Алфьоров

Друзі, Ви знаєте, я давно працюю з назвами. Сьогодні оприлюднили результати голосування по новій назві Південної залізниці в додатку «Дія». Усім охочим проголосувати запропонували 4 варіанти: Харківська, Слобожанська, Слобідська та Східна залізниця. Виграв варіант «Харківська». Мені дуже прикро, що результат наперед містив маніпуляцію. По-перше, присутність двох однакових назв «Слобожанська» та «Слобідська». 

Це розділило голоси опитуваних, які мали проголосувати за одну з однакових назв. Загалом назви «Слобожанська» та «Слобідська» набрали 33,96% - тобто третину. Окремо це було 27,28 та 6,68%. Безперечно, коли дивишся на варіант, що виграв («Харківська»), то відсоток переможця – 39% - видається репрезентативнішим («Східна набрала» 27,03%). Але, це маніпуляція. По-друге, варіант «Харківська» стоїть першим, а в правилах етики, якщо перша назва не є рекомендованою, то слід назви подавати за абеткою. 

Я не проти назви «Харківська залізниця», але ХОЧУ ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ВЕЛИКУ ВТРАТУ ДЛЯ УКРАЇНИ! В Україні є багато назв, які фіксують старовинні українські назви, чим підкреслюють нашу історичну спадщину. Зокрема у нас не Луцька область, а Волинська – на честь могутнього історичного регіону, яким сьогодні Волинська область не обмежується; місто Новгород-Сіверський, хоча і не має іншого тезки «Новгорода», але зберіг назву старовинної землі «Сіверщина»; місто Кам’янець-Подільський зберігає назву історичного регіону "Поділля". 

Один із потужних українських історичних регіонів мав назву Слобожанщина /Слобідська Україна. На моє переконання, якби ми отримали назву залізниці «Слобідська» чи «Слобожанська» - ми б зафіксували серед населення назву цієї важливої історичної землі, яка дала нам 5 козацьких слобідських полків. А яка ж з цих назв була б актуальнішою? – Відповідь дає історія. На 16-й день (!) проголошення Української Держави на чолі з гетьманом всієї України Павлом Скоропадським «Південна залізниця» була перейменована на «Слобідську залізницю». На 16-й день, а не 32 рік незалежності було викинуто назву, яка орієнтувала подорожуючих, що це залізниця Південної росії «Юго-Западного края». Разом із тим – акцентую: Слобідська Україна – це етнічний український регіон, частина якого була відшматована від України в часи більшовицької окупації 1920-х років.

Мабуть, краще, з урахуванням відновлення назви та з огляду на збереження історичних назв України «Південну залізницю», враховуючи значну підтримку під час голосування перейменувати на «Слобідську залізницю».