"Як “не дивись вгору” стає основним гаслом пересічних росіян" - Олена Степова

"Як “не дивись вгору” стає основним гаслом пересічних росіян" - Олена Степова

На Ростовщині сьогодні вночі було гучно, темно та лячно. У соцмережах Новочеркаська повідомлялося про 11-18 вибухів, щось палало. У частині Ростова, Новочеркаська, Новошахтинська, Шахт, Гуково та ОРЛО зникли світло, зв’язок, а води у половини мешканців не було вже давно, то якось на це звично не реагували.

У соцмережі з’явилися відео з Новочеркаської ГРЕС, яка непогано таки горіла. По соцмережам полилась паніка, бо ж швидко зникало світло та зв’язок.

На ранок що могли підчистили, де не змогли пояснили – «ничего не было». Повідомленнями «ничего не было, никуда не попали, все сбили и перехватили» заповнені усі соцмережі та групи міст.

А Новочеркаська ГРЕС загорілася само по собі, й сама по собі тихенько згасла. Навіть штукатурка не обсипалася. Жодної подряпини. Стоїть собі, як нова, а світло виключилося теж само. Але ж, виключилося гарно, це теж результат.

Ось пряма мова, щоб не казали, що то фейк: «Никаких разрушений, пожаров, взрывов на наземных объектах в Новочеркасске нет! Новочеркасск, вероятно, сегодня ночью пытались атаковать беспилотниками. Около 3 часов ночи жителей микрорайона Донского, станицы Кривянской и Заплавской разбудили звуки взрывов, которых по подсчетам некоторых наших подписчиков было около 17-18. Несколько взрывов сопровождалось яркими вспышками в небе.Жители Донского предположили, что пытались атаковать Новочеркасскую ГРЭС, многие слышали и записали на видео звуки двигателей, похожие на работу мопедов, т.е. похожие на двигатели БПЛА, широко использующихся в зоне СВО. Чем бы это ни было, в ГО и ЧС Новочеркасска сообщили, что никаких разрушений, пожаров, ударов и взрывов на наземных объектах нет. Это значит, что если нас сегодня атаковали с воздуха, то наше ПВО успешно эту атаку отразило.Тем не менее, несколько экипажей спасателей вместе с первыми звуками взрывов в небе, на всякий случай, чтобы в случае ЧП быть на месте как можно раньше, выехали на Донской. Они также подтвердили, что никаких происшествий на наземных объектах на Донском и в окрестностях нет».

Ось вам! Усе, що чули чи бачили, це ІПСО чи наснилося. Світло, правда, відновили десь о другій половині дня, але ж «повреждений нет».

Це дуже важливий оберт, бо ця ГРЕС дає електрику в ОРДЛО. Там світла не має, але тут звикли, бо світло в них кілька разів на місяць є, в інші дні «профилактические работы».

Профілактичні роботи в ОРДЛО вже 10 років, ніяк не налагодять. Тобто під цю красиву назву сховали віялові відключення світла. Електрики на ОРДЛО з росії не вистачає, тому в ОРДЛО 10 років «профилактические работы». Ніхто з цим не сперечається, усі звикли. Якщо не профілактичні роботи, то ожеледиця чи ще якась халепа, але світло в ОРДЛО з’являється по годинах та вибірково.

То знищення цієї ГРЕС поставить під удар росію, як єдиного постачальника електрики в ОРДЛО, а для росії це зараз не бажано, бо ж ОРДЛО зараз росії треба тримати за будь яку ціну. Бо це стратегічний об’єкт, не тільки через полігони чи шпиталі, а й через велику кількість розквартированих російських військових та російських гастарбайтерів.

Усі комунальні проблеми в ОРДЛО не пов’язують з росією та окупацією. Тече річка фекалій по усьому місті – винна Україна. Відсутнє світло – винний РЕС. Відсутня вода – винна Україна та водоканал. Якщо щось ремонтують – слава росії, бо ж тільки вони, тільки завдяки. Ну, ви зрозуміли.

Тому я й згадала фільм «Не дивись вгору». Це неймовірна кінострічка де червоним проходить повідомлення, живи у реальності, дивися навколо себе, слухай що відбувається, щоб залишитися живим, бо це ж інстинкт самозбереження, прислухатися та слідкувати за безпекою.

Це неймовірна стрічка про те, що не варто чекати, коли біда минеться сама по собі чи ховати голову у пісок, якщо є труднощі. Ну, й звісно про дію пропаганди на суспільство. Якщо 100 людей кажуть «чорне» не варто вірити цьому, не перевіривши свої відчуття.

А ось мешканці ОРДЛО 10 років не дивляться вгору, щоб не побачити там усі проблеми, корені проблем, небезпеку, негаразди та інше погані речі.

Тому вірять у пропаганду. Не має світла? – профілактика. Падають стовби? – винна Україна, мала їх поміняти. Затопило місто фекаліями? – винна Україна, бо ж повинна була відремонтувати.

10 років ви «республіка», то маєте усе робити самі. Ні, верещать скаженими папугами – нам винна Україна. Але вас утримує росія, путін вас «взяв» до себе, то ж має вкладати гроші, ремонтувати, утримувати, ви ж самі про це мріяли? – росія нам нічого не винна, їм самим важко, а от Україна…

Ну, ви зрозуміли.

То знищення Новочеркаської ГРЕС це буде ляпас, не тільки російському ППО, а й буде розрубано «гордіїв вузол» у голові «народа Донбасу», який посидівши без світла рік-другий, зрозуміє, що росія таки винна. Але це не точно.

То повернемося до новин з Ростовщини. Хоча місцева влада сорочку на собі рвала увесь день запевняючи містян, що «все нормально», більшість в це так й не повірила. Мешканці Ростовщини вже не дуже вірять в «лудшее в мире пво» та повідомлення влади «сбили все», бо все частіше це «сбили» виглядає, як новини з часів срср про «выполнили и перевыполнили пятилетку за три дня».

В коментарях узькі, які ще не встигли стати хорошими, закликають у відповідь на атаку по Ростовщині «бамбить ядеркой всех», але оцих ядеркоманів не так вже й багато. Здебільшого люди не вірять у «сбили», вважають, що війна впевнено повертається до росії, та очікують погіршення ситуації з обстрілами та безпекою.

Багато розмов про «бумеранги», «ответочку за Одесу». Тобто розуміння за що, вже потрохи входить у свідомість росіян. Ні, це не очікування, що прозрівши підуть щось там змінювати у країні. Це констатація факту, що нарешті на росії почало з’являтися розуміння «а нас то за что». Це нічого не змінить, але от знаєте, трошки тішить. Бо людина, яка розуміє, що все одно отримає «бумеранг», бо винна у скоєних злочинах, буде його очікувати й жити весь час у напруженні, тобто психоз суспільства зрештою накриє росію.

Влада Ростовщини вперто закликає «не смотреть вверх» й мотивує не вірити у звуки та пожежі, які взагалі не пов’язані з війною, бо все швидко загасили, відремонтували, навіть не встигли злякалися, взагалі це, як комарик кусьнув, нічого не було, не пов’язано з Україною, планова пожежа, планові хлопки, планове вигорання, планове випалювання.

Ось це «не связано со звуками» каже про багато. На росії дуже бояться повідомляти про успішні атаки ЗСУ, тому пропаганда тримає росіян у стані «ничего не случилось», «все идет по плану», «это не бомбят, это не взрывы, это не связано». А ось кількість БПЛА, які побєдобедно «сбили» скоро досягне мільйону. Що ж цікавий моніторинг. З одного боку «ничего не было», з іншого «все сбили». Якась постійна триколорадна біполярочка.

На Ростовщині також відсутні будь які новини про житіє-битіє Курської та Бєлгородської областей. Тут не знають про «руський легион свободы», який щось там звільняє на Бєлгородщині. Тут навіть ще не уявляють, як може жити прикордоння країни, де фсб влаштовую кроваві теракти, обстріли, театральні постановки з «легіонами свобод», розіграші й погроми та масові вбивства. Що ж, най буде сюрприз. Головне, це не дивитися вгору, не бачити проблем, не задавати питання.

А щодо «стоит, как новая», то дякую амінам соціальних мереж Новочеркаська, щодо корегування ситуації з «бумерангом».