"Як союзники Червону Армію від погрому рятували" - Павло Бондаренко

"Як союзники Червону Армію від погрому рятували" - Павло Бондаренко

Радянська пропаганда стверджувала, що Другий фронт у Європі союзники відкрили аж 6 червня 1944 року, висадкою у Нормандії. Це абсолютна і нахабна брехня, яка мала на меті підперти міф про "вирішальний внесок СРСР у перемогу над фашизмом". Мовляв, союзники відкрили фронт у Європі вже тоді, коли результат війни був зрозумілий, а до цього участь у ній відтягували як могли.

Насправді Другий фронт у Європі було відкрито 9 липня 1943 року висадкою союзницьких військ на Сицилії - операція "Хаскі". Це був страшний удар по Німеччині та її союзникам.

Війну на Сицилії, а потім в Італії радянський Агітпроп замовчував як міг. У школі дітям про операцію "Хаскі" взагалі нічого не розповідали. А між тим 9 липня 1943 року результат війни ще не був "зрозумілий".

Більше того, союзники фактично врятували Червону Армію від нового погрому - у битві на Курській дузі, яку у Москві вважають "переломним моментом у Великій Вітчизняній Війні".

Битва в районі Курська та Бєлгорода почалася 5 липня 1943 року. За кілька днів німці "прогризли" дві з трьох радянських ліній оборони на північному фасі Курського виступу. Назрівав новий небачений досі погром - війська одразу двох радянських фронтів (1,3 млн) опинилися у сталевих лещатах Вермахту. Радянська оборона тріщала. Прорив на оперативний простір групи армій "Центр" став би для СРСР катастрофою.

Але не сталося. Дізнавшись про висадку союзників на Сицилії, Гітлер наказав наступ під Курськом зупинити, перейти до оборони, а кращі танкові та авіаційні частини перекинути до Югославії та Італії для відбиття наступу британців та американців. Наприклад, це сталося з і 1-ю танково-гренадерською дивізією СС «Лейбштандарт Адольф Гітлер» та іншими окремими танковими частинам 2-го танкового корпусу СС.

Німецькі генерали переконували фюрера не робити цього. Вони вовками вили, доводячи що питання перемоги під Курськом - справа якщо не годин, то двох-трьох днів. Гітлер був невблаганний. Він заявив своїм полководцям, що воєнна стратегія має поступитися геополітиці і що перемога на Курській дузі дрібниця у порівнянні з можливою втратою Італії та можливим вторгненням союзників по Антигітлерівській коаліції на Балкани. І абсолютно правий був, між іншим.

Звісно, про все це російським школярам не розповідають і зараз. І російським пенсіонерам з телевізора - теж. Натомість продовжують оповідати казочки про "перемогу" у танковій битві під Прохоровкою, яку насправді виграли німці, зупинивши наступ танкової армати РСЧА.

Уся історія Курської битви - суцільна "героїчна" фальшивка. Московський Агітпроп це добре вміє. Наприклад так: "Вермахт смог продвинуться лишь на 10—12 км, после чего уже с 10 июля, потеряв до двух третей танков, 9-я немецкая армия перешла к обороне".

Розумієте, не висадка союзників 9 липня; не наказ Гітлера змусив 9-у армію Вермахту (та інші армії) перейти до оборони, а міфічна втрата "ДО 2/3 танків".

Натомість під Курськом набудували помпезних пам'ятників та возять туди екскурсії. Це непогано. Слід було б тільки розповідати не лише про те, як висадка на Сицилії врятувала Курськ, але й про те, що подальшим вдалим наступом Червона Армія теж завдячує Другому фронту.

До слова. Операція "Хаскі" мала дуже серйозний вплив на стосунки українців та поляків і зокрема УПА та АК. Абсолютно не випадково апогей подій, що їх у нас називають "Трагедією на Волині", а Польщі та Росії - "Волинською різаниною" почався наступного дня після висадки на Сицилії. Тут прямий причинно-наслідковий зв`язок.