"Як ви знаєте, я уважно переглядаю всі виступи Президента України..." - Володимир Омел'ян

"Як ви знаєте, я уважно переглядаю всі виступи Президента України..." - Володимир Омел'ян

Переважно в записі, бо рідко встигаю наживо.

Говорить Верховний Головнокомандуючий гарно, як по написаному.

Але сьогодні дозволю собі дві корективи.

1. Цими годинами розгортаються непрості події: з одного боку, Єврокомісія зняла ембарго на імпорт української сільськогосподарської продукції, з іншого - Польща і Угорщина навипередки оголосили, що вони введуть односторонні обмеження (причому, Будапешт хитро пропустив Варшаву вперед у цій гонитві). У звичайних умовах - це руйнація єдності ЄС і початок торгових воєн, на чому чітко наголосив наш Президент. Враховуючи реальну війну, такі заяви - невиправдана розкіш, з низки вагомих факторів: важливість спокою на західному кордоні, військові поставки, біженці, бюджет тримається тільки завдяки союзникам. Тим більше, ледь нещодавно зі скрипом подолали непорозуміння між Києвом і Варшавою.

Набагато мудріше було би завчасно обговорити з поляками низку економічних ініціатив щодо глибшого залучення польського бізнесу, знайти синергію, в якій поляки відчули себе не конкурентами, а партнерами.

Ще є час виправити, бо в окресленому сьогодні форматі може статися непоправне і війну з Москвою буде виграти набагато важче.

2. Дуже важливо, що Президент відчув нарешті загрозу, яку несе суспільне невдоволення корупцією на всіх щаблях і неефективністю дій влади на більшості напрямків. Цьому і була присвячена сьогоднішня нарада з силовиками, де відбулася спроба очолити хрестовий похід проти корупції і зради. Спроба хороша, але вкрай важливі реальні дії. Примари минулого повинні бути покарані, але ключове - очищення власної команди.

Без цього ця історія не злетить.

Наразі дії щодо Коломойського більше схожі на намагання ізолювати його від можливості бовкнути зайве, аніж на реальну покару за скоєне і вкрадене впродовж десятиліть.

Ритуально-умовні жертви і спроба в подальшому зачистки політичних конкурентів лише збільшать ризики для нашої держави.

Дуже би хотілося, щоб ці виклики були враховані і в історію ввійшли переможцями ми усі: Україна і наші союзники, армія і нація, влада і кожен українець.