Як влада перед вторгненням зірвала ракетну програма «Вільха»

Як влада перед вторгненням зірвала ракетну програма «Вільха»

Володимир Зеленський постійно вимагає від західних партнерів нове і нове озброєння і це логічно. Адже без допомоги Заходу Україна програє війну. Він оприлюднив 6 липня своє інтерв’ю американському телеканалу CNN, в якому скаржився, що Україна була вимушена розпочати контрнаступальні операції цього літа пізніше, ніж прагнула.

Він також сказав, що українські наступальні операції досі ще не відбуваються в деяких місцях, «бо у нас нема відповідної зброї».

Але у нас могла бути відповідна зброя, якби при Зеленському її продовжили розробляти і виробляти замість асфальтування країни.

25 квітня 2018 року , в Херсонській області відбувся фінальний етап випробувань ракетного комплексу “Вільха”. На тестах були присутні тодішні президент Петро Порошенко, секретар РНБО Турчинов, міністр оборони Полторак, начальник Генштабу ЗСУ Муженко тощо. “Ракета «Вільха» зібрана повністю з українських комплектуючих. Нам ніхто не може перешкодити виробляти цю високоточну зброю”, — заявив Порошенко.

Ракетний комплекс «Вільха» досить вдало поєднує дальність, точність та бойову потужність. Один залп системи здатен перетворити на суцільне пекло площу, рівну восьми десяткам футбольних полів.Головною особливістю Вільхи є система наведення і можливість коригування траєкторії ракети в польоті. Кожна пускова установка має 12 ракет, кожна з яких несе бойову частину вагою до 250 кг. Вага самої ракети — 900-1000 кг.

Кожна з її 12 ракет може мати своє польотне завдання, що дає змогу одним залпом уразити кілька цілей на дальності до 120 км. При цьому точність українських ракет у десять разів вища, ніж у снарядів реактивної системи залпового вогню Смерч.

Компоненти для виробництва Вільхи вітчизняні, з новою системою управління, новим ракетним паливом та бойовою частиною.

Це могла бути потужна зброя проти окупантів. Могла бути…

Протягом 2020 року кілька державних оборонних підприємств, в тому числі і виробники “Вільхи” поскаржилися на відсутність фінансування таємних військових проектів в рамках оборонного замовлення Міністерства оборони.

Наприкінці 2020 року року Павлоградський хімічний завод, який виробляє спорядження ракетних двигунів, повідомив в РНБО, що Міноборони ігнорує виконання Указу Президента щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів. Зокрема МОУ невчасно прийняло рішення із замовлення виробництва ракетних комплексів "Вільха", "Вільха-М", "Гром" та інших. На хімзаводі підкреслили, що не можуть отримати фінансування від міністерства, а тому виробничі потужності підприємства простоюють, а фаховий персонал звільнений.

За результатами фінансового звіту за 2020 рік Павлоградський хімзавод отримав 156,8 млн грн чистих збитків.

Народний депутат, генерал Михайло Забродський заявляв, що Державне оборонне замовлення протягом 2020 року значно скоротилося протягом року і від його початкової версії залишилося від 15 до 45 відсотків.

‼️Після широкомасштабного вторгнення Україна завдала близько 50-ти ударів ракетами “Вільха”, які були в наявності.

Для ударів було використано ракети з випущеної у 19-20 роках пробної партії у кількості 98 ракет “Вільха”. Але вона так і не пройшла державних випробувань і не була запущена у масове виробництво.

У червні 2023 року Зеленський звільнив Юрія Гусева з посади голови “Укроборонпрому”, який відповідає за випуск оборонної продукції. Причина: навиконання обіцянки реформувати галузь. Гусев був призначений на посаду 2020 року.

 Чи можна усе вішати на Гусева? Звісно, ні. Влада загалом робила підлі речі: про людське око у 2020-21 роках виділяли рекордні бюджети на оборону, зривали програми і наприкінці кожного року перекидали невикористані кошти на… Велике будівництво! Тому і мали перед вторгненням асфальт замість власних ракет і дронів. А тепер, виявляється, влада просвистіла майже 1 мільярд доларів на оборонних закупівлях  вже після широкомасштабного вторгнення рф. І питання про відповідальність за такі дії стають все більше актуальними.