Директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Фейсбук аналізує останні цінові зміни на ринку продуктів та робить прогнози на осінь.
Експерт зазначає, що середня вартість кілограма гречки в України за останні десять днів упала на 1,2 грн – до 31,20 грн. А за півтора місяця крупа знизилася в ціні на 7 грн. На думку Олексія Дорошенка, її "золота" ціна – 20 грн".
Морква подешевшала на 4% – із 4,46 грн до 4,27 грн.
На 20 копійок упала вартість цукру – до 13,40 грн за кілограм.
"Україна дуже щільно інтегрована в міжнародний ринок продовольства, а ціна на цукор через початок збору цукрових буряків пішла вниз", – пояснивексперт.
Ціна на яйця також знизилася на 30 копійок – до 12,50 грн за десяток. Це вдвічі нижче, ніж на початку року. Протягом літа ціна на яйця весь час коливається на 30-50 копійок.
Капуста та цибуля подорожчали. Капуста піднялася в ціні на 6% – із 2,81 грн до 3,00 грн. Цибуля подорожчала на 4% – із 4,65 грн до 4,84 грн. На одну гривню, до 70 грн за кілограм, подорожчала свинина – через світове зростання цін на це м'ясо.
"У вересні очікується зростання цін у першу чергу на найдешевші продукти харчування, без яких ми не можемо обійтися. Овочі можуть вирости в ціні до 7%, а решта продуктів – до 3%", – прогнозує експерт.