"Якою буде війна та російський наступ влітку 2024-го" - Кирило Данильченко

"Якою буде війна та російський наступ влітку 2024-го" - Кирило Данильченко

Пострадянський протиповітряний арсенал України для ЗРК "Оса", "Стріла" чи комплексів "Тунгуска" з ракетами з наведенням по фотоелементу або з підривом неконтактних підривників біля цілі добре показав себе у цій війні проти різноманітних дронів. Але ці тисячі ракет, що дісталися Україні від СРСР, закінчуються.

Так само вичерпується запас "Стінгерів" після атак сотень крилатих ракет, "Шахедів", "Орланів" та інших розвідувальних дронів. Те, ще отримала Україна, можна орієнтовно оцінити в 5-7 років виробництва цих ПЗРК станом до 2022 року.

При цьому, навіть США використовують зараз "зворотний інжиніринг" та відновлення списаних ПЗРК, щоб поповнити складські запаси, доки нове виробництво вийде на запланований рівень.

А поки є дефіцит із засобами ППО, все більше російських безпілотників проникає в тактичний та оперативний тил ЗСУ і може наводити високоточну зброю та балістику.

Західна допомога Україні, попри політичні труднощі, продовжується.

Треба розуміти, що США не знімають Київ з балансу, попри запеклість власної внутрішньополітичної боротьби.

Тому рано чи пізно питання з американською допомогою має вирішитися – хоча б у вигляді кредиту з можливістю списання чи з іншим механізмом.

Паралельно зараз на Заході укладаються контракти на боєприпаси, у Німеччині відновлюється виробництво "розумних мін", а завод снарядів 35х228 мм для "Гепардів" вийде на планову потужність у середині 2024 року.

Так само йде робота з локалізації виробництва "Байрактарів" в Україні.

Ці безпілотники успішно зарекомендували себе під час повномасштабного вторгнення, і їх продовжують застосовувати для різних задач.

Хоча за нинішніх умов вони все ж ефективніші як розвідники-коригувальники або навіть як носії РЛС з АФАР, тобто як радіолокаційні станції з "активною фазованою антенною решіткою" – пристроєм, що може одночасно моніторити повітряний простір, робити картографію та ставити електронні перешкоди супротивнику.

Саме таку модернізацію зараз роблять поляки з італійським обладнанням.

Залишається і "коаліція дронів", в рамках якої Франція, Німеччина, Британія та інші країни-важковаговики надсилають Україні сотні дронів-камікадзе та розвідувальних апаратів.

Щодо снарядів, то є перспективи отримати 1,5 млн 155-мм боєприпасів від країн ЄС, зокрема і за рахунок "чеської ініціативи".

Водночас тут пригадується, що у 1990-х арсенали США з прицілом на війну з Радянським Союзом складали 10 млн штук 155-мм снарядів – тож, ймовірно, ці запаси все ще можна знаходити.

Європа розширяє виробництва пускових установок для PATRIOT – українські батареї та "Європейський небесний щит" (проєкт посилення ППО європейських країн НАТО – Ред.) вимагатимуть потужностей та фахівців.

Окрім того, Польща, Німеччина, Румунія, Іспанія та Нідерланди збираються купити до 1 тис. ракет PAC-2 GEM-T з можливістю "працювати" по балістичних цілях з неконтактним підривником.

Останні пакети допомоги від Німеччини є найкращим барометром того, що відбувається у партнерів України - 130 БМП Marder модернізованих до версії "1А3" та кілька сотень дронів поїдуть на підсилення ЗСУ.