Якщо реінтеграція Донбасу не вдасться, то у кращому випадку отримаємо Придністров’я, – Тука

Якщо реінтеграція Донбасу не вдасться, то у кращому випадку отримаємо Придністров’я, – Тука

Нове Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб готує план дій з реінтеграції Донбасу.  Про це в інтерв’ю «Апостроф» розповів заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, повідомляють "Спектр Новости" з посиланням на "ZiK".

Він розповів, що метою реінтеграції є відновлення громадянського способу життя, як на контрольованих, так і на неконтрольованих територіях, відновлення української влади, повернення місцевих цивільних жителів до нормального способу життя.

За його словами, у них є вже певний план дій, і зараз його будуть оформляти у вигляді державного документа, після чого буде представлений на розгляд президенту і Раді національної безпеки і оборони. Щоправда, у цьому плані вибори – це останній крок. Перед тим, як проводити вибори, потрібно здійснити низку заходів, які забезпечать законність виборів, їх відповідність українському законодавству, участь усіх політичних партій, безпеку виборчих комісій і засобів масової інформації.

«Планується три регіональні представництва. Одне буде займатися Луганською, Харківською, Дніпропетровською областями, а друге – Донецькою і Запорізькою областями. І третю філію ми маємо намір відкрити в Херсонській області», – зазначив Тука.

Він зазначив, що виплати на окупованих територіях можна було б відновити ще в цьому році, якщо б були створені відповідні заходи безпеки. Про те, наскільки схильними до діалогу є представники так званих ДНР і ЛНР, Тука сказав, що відносини непрості.

Якщо не вдасться реалізувати ці плани, то у кращому випадку ми отримаємо Придністров’я, а в гіршому – щось на зразок Осетії», – сказав Тука. Він зауважив, що ніколи не був категорично проти виборів. «Я завжди говорив, що для цього немає передумов. Їх немає і зараз. Їх необхідно створювати. Якщо вдасться їх створити, то чому б не проводити вибори. Однак в таких умовах, як зараз, то я вважаю, що ні про які вибори мова йти не може», – сказав Тука.