Якщо в Московії оголосять мобілізацію населення

Якщо в Московії оголосять мобілізацію населення

Щодо головного питання яке цікавить всіх - того, що в Московії оголосять мобілізацію населення і економіки 9 травня і наш ворог почне переходити на воєнні рейки.

Давайте почнемо роздуми на тему із фіксації одного важливого факту. А саме того, що модернізація і переозброєння ЗС Московії в останні 12 років, які створили умови для початку великої агресії проти України, робилися в доволі сприятливих умовах. А саме за умови належного ресурсного забезпечення без того щоб сильно ослабляти соціалку і з доступом до західних технологій подвійного призначення. Як наслідок ЗС Московії на рік отримували 42-43 млрд доларів (до 3% ВВП), а західні комплектуючі йшли в російські танки, БПЛА, системи РЕБ.

Тепер переносимося на 9.05.22 - в Московії оголошують мобілізацію населення і економіки.

Перше які це можуть бути масштаби? Мобілізаційний ресурс в Московії формально обраховується десятками мільйонів. Але пам’ятаємо що СРСР маючи ~190 дивізій і 4,5 млн осіб в військах на середину 1980-х витрачав щонайменше 25% ВВП на рік на армію. І це було більше ВВП чим в Московії зараз.

Але окрім власне бійців потрібна техніка. На жаль можливість нарости кількість з’єднань в Московії є. За рахунок відправлених на зберігання буксованих артсистем і бронетехніки. Так далеко не все про що пише лондонський IISS в своїх щорічних довідниках Military Balance як таке що на зберіганні Московія зможе повернути у війська. Але значну частину зможе. Так як змогли повернути ми після 2014 року. Так само радянські запаси БК до артилерії в росіян точно є.

Але це посилення в середньостроковій перспективі. В довгостроковій перспективі Московії буде дуже складно відтворити армію яку вони мали на 24.02.22. Нормальний режим експортного контролю із боку Заходу означатиме відсутність якісних комлектуючих. Енергетичне ембарго ЄС щодо Московії яке все більше нависає означатиме що в майбутньому Московії прийдеться зіткнутися із тою ж дилемою перед якою стояла влада СРСР свого часу - армія чи споживання. Пам’ятаємо куди привела ця дилема СРСР.

Врешті решт минулого тижня в Рамштайні ми отримали від Міністра оборони США ключовий сигнал коли той сказав що ціллю американської політики має бути досягнення такого стану щоб Московія на роки вперед не могла загрожувати Україні і Європі в конвенційних військових питаннях. Із таким рівнем зобов’язань від партнерів за яким стоїть сумарно більше 50% ВВП світу мобілізація Московії в умовах технологічних, фінансових і енергетичних обмежень не є тим фактором який дозволить Кремлю переломити ситуацію на свою користь в кінці кінців. Хоча так нас чекає довге протистояння до того поки демілітаризація Московії не досягне належного рівня.

Armchair General UA