Основна помилка, яка зіпсувала тисячі банок із огірками та помідорами — використання нехарчової солі для консервування
Головна небезпека — імпортна сіль із добавками, зокрема з Туреччини. Вона часто містить E536 — це фероціанід калію, антизлежувач, який запобігає злипанню солі в грудки.
❗️Чому E536 небезпечний для закруток?
E536 може:
– вступати в хімічну реакцію з оцтом або лимонною кислотою,
– викликати помутніння розсолу,
– спровокувати бродіння або псування продуктів,
– зробити заготовки непридатними до вживання, навіть якщо все інше зроблено правильно.
✅ Яку сіль обирати?
Тільки кам’яну або морську сіль без добавок, на якій написано:
– "без добавок",
– "не йодована",
– "без антизлежувачів",
– "придатна для консервації".
Уникайте написів на кшталт:
– "йодована",
– "екстра",
– "харчова сіль вищого ґатунку з добавками".
Порада: завжди перевіряйте склад на етикетці. Якщо є E536, E535, E538 або йод, краще не ризикувати.