З 1 червня Укрзалізниця скасовує пільги для окремих категорій громадян

З 1 червня Укрзалізниця скасовує пільги для окремих категорій громадян

Укрзалізниця змінює правила проїзду для осіб пільгових категорій. З 1 червня 2015 року такі зміни набувають чинності на підставі Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76-VIII.

Інформація про зміни опублікована на сайті Державної адміністрації залізничного транспорту України.

Відповідно до закону втрачають право безкоштовного проїзду в приміському сполученні, а також не їздитимуть безкоштовно залізничним транспортом один раз на два роки (туди і назад) або один раз на рік (туди і назад) зі знижкою у 50%:

- військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу в Збройних Силах колишнього СРСР, трудівники тилу, а також інші особи, що зазначені в Статті 9 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії соціального захисту";

- Герої України, повні кавалерам ордена Трудової Слави, Герої Соціалістичної праці;

- колишні неповнолітні в'язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років), а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків;

- колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни;

- особи, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім СРСР, або на території окупованих Німеччиною інших держав;

- дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами III групи від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге;

- діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, яких у зв'язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням.

Втрачають право на безкоштовний проїзд у поїздах приміського сполучення ветерани праці, діти війни, а також особи, які супроводжують хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів).

Крім того, втратили право користуватися без обмеження приміським залізничним транспортом у період з 1 жовтня по 15 травня з 50% знижкою й такою ж знижкою на проїзд один раз на рік (туди й назад) колишні малолітні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані інвалідами III групи від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

Користуватися послугами приміського залізничного транспорту безоплатно більше не зможуть особи, нагороджені Орденом Героїв Небесної Сотні, Герої Радянського Союзу, повні кавалери Ордена Слави, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу", Герої Соціалістичної праці, удостоєні звання за працю у період ВВВ 1941-1945 років. Крім того, для цієї групи осіб відмінено безплатний проїзд один раз на рік (туди і назад) у двомісному купе швидких і пасажирських поїздів.

Разом з тим, від 29 травня Укрзалізниця перевозитиме пасажирів, вантаж і пошту за новими правилами.

Відтепер для перевезення дітей у внутрішньому сполученні більше не потрібен оригінал свідоцтва про народження.Для дітей віком до 16 років достатньо пред’явити нотаріально завірені копії свідоцтва про народження чи інші документи, що засвідчують вік дитини.

Для студентів продовжує діяти знижка за студентським квитком на плацкарт, загальний вагон, а також другий і третій клас всіх категорій міжміського та міжрегіонального сполучення. При проїзді у вагонах СВ, купе, перший клас (окрім регіональних поїздів) тепер доведеться платити повну вартість.

При групових поїздках, за необхідності, можна один раз зробити заміну в списку, але не пізніше ніж за добу до вирушення потяга. Керівник групи повинен написати заяву в пункті оформлення проїзних документів.

Оформити пільговий або безкоштовний проїзний документ в обмін на талони у разі відсутності прямого потягу до необхідної станції, можна тільки з однією пересадкою. Раніше кількість пересадок не враховувалася.

Розширено перелік документів, які потрібно надавати при посадці в потяг. Військовослужбовцям тепер потрібно мати військовий квиток, а людині, що їде додому після ув'язнення, потрібно показати довідку з в'язниці.

Домашніх улюбленців можна буде перевозити у плацкартних вагонах нічних поїздів. Раніше це було суворо заборонено.

Джерело: http://ipress.ua/