"З головних оптимістичних новин останнього часу я б виділив дві" - Карл Волох

"З головних оптимістичних новин останнього часу я б виділив дві" - Карл Волох

1. Судячи з усього, Велика Сімка доводить до пуття складну, але надперспективну ідею обмеження ціни на російську нафту для покупців. Складність із бойкотом та ембарго, котрі застосовувалися досі, в тому, що вони не є ефективними, доки не стають абсолютними. А примусити гігантів Китай та Індію приєднатися до таких санкцій поки що нереально. Там, щоправда, починає спрацьовувати фактор цінової конкуренції Росії з іншим підсанкційним ізгоєм - Іраном - але цього не достатньо.

В умовах же ембарго утворюється дефіцит ресурсу, ціна на нього росте й Росія утримує той самий рівень доходів при менших обсягах продажів. Характерно при цьому, що населення західних країн потерпає від підвищення цін на пальне (прослідкуйте за протестними акціями останнього часу в тій же Великобританії) і зменшує підтримку урядів, котрі допомагають Україні санкціями.

Обмеження ціни на ресурс підсанкційної країни всіх цих недоліків позбавлене. Дефіцит не створюється, а доходи агресора падають. І оскільки цей захід вигідний також і покупцям (тим же Індії з Китаєм) можна очікувати, що протидія йому не буде надто потужною й солідарність диктаторів (мова про Сі та Путіна) не стане на заваді. Щоправда, така санкція є безпрецедентною й складною організаційно, але остання заява уряду Японії вселяє оптимізм.

2. Абсолютно революційний прорив - нове законодавство Канади про використання арештованих у рамках санкцій московитських коштів на відновлення України. Тактично все зроблено дуже грамотно: вбивчий для Кремля закон прийнятий у країні, де збитки чекістів не будуть критичними й не викличуть надмірної і непередбачуваної реакції. З іншого боку, канадійці не приховують, що робилося це в тісній взаємодії з Казначейством США. Тобто, ворота в пекло для московитів уже прочинені й прийняття аналогічних законів у інших країнах є справою часу.

Тобто, з півтрильйона баксів на відновлення та модернізацію України будуть люб‘язно надані самими московитами («крок доброї волі», за формулюванням їхнього геніального Генштабу), котрі її сьогодні так задоволено нищать.

Якби вони нам так ще й наших людей повернути могли…