З новими заходами Байден починає глобальну кампанію проти китайських технологій, - New York Times

З новими заходами Байден починає глобальну кампанію проти китайських технологій, - New York Times

Після внутрішніх дебатів і жорстких переговорів із союзниками офіційні особи США намагалися закрити Китаю доступ до критично важливих напівпровідникових технологій.

У розмові з американськими керівниками цієї весни високопосадовці в адміністрації Байдена розкрили агресивний план протидії швидкому технологічному прогресу китайської армії.

Згідно зі звітами розвідки, Китай використовував суперкомп’ютери та штучний інтелект для розробки стелс-систем і гіперзвукових систем озброєння, а також для спроби зламати найбільш зашифровані повідомлення уряду США. Місяцями представники адміністрації обговорювали, що вони можуть зробити, щоб перешкодити прогресу країни.

Вони бачили шлях: адміністрація Байдена використовуватиме вплив США на глобальні технології та ланцюги поставок, щоб спробувати перекрити доступ Китаю до передових чіпів та інструментів виробництва чіпів, необхідних для забезпечення цих можливостей. Мета полягала в тому, щоб китайські організації, які сприяли потенційним загрозам, залишалися далеко позаду своїх конкурентів у Сполучених Штатах і в союзних державах.

Зусилля, не менше ніж те, що американці робили проти радянської промисловості під час холодної війни, набули обертів цього року, коли Сполучені Штати випробували потужні економічні інструменти проти Росії як покарання за її вторгнення в Україну, і коли Китай зламав бар’єри в технологічному розвитку. Російський наступ і військові дії Пекіна також зробили можливість китайського вторгнення на Тайвань більш реальною для офіційних осіб США.

Занепокоєння адміністрації щодо технологічних амбіцій Китаю досягло кульмінації минулого тижня в оприлюдненні урядом США найсуворішого контролю над експортом технологій у країну за останні десятиліття — перший залп, який прокотився у світовій торгівлі та міг розчарувати інші уряди та компанії за межами Китаю.

У своїй промові в середу про стратегію національної безпеки адміністрації Джейк Салліван, радник з національної безпеки, говорив про «маленький двір, високий паркан» для критичних технологій.

«Точки перешкод для базових технологій мають бути всередині цього двору, а паркан має бути високим, тому що ці конкуренти не повинні мати можливість використовувати американські та союзницькі технології для підриву безпеки Америки та союзників», — сказав він.

Ці заходи були особливо помітними, враховуючи те, що адміністрація Байдена надає перевагу оголошенню політики разом із союзниками для протидії суперникам, як це було з санкціями проти Росії.

Щодо Китаю адміністрація провела місяці в обговореннях із союзниками, зокрема з урядами Нідерландів, Японії, Південної Кореї, Ізраїлю та Великобританії, і намагалася переконати деяких із них ввести обмеження разом із Сполученими Штатами.

Але деякі з цих урядів не наважувалися припинити важливу торгівлю з Китаєм, одним із найбільших у світі ринків технологій. Тому адміністрація Байдена вирішила діяти самостійно , без публічних заходів з боку союзників.

Грегорі С. Аллен, колишній чиновник Міністерства оборони, який зараз працює в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, сказав, що цей крок був зроблений після консультацій із союзниками, але був «загалом одностороннім».

«Зберігаючи свої домінуючі позиції в глобальному ланцюжку створення вартості напівпровідників, Сполучені Штати використовують технологічну та геополітичну владу в неймовірних масштабах», — написав він в аналізі .

Пакет обмежень дозволяє адміністрації відрізати Китай від деяких передових мікросхем, виготовлених американськими та іноземними компаніями, які використовують американські технології.

Представники США назвали рішення просувати експортний контроль як демонстрацію лідерства. Вони сказали, що деякі союзники хотіли ввести подібні заходи, але боялися помсти з боку Китаю, тому правила Вашингтона, які стосуються іноземних компаній, зробили для них важку роботу.

Інші правила забороняють американським компаніям продавати китайським компаніям обладнання або компоненти, необхідні для виробництва передових чіпів, а також забороняють американцям і американським компаніям надавати оновлення програмного забезпечення та інші послуги китайським заводам з виробництва чіпів.

Ці заходи прямо не обмежують іноземних виробників напівпровідникового обладнання продавати продукцію в Китай. Але експерти кажуть, що відсутність американського обладнання, швидше за все, завадить китайській індустрії, з виробництва передових мікросхем, що зароджується. Зрештою, однак, цей важіль може зникнути, оскільки Китай розробляє власні ключові технології виробництва.

Деяким компаніям не подобається ідея втрати продажів на прибутковому ринку. Під час розмови з інвесторами в серпні керівник Tokyo Electron в Японії сказав, що компанія «дуже стурбована» тим, що обмеження можуть перешкодити її китайським клієнтам виробляти мікросхеми. ASML, голландський виробник обладнання, висловив критику.

Китайські чиновники назвали обмеження США значним кроком, спрямованим на саботування розвитку їхньої країни. Цей крок може мати широкі наслідки — наприклад, обмеження прогресу в області штучного інтелекту, який стимулює автономне водіння, алгоритми відеорекомендацій і секвенування генів, а також припинення індустрії виробництва мікросхем у Китаї.

Китай може відповісти, покаравши іноземні компанії, які працюють там. А те, як Вашингтон нав'язує правила, може напружити союзників США, вважають деякі експерти.

«Санкції, через які Сполучені Штати протистоять їхнім союзникам і партнерам сьогодні, підірвуть їхню ефективність і ускладнять залучення широкої коаліції держав до зусиль США зі стримування», — сказала Джессіка Чен Вайс, професор уряду Корнельського університету та в минулому чиновник Дерджепу.

Інші стверджували, що кроки відбулися не досить швидко. Протягом багатьох років звіти розвідки США попереджали, що американські технології підживлюють зусилля Китаю з розробки передової зброї та мереж спостереження, які контролюють своїх громадян.

У жовтні минулого року розвідувальне співтовариство почало висвітлювати ризики, пов’язані з досягненнями Китаю в області штучного інтелекту, квантових обчислень і напівпровідників на зустрічах з представниками промисловості та уряду.

Пан Салліван та інші чиновники почали наполягати на стримуванні продажів напівпровідникових технологій, за словами нинішніх і колишніх чиновників та інших осіб, знайомих з дискусіями.

Але деякі офіційні особи, включаючи міністра торгівлі Джину Раймондо та її заступників, хотіли спочатку забезпечити співпрацю союзників. Починаючи з кінця минулого року, вони заявили під час зустрічей, що, діючи поодинці, Сполучені Штати ризикують завдати шкоди своїм компаніям, не роблячи нічого для того, щоб зупинити китайські фірми купувати важливі технології в іноземних конкурентів.

Дипломатичний поштовх

Незважаючи на те, що адміністрація Трампа вжила деяких агресивних дій проти китайських технологій, наприклад, заборонила міжнародні поставки Huawei, вона почала тиху дипломатію щодо обладнання для виробництва напівпровідників. Представники США обговорили зі своїми колегами в Японії, а потім у Нідерландах — країнах, де компанії виробляють важливі інструменти — щодо обмеження експорту до Китаю, сказав Метью Поттінгер, заступник радника з національної безпеки в адміністрації Трампа.

Представники адміністрації Байдена продовжили ці переговори, але деякі переговори були складними. Американські чиновники витратили місяці, намагаючись переконати Нідерланди не дозволити ASML продавати старі літографічні машини китайським напівпровідниковим компаніям, але вони отримали відмову.

Офіційні особи США провели окремі переговори з Південною Кореєю, Тайванем, Ізраїлем і Британією щодо обмеження продажу та розробки чіпів.

Крім дипломатії, з’являлося все більше доказів того, що інструмент, який Сполучені Штати використовували для обмеження доступу Китаю до технологій, мав серйозні недоліки. За президента Дональда Дж. Трампа Сполучені Штати додали сотні компаній до так званого списку організацій, який забороняв американським компаніям продавати їм конфіденційну продукцію без ліцензії.

Але кожен лістинг був прив’язаний до конкретної назви та адреси компанії, що дозволяло відносно легко уникнути обмежень, сказав Іван Канапаті, колишній директор Ради національної безпеки Китаю.

Нинішні та колишні чиновники США підозрюють, що китайські військові та китайські компанії, які раніше були під санкціями, включаючи Huawei, намагалися отримати доступ до обмежених технологій через підставні компанії. У Huawei відмовилися від коментарів.

Huawei незабаром може зіткнутися з додатковими обмеженнями: очікується, що найближчими тижнями Федеральна комісія зі зв’язку проголосує за правила, які блокуватимуть авторизацію нового обладнання Huawei у Сполучених Штатах через проблеми національної безпеки.

Офіційні особи Байдена також вважали, що обмеження, введені адміністрацією Трампа проти Semiconductor Manufacturing International Corporation, великого китайського виробника мікросхем, відомого як SMIC, були пом’якшені промисловістю та дозволили продовжити надто багато продажів, повідомили люди, знайомі з цим питанням.

Під час розмови з керівниками американських виробників напівпровідникового обладнання в березні пан Салліван сказав, що Сполучені Штати більше не задоволені статусом-кво з Китаєм і що вони прагнуть заморозити китайські технології, сказав один керівник, знайомий з дискусією.

Пан Салліван, який долучився до розмови разом із пані Раймондо та Брайаном Дізом, директором Національної економічної ради, сказав керівникам KLA, Applied Materials і Lam Research, що правила, які обмежують поставки обладнання до Китаю, будуть укладені з союзниками.

У своїй заяві Рада національної безпеки заявила, що ці заходи «відповідають меседжу, який ми передали керівництву США, оскільки адміністрація контролює лише інструменти, виготовлені американськими компаніями, де немає іноземних конкурентів».

Прорив у Китаї

Поки тривали переговори з урядами країн-союзників, експерти Міністерства торгівлі, оборони, енергетики та Державного департаменту витратили місяці на вивчення електронних таблиць із переліком десятків напівпровідникових інструментів, виготовлених американськими компаніями, щоб визначити, які можна використовувати для передового виробництва чіпів і чи можуть компанії в Японії та Нідерландах виготовити порівнянну техніку.

Потім у липні прийшли тривожні новини. З’явилося повідомлення про те, що SMIC подолав серйозну технологічну перешкоду, створивши напівпровідник, який конкурує з деякими складними мікросхемами, виготовленими на Тайвані.

Це досягнення викликало спалах невдоволення в Білому домі та на Капітолійському пагорбі зусиллями США стримати технологічний прогрес Китаю.

У серпні адміністрація Байдена вжила заходів, щоб придушити напівпровідникову промисловість Китаю, надіславши листи виробникам обладнання та виробникам мікросхем, забороняючи їм продавати певну продукцію в Китай.

Минулого тижня адміністрація випустила правила глобального охоплення.

Компанії негайно почали припиняти поставки до Китаю. Але офіційні особи США заявили, що видаватимуть ліцензії в кожному конкретному випадку, щоб деякі некитайські компанії могли продовжувати постачати компоненти на свої китайські підприємства. Intel, TSMC, Samsung і SK Hynix заявили, що отримали тимчасові винятки з правил.

Контроль може стати початком широкого нападу з боку уряду США, сказав пан Поттінгер.

«Адміністрація Байдена тепер розуміє, що Америці недостатньо бігти швидше — нам також потрібно активно перешкоджати амбіціям КНР щодо технологічного домінування», — сказав він. «Це знаменує собою серйозну еволюцію в мисленні адміністрації».

Агія Загребельська