"Загнаний у кут щур уже не приховує спраги геноциду. Що показав російський ракетний удар по Україні" - Александр Коваленко

"Загнаний у кут щур уже не приховує спраги геноциду. Що показав російський ракетний удар по Україні" - Александр Коваленко

Російські окупаційні війська 8 липня 2024 року завдали комбінованого ракетного удару по території України. Ракети були націлені на Кривий Ріг, Дніпро, Київ, Слов’янськ і Краматорськ. Під ударом опинилися житлові будинки, цивільна інфраструктура та медичні заклади.

Чим ця атака відрізнялася від попередніх і які можна зробити висновки.

Що застосував ворог

Насамперед хочу звернути увагу, що Повітряні сили ЗСУ відпрацювали на межі своїх можливостей щодо перехоплення цілей. Згідно з офіційною інформацією, противник застосував таку номенклатуру засобів ураження:

– 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 “Кинджал”;

– 4 балістичні ракети “Іскандер-М”;

– 1 ракету 3М22 “Циркон”;

– 13 крилатих ракет Х-101;

– 14 крилатих ракет “Калібр”;

– 2 крилаті ракети Х-22;

– 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Разом – 38 одиниць. Але варто враховувати, що вночі було здійснено пуск чотирьох крилатих ракет Х-101/555 із чотирьох бортів Ту-95МС. Три ракети було збито. Тож у загальній сумі – 42 ракети. І очевидно, що нічні пуски були розвідкою боєм.

Під час денної атаки ПС ЗСУ збили ще 30 російських ракет, а саме:

– 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 “Кинджал”;

– 3 балістичні ракети “Іскандер-М”;

– 11 крилатих ракет Х-101;

– 12 крилатих ракет “Калібр”;

– 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Така номенклатура свідчить про те, що ворог застосував те, що було зроблено за останні 2-3 тижні й підготовлено саме до цього удару. Тобто в очі впадає обмеженість можливостей завдання більш масштабних атак – як у 2022 і 2023 роках, коли уніфікований удар тільки ракетами Х-101/555 міг досягати 70, 80 і навіть 90 одиниць.

Тактика ударів

Як бачимо, ефективність знищення ракет безпосередньо залежить від типу самої ракети. Наприклад, там, де нема чим збивати Х-22 – там вони й досягають цілі. На Київ була націлена комбінована номенклатура в кількості, призначеній для прориву системи ППО.

Привертає увагу і факт застосування вкрай рідкісної ракети 3М22 “Циркон”, що може свідчити про бажання російських окупантів із дуже високою ймовірністю уразити якийсь об’єкт.

Також не можна не звернути уваги й на те, що російські окупаційні війська застосували максимальну за довгий час кількість ракет типу “Калібр” – 14. Уперше з кінця літа минулого року ці ракети були залучені у більшій кількості, ніж Х-101/555. Це цілком логічно – з огляду на те, що накопичено їх більш як утричі більше, ніж авіаційних КР.

Очевидно, що в найближчі удари компоненті крилатих ракет морського базування “Калібр” приділятиметься більше уваги або на рівних з Х-101/555.

Не можна не відзначити й того факту, що під час денної атаки не було компоненти дронів-камікадзе Shahed, хоча раніше вони завжди супроводжували комбіновані ракетні удари.

Схожа за кількістю ракетних засобів атака здійснювалася російськими окупантами 1 червня – у День захисту дітей. Тоді по Україні було запущено понад 50 ракет різної номенклатури. Потім був період пусків через кожні 2-5 днів, але в невеликій кількості – по 5, 10, 15 ракет.

Жертви та цілі

На жаль, сьогоднішній комбінований ракетний удар російських окупаційних військ (РОВ) мав дещо більшу ефективність, зокрема по Києву, ніж інші атаки цього року. Окупанти влаштували справжній терор цивільного населення. У Києві було завдано удару по дитячій лікарні “Охматдит”, у Дніпровському районі столиці – по будівлі, де розташовані два медичні центри. Також було пошкоджено або знищено три трансформаторні підстанції.

Варто окремо відзначити, що російські окупанти вже не вперше концентрують удари по медзакладах. Нагадаю, що у червні вони цілеспрямовано вдарили по шпиталю у Харкові. При цьому інформаційні майданчики, афілійовані та керовані МО рф, відкрито підтверджували, що ціллю ударів КАБами був саме шпиталь.

Сьогодні російські пропагандисти також спочатку визнавали цілеспрямованість удару по дитячій лікарні, де нібито відбувалася якась нарада, а потім почали тиражувати версії, що це ракету Х-101 збила українська ППО – і вона впала на лікарню, або що це була українська ракета (від ЗРК Patriot) тощо.

Опубліковане через деякий час відео довело, що удару по “Охматдиту” було завдано російською Х-101/555. Не підбитою і не збитою з курсу, а тією, що цілеспрямовано летіла до своєї цілі – дитячої лікарні.

Висновки

Так, російські окупанти цілеспрямовано б’ють по цивільних об’єктах. При цьому вони розчавлюють Женевську конвенцію, яка захищає лікувальні заклади. Дослівно: “Шпиталі та медичний персонал у зонах воєнних дій мають бути захищені від нападів”!

Очевидно, що ми переходимо на той етап війни, коли загнаний у кут щур уже не приховує своєї спраги геноциду, щоб його боялися ще більше та йшли на поступки, слухали його ультиматуми.

Не маючи оглушливих і нищівних перемог на фронті, росія переходить на системний терор – причому найболючіший і найчутливіший для суспільства. На жаль, не можу виключити, що удари по лікувальних закладах стануть невіддільною частиною подальшого терору російських окупаційних військ.

Однак росія не може виводити терор навіть такого рівня (42 ракети сумарно) на рівень із частотою хоча б 2-3 дні. Подібні удари окупантам вдається проводити приблизно раз на місяць, тоді як у решту часу застосовується вкрай обмежений БК.