Захід оголосив про передачу Україні далекобійної артилерії

Захід оголосив про передачу Україні далекобійної артилерії

Якщо українці зможуть протриматися до надходження нових партій озброєння, є шанс, що вони зможуть не лише витіснити Росію з позицій, які та зайняла під час повномасштабного вторгнення, але й завдати Кремлю вирішальної поразки, яка загальмувала б російські амбіції в Європі, - пише The Washington Post.

Росіяни, у свою чергу, намагаються використати цей час для того, аби досягти успіхів на полі бою, поки їхні війська ще не досягли межі можливостей.

"Питання в тому, чи зможемо ми розгромити росіян до того, як вони знову стануть на ноги", - каже Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі. Росіяни продовжують поповнювати свої сили, а деякі оглядачі не виключають, що 9 травня Путін може оголосити загальну мобілізацію. Американський генерал додає: якщо Захід не передасть Україні все, що їй необхідно для розгрому російських сил, війна може затягнутися надовго. "Тоді вони консолідуються і чекатимуть, поки ми втратимо інтерес", — додає Ходжес про Росію.

Захід оголосив про передачу Україні, зокрема, такої важливої для українців на полі бою далекобійної артилерії. Але поставки такого озброєння зі Східної Європи на фронт потребує безпрецедентних логістичних зусиль у той час, коли росіяни все частіше націлюють свої ракети на лінії постачання, зазначив Бен Ходжес.

З одного боку, як пише WP, Росія досі не подолала численні недоліки свого війська, на які експерти вказували після провалу російської армії під Києвом, а саме - проблеми з логістикою, погане командування та низький моральний дух солдатів. Але росіяни пристосували свою тактику до відкритої рівнинної місцевості Донбасу, що дає їм перевагу над спритнішими, але менш озброєними українськими військовими. Повільний темп росіян на Донбасі, ймовірно, є спробою пом'якшити втрати, яких вони зазнали в перші тижні великої війни.

"Мабуть, ці години для української армії є найтемнішими і найбільш вирішальними з усіх", - каже представник Міністерства оборони Естонії Кусті Салм. Він упевнений, що українці зможуть утримати фронт. Після прибуття зброї "настане переломний момент, коли українцям стане легше досягати своїх цілей".