"Захиснички. Безцінні кадри, яких евакуювали в найважчі для Києва часи" - Роман Донік

"Захиснички. Безцінні кадри, яких евакуювали в найважчі для Києва часи" - Роман Донік

Частина 1. Вже давно всі знають, що більшою мірою частину територій в 14 році ми втратили через бездіяльність, зраду та невиконання своїх прямих обов'язків з боку правоохоронців та силовиків. Це зараз насправді не суттєво. Маємо що маємо. Головне зробити з того висновки. Всі пам’ятають як місцеві блокували військових, та перешкоджали діяльності ЗСУ. Оці всі матєрінскіє камітєти, лягання під колеса та таке інше. Все це управлялося та розігрівалося з РФ, але при підтримці певних людей у погонах.   Одні гинули відстоюючи суверенітет та цілісність, інші підтримували сепаратизм. Тоді дуже трендово було - "міліция с народом". Коли правоохоронці, перешкоджали військовим або не реагували на перешкоджання. Це звучало на сході - "єта же народ, а мі должни єго защіщіать". Дозахищалися. Потім, дякуючи богові, були зроблені певні висновки, переформатування і потроху почалося змінюватися у свідомості вже поліціянтів. Але все одно, інколи бували випадки коли поліція врубала "аполітичність" і "нейтральність" у ситуаціях антиукраїнських проявів. Але лютий 22 року змінив дуже багато чого. Сотні загиблих правоохоронців, тисячі воюючих.

 Зараз поліція реагує на перешкоджання діям ЗСУ так, як того потребує реальність. Принаймні в Харківській області. Якби в 14 році всі реагували так як зараз, то скоріше за все... Якби. Маємо що маємо, наше діло робити висновки та унеможливити повтори помилок.  

 Але зараз у нас є інша структура, яка підхопила прапор "єта же народ, а мі должни єго защіщіать". При чому захищати від військових, та підтримувати місцевих ждунів, рускоміровців та латентних сепаратистів. І це військова служба правопорядку. То давайте я вас з нею трошки познайомлю. ВСП це єдина структура не реформована з часів Януковича. Взагалі. Всі ті люди які виконували накази по знищенню армії, досі там в управлінні.

 Наприклад начальник зонального ВСП Харкова полковник Леонченко, 22 роки служить в ВСП в Харкові. Більше 10 років начальником ВСП в Харкові. Фігурант багатьох корупційних скандалів та власник нерухомості, яку ніколи не міг купити за зарплату. Великий друг начальника Чугуєвского ТЦК, який зараз під вартою.  Задайте собі питання - в чому кар'єра та амбіції начальника ВСП, полковника, який більше 10 років на посаді? При чому сума за яку в 13 році купилася ця посада у тодішнього начальника генерала Дубляна ні для кого в Харківському навколо військовому середовищі не таємниця.

 Розумієте, я стикнувся з цим в Харківському регіоні, який ще нещодавно був фронтовим. Яке свавілля відбувається в тилових містах та на Заході, мені важко уявити. Але, як же таке могло статися?

 Відверто кажучи ВСП завжди було хєровою конторою, куди нормальні люди йти служити трошки гидували. Але комусь треба то робити. Більш того, там дійсно є дуже фахові і героїчні люди, але на низових ланках. Є ті які воюють, які водять конвої та супроводжують вантажі. Але основна маса пристосуванці, які в гіршому випадку "нарєшали" собі безпечну службу на блокпостах, а в кращому - роботу в кабінетах, перевірки, та "кошмарити" ЗСУ. І ті хто там служить з нормальних, просто легалізують прогнившу систему. Це як «хороший священик в УПЦ МП». Хороший, тільки допомагає поганим творити зло.

Частина 2. За півтора року під шкурництвом генерала Гуцола, цей орган став таким собі антиЗСУшним. При чому в усіх сенсах. Наприклад, коли нам привезли 14 військовослужбовців в стані алкогольного сп'яніння, ВСП після задувки залишили в себе тільки трьох, на 11 відмовились складати протоколи. "Нєт мєста" відповів Лєонченко. Аватари залишися без покарання і все одно потім ще напилися і були відраховані. Це не поодинокі випадки. Прийшлося робити доповідь на самий верх, щоб заставити ВСП працювати як треба. Також є системні випадки, коли п'яний військовослужбовець «везеться на задувку» до харківського ВСП (самі поважні пани майже не виїздять на виклики без свого інтересу), а в проколах все по нулям. Свічку не тримав, але злі язики кажуть, що ціна питання - половина місячних виплат, які залишаються зальотчику. Інша схема, це повна підтримка ждунів, та проросійських місцевих, яким заважає ЗСУ, яке виконує задачі по обороні країни. Це вже схема по дерибану земель, де витісняють ЗСУ з орендованих ділянок під виглядом «возмущєнія абществєнності». Як тільки місцеві звертаються з любого приводу, ВСП радісно займає їх сторону і блокує діяльність підрозділів.  

 Останнє, це саме фішка генерала Гуцола. Він професійний ВСПшник, був призначений бувшим міністром і єдине чим занятий, це збереженням своєї посади. Предпенсійний вік і повна імпотенція в своїй службовій діяльності. Задача яку ставить всім підлеглим, щоб не було скандалів з місцевими і щоб не дійшло до міністерства та ОП.

 До речі, все що пов'язано з "отказніками", СЗЧшніками і іншими випадками невиконання наказів, це теж сфера діяльності ВСП. Коли людину тижнями не переводять з частини до частини при наявному витязі з наказу, це бездіяльність ВСП. А таких випадків тисячі. Коли офіцери з якогось дива вирішили що в нас кріпосне право і не виконують накази по переміщенню. Це все, кожен факт повинні опрацьовувати ВСПшники. Але оскільки позиція начальника ВСП однозначна, цього не відбувається. Зате на блокпостах ВСПшники з радістю вивертають усіх військових, які не тільки їдуть в тил, але й їдуть на фронт.  

 ВСП може паралізувати роботу військової частини і не нести жодної відповідальності. Чому?

 Бо це такий хитрий орган, який має подвійне підпорядкування і за яким ніхто не проводить ніякого контроля. Просто нема в природі тих хто перевіряє роботу, та ефективність цього органу. Вони можуть перевіряти все у військових, блокувати автопарки, але не відповідають за це. Керівництво ВСП це такий собі рекет в ЗСУ який зберіг свою структуру з часів Януковича. Кожен ВСПшник по замовчуванні вбачає в військовослужбовці ЗСУ злочинця та аватара. Я вже не кажу про обілєчіваніє на блокпостах на початку повномасштабного вторгнення.  

 Розумієте, у нас є структура, яка повністю ворожа до ЗСУ з часів домайданівських, яка нікому не підзвітна та ніким не контролюється. Просто сама в собі, отримує зарплати, надбавки та таке інше. І ніякого контролю. Більш того, за півтора року, Гуцол створив умови за яких корупціонери просто почали обкладати даниною військові частини. Ні, він сам з того грошей не має. Напевно. Він має спокій і гарні доповіді. Якщо проаналізувати всі перевірки то в більшості вони роблять все щоб "закошмарити" військову частину і заставити командира частини прийти "домовлятися" до начальника місцевого ВСП. При чому тут не завжди про гроші. Це і послуги якісь і розміщення людей і всякі такі дрібнички. Просто тупо паразитуючий орган, який просто розлагає з середини ЗСУ, коли за "дєнєжку малую", фальсифікує результати тестів на алкоголь.

Частина 3. А ще проблема в тому, що все керівництво МО, знає про цю проблему. Всі знають. Просто нічого не можуть зробити. Це як після Майдана, міліцію переводили в поліцію. Тисячі пристосуванців, займають посади десятиріччями, створивши корумповані мережі. І з ними нічого не можуть зробити. Чекають закон про військову юстицію, бо неможливо розгрібати ці авгієві конюшні. А зараз зовсім повна безкарність, бо більшість людей помилково вважають їх такими ж як ЗСУ, вважають що вони воюють. І не кажуть про кричущі випадки свавілля, які кожного дня рахуються на десятки та сотні. Ця структура воює з ЗСУ з середини. Я не знаю що з цим робити. Кажуть новий міністр налаштований на кардинальні зміни. Подивимось. Але на сьогодні маємо рудимент старої системи, яка з'явилася як інструмент знищення та приниження ЗСУ і не перетерпіла ніяких змін з моменту створення за 22 роки. Розпорядження генерала Гуцола, про переніс управління ВСП з Києва до Львіва з 7 березня 2022 року, теж потребує окремого вивчення. Бажано ДБР та СБУ. Захиснички. Безцінні кадри, яких евакуювали в найважчі для Києва часи.