"Замість того щоб вірити дурницям, варто почитати першоджерела" - Ростислав Павленко

"Замість того щоб вірити дурницям, варто почитати першоджерела" - Ростислав Павленко

Дячок моспатріархату Новінський вирішив нагадати, що він не просто московська с***, а православна московська с***.

У вітанні з Рідзвом Іоанна Хрестителя (наче хтось потребує привітань від таких, як він), він наговорив дурниць.

Мало того, що скиглить про начебто гоніння на «монашество у Лаврі». Мало того, що порівнює Україну з більшовиками - які її розпинали.

Він вирішив ще й Вселенського Патріарха до своїх марень притягнути. Буцімто українська влада хоче «передати Лавру в іноземну ставропігію» і завести тут «іноземну юрисдикцію».

Здавалося б, можна було би посміятися і махнути рукою.

Однак кілька цілком притомних людей останнім часом питали мене, чи бува не замишляє Фанар чогось подібного. Серед наших любителів конспірології подібні сюжети дуже популярні - чим і користуються поширювачі московської брехні.

Однак, замість вірити дурницям, варто почитати першоджерела.

Найголовніше, Томос визначає Православну Церкву України як автокефальну. Тобто, незалежну. Ніяких передач Лаври у ставропігію бути не може.

Далі, Вселенський Патріарх підписав з Президентом Порошенком угоду, яка публічна і відкрита. Відповідно до неї, на територї України діє одна ставропігійна місія (тобто, представництво) Вселенського Патріархату - та, що в Андріївській церкві.

Її статус визначено окремим законом.

Вселенський Патріарх також не раз підкреслював, що Церква-Мати не для того давала автокефалію, щоб займатись примітивною мишачою вознею.

Так що виття «нас усіх продадуть грекам» - це гнусна московська пісенька. Навіщо її співає дячок мп - зрозуміло. Але не варто її підхоплювати думаючим людям.