Занепокоєння щодо корупції в Україні знову з’являється на поверхні, оскільки війна з Росією триває - TIME

Занепокоєння щодо корупції в Україні знову з’являється на поверхні, оскільки війна з Росією триває - TIME

Звільнення вищих посадових осіб президентом України Володимиром Зеленським проливає незручне світло на проблему, яку адміністрація Байдена здебільшого ігнорувала з початку війни з Росією: історію України з нестримною корупцією та хитким управлінням.

Продовжуючи надавати десятки мільярдів доларів військової, економічної та прямої фінансової допомоги Україні та заохочуючи своїх союзників робити те саме, адміністрація Байдена знову стикається з давніми занепокоєннями щодо придатності України як одержувача масових вливань американської допомоги.

Звільнення Зеленським у вихідні його головного прокурора, керівника розвідки та інших високопосадовців знову підняло ці занепокоєння та, можливо, ненавмисно привернуло нову увагу до звинувачень у корупції на високому рівні в Києві, висунутих одним відвертим законодавцем США.

Це делікатне питання для адміністрації Байдена. Оскільки Україні надходить мільярдна допомога, Білий дім продовжує доводити підтримку уряду Зеленського перед американською громадськістю, яка все більше зосереджується на внутрішніх проблемах, таких як високі ціни на газ та інфляція. Високі прихильники України в обох партіях також хочуть уникнути негативної реакції, яка може ускладнити прийняття майбутніх пакетів допомоги.

Офіційні особи США поспішили сказати, що Зеленський цілком має право призначати на керівні посади кого завгодно, включно з генеральним прокурором, і усунути будь-кого, хто, на його думку, співпрацює з Росією.

Проте, навіть коли російські війська скупчувалися біля українського кордону восени минулого року, адміністрація Байдена наполягала на тому, щоб Зеленський зробив більше для боротьби з корупцією — постійна вимога США, яка сягає перших днів незалежності України.

Адміністрація та високопоставлені законодавці уникали публічної критики України після вторгнення Росії в лютому. США нарощували озброєння та розвідувальні дані, які вони надають Україні, незважаючи на ранні побоювання щодо проникнення Росії в український уряд та існуючі побоювання щодо корупції.

Конгресвумен українського походження, яка стала відомою на початку війни, нещодавно порушила це неофіційне мовчання.

Конгресмен Вікторія Спартц, республіканка від Індіани, яка вперше вийшла на президентський термін, здійснила півдюжини візитів в Україну з початку війни. І її запросили до Білого дому в травні, і вона отримала ручку, якою президент Джо Байден підписав пакет допомоги Україні, навіть після того, як вона гнівно критикувала Байдена за те, що він не зробив більше для допомоги.

Але останніми тижнями Спартц звинуватила Зеленського в «грі в політику», а його старшого помічника Андрія Єрмака в саботуванні захисту України від Росії.

Вона також неодноразово закликала Україну призначити антикорупційного прокурора, звинувачуючи у затримці Єрмака.

Українські чиновники дали відповідь. У заяві МЗС України Спартц звинуватили у поширенні «російської пропаганди» та попередили її «припинити спроби заробити додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях».

У п'ятницю офіційні особи США провели двогодинний секретний брифінг для Спартц, сподіваючись вирішити її проблеми та заохотити її обмежити свою публічну критику. Після цього вона відмовилася обговорювати брифінг, але сказала Associated Press, що «здоровий діалог і обговорення корисні для Конгресу».

«Ми тут не для того, щоб догоджати людям», — сказала вона. «Добре обдумати».

Через кілька годин Спартц дала україномовне інтерв'ю, яке транслювалося на YouTube, у якому знову закликала призначити незалежного прокурора.

«Це питання має бути вирішене якнайшвидше», – сказала вона в інтерв’ю. «Це величезна проблема для Заходу, тому я думаю, що ваш президент повинен найближчим часом вирішити це питання»