"ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ ЦІ ЦИФРИ" - Александр Гончаров

"ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ ЦІ ЦИФРИ" - Александр Гончаров

За повідомленням прес-служби Пенсійного фонду України щодо введення змін в умови виходу на пенсію, щоб у 2024 році піти на заслужений відпочинок, потрібно не менше 31 року страхового стажу (нагадаю, в 90-х роках достатньо було 5 років стажу).

Ну, а вже з 2025 року вихід на пенсію для українців стане ще складнішим через посилення вимог: впродовж наступних п’яти років вимоги до кількості років офіційної трудової діяльності зростатимуть щороку на рік. Тобто тим, хто досягне пенсійного віку в 2028 році, необхідна для призначення пенсії тривалість страхового стажу у 35 років.

За новими правилами, пенсії отримуватимуть лише ті, хто має відповідний страховий стаж. Українці, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, можуть його докупити, а саме: стаж можна купити одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово, набувати страховий стаж.

Таким чином, нашим людям ще до виходу на пенсію пропонують жити у мінус. Якщо доживуть… А допомога від держави протягом певної кількості років не покриватиме їхні витрати, зроблені на майбутню пенсію. Тобто законодавці затвердили схему, як вийти на пенсію жебраком та ще відвалити за це немало грошей.

Що робити? А візьміть до рук калькулятор та розрахуйте, як накопичити на свою пенсію за допомогою інвестицій. Порахуйте, якби ви інвестували ту ж саму суму під 15% річних. І це вже цілком ваші гроші! Вони належать лише вам із першого дня виходу на пенсію. Ці пенсійні накопичення також можна інвестувати, реінвестувати та отримувати дохід. І ви не житимете в мінус.

Усі ці цифри потребують детального обмірковування. Поспішати з прийняттям того чи іншого рішення не варто, але й затягувати не можна. Адже щоб не опинитися на старості жебраком і хворим, важливо навчитися керувати своїми грошима вже зараз. Чим раніше ви почнете, тим більший капітал сформуєте до виходу на пенсію.