"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

США найближчим часом передадуть Україні велику партію баражуючих боєприпасів Switchblade 600.

Switchblade 600 призначений для знищення танків та бронетехніки. Снаряд може баражувати в повітрі більше 40 хвилин, дальність його дії – до 90 км.

Це, по суті, відповідь на те, що росіяни модернізували свої ударні БПЛА "Ланцет". Якщо ці дрони баражували на відстань до 40 км, то зараз їх можливості польоту збільшилися до 60-70 км.


Свіжий Том Купер

Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Атака 25-ї загальновійськової російської армії в районі Синьківки відбулася, і в ній брала участь 47-а танкова дивізія. Проте, після отримання серйозного підкріплення технікою, 66-та ОМБр ЗСУ досягла значних успіхів у підбитті російських танків: 25 за чотири дні. Мабуть, хтось повинен спочатку з’ясувати, чи залишилися там офіцери і солдати для відновлення лінії фронту.

Сіверськ. З району Золотарівки повідомляють про позиційні бої: Українці просунулися в напрямку цього села, звільнили частину території («два поля/три лісосмуги»), росіяни контратакували їхній південний фланг і стверджують, що зупинили їх.

Кліщіївка. Російський контрнаступ у районі на схід і південний схід від Кліщіївки — передусім з метою захоплення залізничного насипу — схоже, закінчився. 3-тій армійський корпус кинув багато погано навчених мобіків 150-ї МСД і 38-ї омсбр в тотальну атаку, яка тривала щонайменше п’ять днів… і вони були відкинуті назад з великими втратами.

Безперервні українські рейди в район на північний схід від Курдюмівки змусили росіян залишити свої позиції в Зеленопіллі. Зараз вони повернулися на позиції вздовж дороги, що веде на південь від Курдюмівки до Озарянівки та на схід від Курдюмівки до Миколаївки. 10 жовтня росіяни спробували атакувати через канал Донбас-Сіверський Донець у напрямку Степового та Бердичів, але були відбиті 28-ю механізованою бригадою.

Авдіївка. Чотири дні тому росіяни розпочали кліщову атаку, підтримувану потужними авіаударами, а також поливали українців сильним артилерійським вогнем. Досить сказати, що наразі цей контрнаступ закінчився справжньою катастрофою. По суті, принаймні дві, можливо, три величезні російські колони були виявлені БПЛА ще за 5000−10 000 метрів від лінії зіткнення. І по них вдарила артилерія. Бійня тривала, коли вони продовжували просуватися в тому самому напрямку, і до того часу, коли вони фактично перетнули «вихідні позиції» — і відразу натрапили на мінні поля та отримали ще більше порцій артилерійського вогню — більшість механізованих сил було знищено.

Українці повідомляють про загальний розмах цієї російської операції, «небаченої з перших днів війни». Значно більший, ніж під час атак на Вугледар у січні-лютому цього року. Просто жахливо спланована, скомпонована та проведена. Втрати лише 90-ї танкової дивізії вони оцінюють у 820 убитими та пораненими, близько 80 одиниць бронетехніки (у тому числі щонайменше один БМПТ Термінатор), 18 одиниць артилерії, більше десятка реактивних систем залпового вогню та близько 30 інших одиниць техніки.

Старомайорське/Старомлинівка. В районі Приютного тривають бої: Українцям спочатку вдалося повернутися на околиці села, потім росіяни пішли в контратаку і відтіснили їх назад.

На жаль, на цьому напрямку новини не кращі: на більше у ЗСУ просто не вистачає техніки. І поки хтось не замінить цього некомпетентного радника з національної безпеки в Білому домі, або не відволіче його на ще більший порятунок Ізраїлю, мало що зміниться в цьому плані.

Роботине-Вербове-Новопрокопівка. Виснаживши їх у ході, здебільшого, безрезультатних контратак, росіяни відводять свої ПДВ з передової, замінюючи їх мобіками. Українці скористалися цією можливістю для наступу на Копані, Новопрокопівку і вглиб Вербового.

На східному боці цього «виступу» українці також мали б взяти щонайменше дві контрольовані росіянами лісосмуги на захід від Новофедорівки. Далі на схід, за неперевіреними даними, ЗСУ увійшли в село Загірне два дні тому.

Іншими словами, якщо росіяни не наступають, то одразу ж переходять до оборони — і українці знову повертаються до своїх просувань-«прогризань» ліній оборони противника.