"Зайвий гість" - Віктор Трегубов

"Зайвий гість" - Віктор Трегубов

Є такий окремий тип людей - люди з антирадянським вектором, але радянським модусом. Колишня радянська інтелігенція. Так, люта кухонна ненависть до совку - але чисто радянська меметика та (контр)культура. Бабель та Висоцький, Грушинський фестиваль та жарти Раневської, ось це все. Чисто радянське устремління все та всіх оцінювати, але ні хера не робити. Це можуть бути і українці, і росіяни. Диспропорційно часто євреї, але це через диспопорційну долю євреїв у радянській інтелігенції ще тих часів. Рідше інші народи СРСР, але теж є. Окремий заповідник в Харкові, менші в Одесі та Дніпрі, в Києві вже скоріше добре окопаний зоопарк з вишками по периметру.

Ці люди не те щоб прям погані, інколи бувають дієвими українськими патріотами. Хоча інколи і україножерами по типу Бродського, з презирством та ненавистю через губу. Чи людьми, що українофобію намагаються сховати за якимись добрими справами - привіт, Гарику.

Але усі вони вже реально іншопланетяни. Проблеми виникають тоді, коли іншопланетяни не хочуть усвідомити, що планета не їхня, атмосфера не їхня.

І що може Биков і дуже цікавий чувачок (мені особисто подобається його поезія та публіцистика), але саме тут і саме зараз він дуже зайвий гість. Ну от правда.

Це мало б саме пройти за покоління, але в нас такого часу вже нема.