ЗеФакТи: Ціна на електроенергію для населення зростатиме декілька років поспіль.

ЗеФакТи: Ціна на електроенергію для населення зростатиме декілька років поспіль.

Кабінет Міністрів на засіданні 28 липня затвердив постанову, якою продовжив до 31 серпня спецобов’язки відпускати населенню електроенергію за тарифом 1,68 грн/КВт-год.

Але з наближенням опалювального сезону перспективи збільшення тарифів на електроенергію стають все більш реальними.

За прогнозами НБУ, які відображені у новому інфляційному звіті, підвищення цін на електроенергію для населення відбудеться у 3 кварталі 2021 року, а у 2022-2023 роках темпи зростання цін на електроенергію будуть одними з найвищих серед компонентів інфляції.

Очікується, що в ІІІ кварталі 2021 року зростуть ціни на електроенергію для населення з диференційованими тарифами залежно від обсягів споживання.

Таке підвищення додасть 0.3 в. п. внеску до індексу споживчих цін.

"У 2022-2023 роках темпи зростання цін на електроенергію також будуть одними з найвищих серед компонентів інфляції через приведення їх до економічно обґрунтованих рівнів", - підкреслили в НБУ.

Водночас в НБУ прогнозують, що за підсумками 2021 року середньозважена ціна газу буде близькою до поточної завдяки впровадженню річних тарифних планів для населення.

"Проте тарифи на опалення та ГВП підвищяться, оскільки вони не коригувались у 2020 році. Інші житлово-комунальні послуги також подорожчають під впливом збільшення заробітних плат працівникам та інших виробничих витрат", - зауважили в НБУ.

Тож, поки влада на хвилі популізму у ручному режимі стримує зростання ціни на електроенергію. Але вона не робить будь-яких економічно обґрунтованих дій для підтримки тарифів на поточному рівні.

Зростання тарифів на усі житлово-комунальні послуги неминуче, і громадянам залишається лише затягувати паски, адже скоро більшості потрібно буде зробити вибір – поїсти, чи сплатити комуналку.