ЗеФакТи: Українців чекає чергове підвищення цін на товари та ще більше здорожчання проекту "Велике будівництво"

ЗеФакТи: Українців чекає чергове підвищення цін на товари та ще більше здорожчання проекту "Велике будівництво"

Міністерство інфраструктури України оприлюднило проєкт наказу «Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги» в якому передбачено підвищення тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом.

Відповідно до проєкту, позакласові вантажі пропонують прирівняти до вантажів 1-го класу, а для 1 та 2 класу тарифи просто підвищать. Причому для 1 класу підвищення складе майже 30%.

Для вантажів 1-го тарифного класу передбачається поступове збільшення рівня тарифів на 8% з 01 вересня 2021 року, та ще на 20,4% – з 01 січня 2022 року. А для вантажів 2-го тарифного класу ціна на перевезення виросте на 8% з 01 вересня 2021 року, і ще на 6,5% – з 01 січня 2022 року.

Зміняться тарифи і на порожні вагони.

Планується встановити коефіцієнт за перевезення порожнього вагону з-під вивантаження вантажів 1-го тарифного класу і вантажів позакласної групи під наступне навантаження на рівні тарифів з-під вивантаження вантажів 2-го тарифного класу, продуктів харчування та енергетичних газів під наступне навантаження.

У випадку, якщо цей проєкт ухвалять, вартість товарів, які перевозяться залізницею, зросте.

В першу чергу це стосуватиметься позакласних вантажів – наприклад, піску та щебню, що призведе до значного подорожчання президентского проекту «Велике будівництво».