"ЗеФЕКТИВНІ МЕНЕДЖЕРИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЗеФЕКТИВНІ МЕНЕДЖЕРИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Черговий рекорд «нових облич». Держпідприємства керівництво яких було поміняно зеленими урядами за перший же рік зеленої влади, втратили біля 10 мільярдів грн. Такі дані показало спільне дослідження видання TEXTY.ORG.UA і системи YouControl. Дослідження фіксувало різницю між прибутками/збитками у 2018 р. і після зміни керівництва, у 2019 р. – тобто ще до коронакризи, яка аж ніяк не покращила стан підприємств. За законами жанру я мусив би зараз почати розводитися про безпорадних дилетантів, які «докерувалися». Але – буде трохи не так.

По-перше, треба відмітити, у збитки пішли далеко не всі підприємства, де було змінене керівництво. Існують і протилежні приклади, коли прибутки навпаки росли. Щоправда, сукупне зростання набагато менше за сукупні втрати, так що ідеться як то кажуть, про виняток який підтверджує правило. По-друге, не на всіх таких підприємствах збитки виникли через саму лише зміну керівництва.

Наприклад, найбільший фінансовий обвал показало ПАТ «Аграрний фонд»: -3416 мільйони грн. Ці збитки стали наслідком розслідування НАБУ, яке виявило на підприємстві численні зловживання і розкрадання коштів. Фокус в тому, що прийшли детективи НАБУ до «Аграрного фонду» з обшуками в лютому 2019 р. – за президента Порошенка.

Ще один приклад – харківське ДП «Завод ім. Малишева», яке так само зазнало зміни керівництва і обвалило прибуток: -915,3 мільйони грн. Основною проблемою підприємства експерти називають банальну моральну застарілість тамтешньої технології. Підприємство – виробник військової техніки (у першу чергу – танків) ще в радянські часи, свою матеріальну базу відтоді практично не змінило. Ледь не основним джерелом доходу підприємства було виробництво танків за кордон. Відома історія, коли президент Зеленський ремствував на те, що українська промисловість для ЗСУ випустила аж один новий танк. Не сказав президент, що підприємство налагодило модернізацію танків існуючих – благо цього добра ще від часів СРСР в Україні лишилося чимало. Але як би там не було. У 2018 р. «Завод ім. Малишева» показав дохід: 494,5 мільйонів грн. А після зміни керівництва, у 2019 р. – майже такий самий збиток: -420,8 мільйони грн. Провал на 900 мільйонів з гаком говорить сам за себе – проблема не тільки в застарілості обладнання, а ще й в хисті нових керівників.

А от далі – цікаво. Про ПАТ «Центренерго» в часи президента Порошенка писали жахи – про діяльність «смотрящих» та про «мутні схеми». Звісно – жодної постанови суду по всіх цих історіях нема, натомість «Центренерго» показувало дохід, у 2018 р.: 499,1 мільйон грн. За зелених керівництво підприємства змінили – і почалося. Новини про те, що «Центренерго» почало закуповувати російське (і ДНРівське) вугілля через фірми що їх пов’язують з бізнесом Ігоря Коломойського, а продавати електрику стало заводам того самого Коломойського за цінами нижче ринку, владу «нових облич» чомусь не зацікавили. Результат – вже у 2019 р. підприємство провалилося на 2478,6 мільйони грн. І це – ще до скандалу з 4 мільярдами виведеними з «Центренерго».

Схожа історія сталася з двома іншими підприємствами з ТОП-5 найзбитковіших серед підприємств де зелена влада поміняла керівництво. І скрізь – сліди «дорогого Ігоря Валерійовича». Шахта «Красноліманська» - провалилася на 234,2 мільйони. Шахта постачала вугілля на «Центренерго». Ще – підприємство «Аерорух», провалилося на 828,3 мільйони грн. Підприємству як земля колгоспу винна компанія МАУ того таки Ігоря Коломойського. І чи заплатить – невідомо, МАУ сама на межі банкрутства.

Продовжувати можна до безкінечності. Але за окремими винятками, зводиться все до двох чинників. Або – просто невміння ефективно керувати. Або – дивним чином знаходяться сліди життєдіяльності відомих олігархів. Власне – промовиста ілюстрація до пануючої в країні ЗЕфективності.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко