Зеленський усунув високопосадовців, намагаючись уникнути корупційних скандалів, - The Wall Street Journal

Зеленський усунув високопосадовців, намагаючись уникнути корупційних скандалів, - The Wall Street Journal

Лідер прагне зберегти Західну підтримку Києва у війні з росією

Президент України Володимир Зеленський усунув майже десяток високопосадовців, намагаючись знизити градус після серії корупційних скандалів і зміцнити довіру Заходу до своєї адміністрації в критичний момент війни.

Хоча ці скандали невеликі порівняно зі скандалами попередніх українських урядів, деякі з яких звинувачувались в розкраданні мільярдів державних коштів, вони, тим не менше, є ударом для пана Зеленського, керівництво країною якого під час Вторгнення росії було високо оцінено вдома та за кордоном.

Рішення пана Зеленського звільнити явно заплямованих чиновників, у той час як інші подали у відставку, підкреслює важливість збереження чистого іміджу як для українських громадян, які тисячами гинуть на передовій і переживають економічні труднощі, так і для західних урядів, які надають Україні мільярди допомоги, незважаючи на похолодання у власній економіці. У США деякі республіканці відкрито поставили під сумнів, чи варто країні продовжувати фінансувати Україну на тому ж рівні, що й минулого року.

У серії публічних звернень цього тижня пан Зеленський зазначив, що прагне навести порядок, звільняючи чиновників різного рівня в міністерствах, регіонах і правоохоронних органах, і намагався представити звільнення як доказ несправності, що успадкована від корумпованих режимів минулого.

«Ми продовжуватимемо вживати відповідних заходів — громадськість побачить кожен із них», — сказав він під час свого нічного звернення у вівторок. «Будь-які внутрішні проблеми, які заважають державі, усуваються і будуть усуватися».

У Вашингтоні двопартійна група сенаторів, яка відвідала Україну на початку цього місяця, заявила на прес-конференції на Капітолійському пагорбі, що звільнення не похитнули їхню довіру до пана Зеленського, а навпаки, продемонстрували, що він серйозно ставиться до звинувачень у корупції. Вони повідомили, що під час перебування в країні вони впевнились, що немає жодних ознак, що обладнання чи кошти США постраждали.

Сенатор Шелдон Уайтхаус (Д., Род-Айленд) розповів, що брифінг, на якому законодавці зібрались в посольстві США в Україні, дав їм впевненість у тому, що існуючі системи стримувань і противаг є адекватними, і що українці наполегливо працюють, демонструючи відповідальність навіть у деяких надскладних справах.

«В дійсності коли ви бігаєте і в вас стріляють, переконатися, що ви зберігаєте свої ракетні труби, щоб правильно вести підрахунок, це непросте завдання», — зазначив містер Уайтхаус. «І вони не скаржаться. Вони роблять це, тому що розуміють, що ми повинні мати таку впевненість в Америці, і посольство там на місці, включно з нашими військовими, розуміючи важливість звітності, також впевнені».

Протягом минулого року щорічний законопроект про оборонну політику та численні додаткові законопроекти про фінансування України, прийняті Конгресом, містили положення, що вимагають регулярних звітів головних інспекторських відомств у федеральних агентствах, відповідальних за надання мільярдної економічної, гуманітарної та військової допомоги: Департартаменту оборони, Державному департаменту та Агентству США з міжнародного розвитку.

Деякі республіканці закликали до додаткового нагляду та аудиту допомоги США Україні. Законопроект, запропонований сенатором Джоном Кеннеді (Р., Луїзіана), передбачає створення генерального інспектора, який займатиметься виключно моніторингом допомоги Україні, за зразком спеціального генерального інспектора з питань відновлення Афганістану.

Сенатор Річард Блюменталь (штат Коннектикут) заявив на прес-конференції у вівторок, що законодавці, які наполягають на продовженні допомоги Україні, не вимагають відкритий чек. "Ми вимагаємо детальнішої перевірки зі всієї прискіпливістю", - сказав він. «Насправді мене вразило те, що всі перевірки та нагляди не виявили жодного шахрайства чи марнотратства. Жодного незаконного привласнення будь-якої військової чи гуманітарної допомоги, яку ми досі надавали».

Пан Блюменталь сказав, що звільнення були «дуже важливими, оскільки вони демонструють те, що сказав нам президент Зеленський, що буде нульова терпимість до шахрайства чи марнотратства».

Деякі республіканці повторили свою критику допомоги США Україні після антикорупційних кроків пана Зеленського.

«Україна — одна з найбільш корумпованих країн у світі, і війна з росією цього не змінить», — конгресвумен Марджорі Тейлор Грін. (Р., Джорджія). «Скільки важко зароблених податкових доларів в Америці розкрадається або витрачається на людей і речі, на яких вони не повинні були витрачатися? Ми проведемо аудит України».

За словами представника уряду в парламенті Тараса Мельничука, серед звільнень в Україні у вівторок були звільнені голови обласних військових адміністрацій п'яти областей країни. У Києві також було усунено шістьох вищих посадовців.

Незважаючи на те, що для більшості звільнень не було названо причини, перетрус відбувся після низки публічних звинувачень у корупції, і пан Зеленський вирішив звільнити деяких, кого кілька місяців тому звинуватили у посадових злочинах.

Колишнього голову військової адміністрації Дніпропетровської області Валентина Резніченка місцеві ЗМІ звинувачують у передачі державних контрактів на понад 40 мільйонів доларів своїм партнерам, зокрема своїй дівчині. Зв'язатися з ним для коментаря не вдалося. Також були звільнені голови обласних військових адміністрацій Київської, Сумської, Херсонської та Запорізької областей.

Заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов подав у вівторок у відставку через звинувачення в місцевих ЗМІ в тому, що військові країни переплачують за харчування. Отримати коментарі у пана Шаповалова не вдалося.

Кирило Тимошенко, заступник голови Адміністрації президента, який пішов у відставку в понеділок, був сфотографований за кермом автомобіля Porsche, який, за словами українських ЗМІ, належав бізнесмену, і був звинувачений у використанні для власних потреб позашляховика, подарованого для доставки допомоги. У дописі в Telegram у вівторок пан Тимошенко подякував ряду людей, включаючи пана Зеленського, але не назвав причину своєї відставки.

Заступника міністра інфраструктури України Василя Лозінського спіймали на хабарі в 400 тисяч доларів і заарештували, повідомляють українські правоохоронці. На початку цього тижня його звільнили з посади. Отримати коментарі у пана Лозінського не вдалося.

Крім того, пан Зеленський підписав указ про заборону виїзду бюджетників за межі країни, окрім як у службових справах.

Заборона стала очевидною відповіддю на повідомлення в українських ЗМІ минулого тижня про те, що заступник генпрокурора Олексій Симоненко поїхав у грудні у відпустку до Іспанії, де він керував автомобілем відомого українського бізнесмена. Пан Симоненко також подав у відставку. Зв'язатися з ним для коментаря не вдалося.

«Чиновники більше не зможуть виїжджати за кордон у відпустку чи з будь-якою іншою недержавною метою», – сказав пан Зеленський у своєму відеозверненні. Він додав: «Якщо вони хочуть зараз піти у відпустку, то візьмуть відпустку поза державною службою».

Україна вимагає додаткової військової допомоги від Заходу, щоб досягти прориву на тлі того, що перетворилося на важку війну, після того, як Київ наприкінці минулого року повернув собі частини території, втрачені на початку російського вторгнення. США та їхні союзники спрямовують мільярди на підтримку економіки України разом із наданням військової допомоги.

Деякі республіканці в США, які зараз контролюють Палату представників, закликали до більшого обліку грошей, які надсилаються Україні, і поставили під сумнів, чи варто США продовжувати пропонувати мільярдну допомогу.

Джош Хоулі, сенатор-республіканець від Міссурі, сказав, що пропустив виступ пана Зеленського в Конгресі минулого місяця. «Я не хотів брати участь у фотооперації з проханням видати більше грошей від уряду Сполучених Штатів, коли вони не дали нам жодного звіту про те, що вони витратили», — сказав він тоді.

Звинувачення в корупції здавалися незначними порівняно з минулими скандалами, які призвели до витоку мільярдів із державної скарбниці. Колишнього президента Віктора Януковича, наприклад, звинуватили в розкраданні мільярдів у держави, перш ніж він втік до Росії на тлі масових вуличних протестів у 2014 році, залишивши після себе розкішний палац із гаражем, наповненим розкішними автомобілями, і парк тварин, включно зі страусами. Він заперечував правопорушення.

Після усунення пана Януковича Україна намагалася продемонструвати прогрес у боротьбі з корупцією, щоб наблизитися до Заходу, відкривши антикорупційне бюро за допомогою Федерального бюро розслідувань. Але активісти боротьби з корупцією кажуть, що прогрес йде повільно через зволікання та опір корумпованих еліт.

Коли в червні минулого року країни-члени Європейського Союзу погодилися надати Україні статус кандидата, вони доручили уряду надати всі необхідні повноваження своїм антикорупційним органам. Відтоді Україна призначила антикорупційного прокурора, посада якого була вакантною два роки.

Про успіхи України у боротьбі з корупцією та зменшенні впливу олігархів Єврокомісія звітуватиме восени. Цей звіт прокладе шлях для дискусій між державами-членами про те, чи готова країна почати переговори з блоком про вступ.

ЄС також пов’язав частину своєї фінансової допомоги Україні зі здійсненням конкретних кроків по боротьбі з корупцією.

«Від України, звичайно, очікується подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема високий рівень активних та ефективних розслідувань, а також викликаюча довіру практика судових процесів і засуджень», – заявила у вівторок Ана Пісонеро, речниця Європейської комісії після оголошення про звільнення та відставки.

Пан Зеленський, колишній актор ситкому, де він зіграв президента антикорупціонера, балотувався на посаду, пообіцявши викорінити корупцію.

Однак навіть перед війною він зіткнувся з критикою з боку опонентів і активістів за те, що він не виконав своєї обіцянки покінчити з культурою хабарництва.

Співзасновниця громадської організації «Центр протидії корупції» Дар’я Каленюк розповіла, що до війни пан Зеленський, як і минулі президенти, захищав своїх заступників, яких звинувачували в неправомірних діях.

Звільнення пана Тимошенко, який, як і пан Зеленський, працював у сфері розваг перед тим, як прийти в політику, було хорошим знаком, сказала пані Каленюк, але вона додала, що звинувачення щодо закупівлі продовольства в Міністерстві оборони потребують більш рішучої відповіді. Хоча заступник міністра подав у відставку, міністр оборони заперечив провину.

«Зазвичай в Україні президенти не люблять звільняти членів своєї команди», – сказала вона у відповідь на звинувачення в корупції. «Це крок вперед, порівняно з тим, як поводилися інші президенти».

Переклад Іван Приходько