"...згадалася давня зустріч в редакції газети..." - Євген Якунов

"...згадалася давня зустріч в редакції газети..." - Євген Якунов

...з послом Індії в Україні, коли один з журналістів у пориві глибокого співчуття спитав індійського дипломата: " Чим Україна може допомогти індійцям?"

 Посол тоді, трохи зачеплений за живе, усміхнувся й відповів: "Індійська цивілізація налічує 6 тисяч років. І в нас один мільйон доларових мільйонерів...Тож резонним буде інше запитання: чим Індія може допомогти молодій Українській державі?"..

Було це десь наприкінці 90- х чи на початку 2000- х, але й досі муляє в пам'яті згадка про той випадок.

Не через щире прагнення того журналіста допомогти індійцям. А через непохитну віру його в те, що нещасні індійці не можуть себе прогодувати і українцям, як " більш цивілізованим старшим братам" треба прийти на поміч бідосям.

Цілком щира покровительська зверхність до людей з іншим кольором обличчя, стійке переконання, що вони (вибачте на слові) "тільки вчора з пальми злізли" не сприймається виразниками цієї позиції як расизм.

Але насправді расизмом і є - глибоко вкоріненим чи то від некритичного читання неадаптованих книг європейських письменників  ХІХ ст., чи то від залишків радянського великодержавного шовінізму.

Тільки останній невіглас з хамським менталітетом може вважати, що приналежність до білої меншості дає йому право оцінювати мільярдні за чисельністю і тисячолітні за культурою народи, народи, які на відміну від нас, грішних, успішно освоюють Місяць - оцінювати як такі, що мають "слабкий інтелектуальний потенціал".

Соромно за Україну, що такі " інтелектуали" у нас досі якимось чином наближені до влади.