"Жертви радянської пропаганди" - Павло Бондаренко

"Жертви радянської пропаганди" - Павло Бондаренко

Ну, чому ви обурюєтеся його словам, що в СРСР було і гарне і погане? Ви ще не звикли? Давайте, я дам розширену цитату, а потім обговоримо. Отже:

"Були дуже складні часи, часи радянські. Ми знову були частиною іншої країни. Я сам народився в СРСР і хочу сказати: там були плюси, були мінуси, але там не було у людей права на свободу слова, права вибору, права приватної власності".

Отже, мінуси він окреслив. І то добре, що розуміє деякі реалії СРСР. Тепер питання: а що він розуміє під "плюсами", якщо мінуси - це відсутність громадянських та економічних свобод?

І тут згадується те, що на жаль, засіло в головах багатьох наших співгромадян: "безкоштовні" квартири, які "давали", "безкоштовні" медицина та освіта, піонерські табори та "упевненість у завтрашньому дні". А, так, ще "найсмачніша і найякісніша" ковбаса по 2 рублі 20 копійок та пломбір по 20.

Що все "копійки коштувало".

Ну, правда ж - це те, що "совок" згадує передусім? Тому підозрюю, що і він це мав на увазі - більше нічого на думку не спадає.

Але біда в тому, що усе це - міфи. Міфи, які вкладено у доволі молоду людину, яка Радянський Союз практично не пам`ятає. Ким? Передусім батьками.

От би пан професор свого часу поясни своєму сину, що "безкоштовних" квартир в СРСР не було. Що професор в США мав зарплатню у 5 разів вищу ніж радянський. І на оті кошти, що радянському професору рідна радянська влада не доплачувала, і будувалися "безкоштовні" хрущовки. А американський професор мешкав у великому затишному особняку з прислугою.

Звідти ж і "безкоштовні" медицина (про якість її помовчимо) та освіта. Бо у 1980 році середня заробітна платня в СРСР становила 242 долара 56 центів (за офіційним курсом), а в США - 1042 долари 79 центів. Комуністи просто грабували громадян на зарплатах та високих цінах (ціни в США на продукти та товари широкого вжитку були удвічі нижчими, ніж в СРСР), більшу частину награбованого витрачали на будівництво танків і ракет, а меншу частину "кидали" на квартири, лікарні та школи.

Якби тато-професор усе це пояснив синові, той би не плів дурниць. Проте тато і сам малограмотний, тому гарантую - тужить за "совком", де йому "квартиру безкоштовно давали".

А шо таке свобода слова або право вибору порівняно з двокімнатною квартирою у панельній п`ятиповерхівці імені колишнього Першого секретаря ЦК КПРС?

Свободу на хліб не намажеш...

Так що ні, він - не ворог. Це називається "низький освітній рівень" та "обмежене світосприйняття". Наслідки "безкоштовної" радянської освіти і свобод. Укотре кажу - у нас під 70% таких, які ні мислити самостійно, ні самоосвітою займатися не навчені і не хочуть.

Інакше б він у тій таки Польщі не ніс моторошну ахінею (цитую):

"І ви знаєте, що якщо навіть взяти історію, то Конституцію, першу Конституцію в Україні, українську було написано Пилипом Орликом ще у 18-му сторіччі, але проголошено її тільки в 96 році".

Вони більшою мірою - жертви. Жертви радянської пропаганди, міфи якої, на жаль, за 30 років знищити не вдалося. Бо у нас не було і немає стрункої й потужної системи просвіти. Не освіти, а саме - просвіти.