"Жорсткої позиції ЄС потрібно домогтися" - Віталій Портников

"Жорсткої позиції ЄС потрібно домогтися" - Віталій Портников

Керівники країн Європейського Союзу відмовилися від проведення зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним після того, як проти такого саміту виступили представники держав Центральної Європи. Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що "якщо без будь-яких позитивних змін у політиці Росії ми почнемо взаємодіяти, це стане непродуманим і поганим сигналом"

У федеральної канцлерки Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона інша позиція - вони хотіли відновити саміти Євросоюзу і Росії, які не проводяться з 2014 року, тобто після анексії Криму і нападу росіян на Донбас. Однак стверджувати, що німецька і французька позиція - це здача європейських інтересів, я б теж не поспішав.

Меркель і Макрон, скоріше, тяжіють до позиції, яку зайняв американський президент Джозеф Байден під час своєї недавньої зустрічі із російським президентом у Женеві. Спілкуватися, але не відступати від своїх позицій і намірів. Жорстко говорити Путіну про наслідки його агресивних дій. І домовлятися там, де можна домовитися.

Президент Франції у своєму інтерв'ю американському телеканалу CBS у квітні цього року висловився за визначення "чітких червоних ліній" для Росії і зазначив, що в разі неприйнятних дій Москви готовий до нових санкцій. Федеральна канцлерка Німеччини закликала на саміті ЄС створити механізми для загальної і одноголосної відповіді на російські провокації. Однак головна ідея Ангели Меркель - Європейський Союз повинен бути гравцем, а не спостерігачем.

Питання про те, чи необхідно для цього відновлення самітів на рівні Європейського Союзу - Росія, залишається відкритим. Путін ніколи не приховував своєї відрази до європейської інтеграції і робив все можливе, щоб послабити ЄС і не допустити саму можливість самостійних відносин країн пострадянського простору та Європейського Союзу. Досить нагадати, як Росія відкрито протидіяла підписанню угод про асоціацію такими країнами, як Україна, Молдова, Грузія та Вірменія!

Тому європейські лідери, які і так спілкуються з російським президентом, навряд чи повинні робити йому символічний подарунок, який навряд чи буде гідно оціненим. Те, у якому нахабному теж спілкувалися в Москві з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем, є цьому непоганою ілюстрацією.

Але якщо метою Меркель і Макрона є заявити Путіну жорстку позицію від імені всього Євросоюзу, тоді так, Москва варта меси. Тільки спочатку цієї загальної жорсткої позиції потрібно домогтися.