"Журналістика -- це не дошка пошани" (с). Але й не дошка ганьби - Мирослава Барчук

"Журналістика -- це не дошка пошани" (с). Але й не дошка ганьби - Мирослава Барчук

Якщо комусь здається, що питання відповідальності журналістів зараз піднімається вперше, і у відповідальних не було часу осмислити чи прозріти, то ні. Це не зовсім так. В медіа середовищі ці розмови велися давно.  

Ще восени 2014 року, після втрати територій, просто під час дуже кровопролитної фази війни, ми цій темі присвятили ток-шоу «Ціна свободи». Говорили про роль журналістів, ведучих, які надавали телевізійні майданчики провокаторам і ворогам держави, про тих, які відпрацьовували порядок денний Кремля, створювали інформаційне поле конфліктів, ворожнечі і ненависті в суспільстві.  

Програму легко знайти у YouTube, її досить цікаво подивитись в оптиці сьогоднішнього дня ("Ціна свободи" від 01.11.2014).

В цьому ефірі 2014-го, скажімо, Наташа Влащенко говорить про те, що «журналістика – це не дошка пошани» і що вона взагалі не розуміє пафосу розмови і, тим більше, не розуміє того, хто буде вирішувати, кого запрошувати в ефіри, а кого ні.

«Насчет того, что журналисты приглашают на эфиры беркут, одиозных депутатов. Журналисты должны приглашать всех, кто является частью политической или социальной жизни. Другое дело, что квалификация этого журналиста должна быть такова, чтобы показать суть этого человека, суть того, чем он занимается в стране».

Наскільки я розумію, високий клас з виводу ворогів на чисту воду і pure HARDtalk колеги показали в телемарафоні «Тхне Соросом». Або коли мовчки вислуховували брехню соратниць Януковича про «часть Донбасса, которая не покорилась», або коли в сервільних інтерв’ю не реагували на фрази експертів пулу Медчедчука про «громадянську війну на сході»,  «українських неонацистів». Або коли готували сюжети про американські біолабораторії. Або коли наряджались у радянські військові форми в день побєди і несли російську пропагандистську маячню в ефір.


Вважаю, що ці люди повинні нести професійну відповідальність і не мають морального права вести національний телемарафон. Які б пояснення вони не давали сьогодні і якими б лояльними (а отже зручними) для будь-якої влади не були.

Тут читайте будь ласка і підписуйте звернення медійників до В.Зеленського та О.Ткаченка щодо відсторонення цих ведучих від національних марафонів: https://detector.media/community/article/199162/

Фото Детектор медіа