"Знаєте чому Україна не може виробляти крилаті чи балістичні ракети?" - Павло Вернівский

"Знаєте чому Україна не може виробляти крилаті чи балістичні ракети?" - Павло Вернівский

Не тому що не вміє. І не тому, що за останні роки в нас деградувала ракето-космічна промисловість.

А тому що в нас була відсутня державна стратегія розвитку цієї галузі. Що я маю на увазі під словами «відсутня стратегія»?

Коли те ж саме підприємство Южмаш, яке здатне виробляти такі ракети, могло роками сидіти без державних замовлень.

Коли підприємство юридично відносилось до стратегічних державних підприємств, але при цьому до підприємства застосовувалась дурнувата ринкова ідеологія: підприємство має саме шукати ринки збуту, самостійно шукати фінансування, особливо це абсурдно виглядало в країні з примітивною непрацюючою банківською системою і так далі.

Коли через цю дурнувату ідеологію на базі власних технологій та компетенцій підприємство намагалось розробити якусь зброю, щоб потім продати її державі, але отримувало відповідь: нас це не цікавить.

Тому саме через це підприємство деградувало. Тільки знову ж таки. Деградація це поступовий процес, а не миттєвий. І головне, що цей процес можна повернути в сторону розвитку.

Навіть в теперішньому деградованому стані ця галузь знаходиться в набагато кращих умовах ніж аналогічні галузі в країнах, де їх створювали з нуля. І там де іншим країнам треба інвестувати десятки мільярдів доларів і десятки років у розвиток технологій, то в нас вони вже є. Їх не треба розвивати з нуля.