"Знаєте в чому головна причина теперішніх проблем України?" - Павло Вернівский

"Знаєте в чому головна причина теперішніх проблем України?" - Павло Вернівский

Ні, не в тому, що ми примудрились багато чого профукати за роки незалежності. А в тому, що ми зараз ніхуа не робимо щоб якось виправити цю ситуацію!

От візьмемо тих самих токарів. Зараз багато хто теоретизує, що відсутність токарів нам не дозволяє збільшити виробництво зброї.

Ніколи про це не розповідав. В мене батько токар 5 розряду (вище тільки 6). І коли я був маленьким, то я часто бував в нього цеху, бачив оті токарні станки і як він на тих станках виточував різні деталі. Тому я розумію хто такий токар.

І я також розумію, що професія токара, яка зараз існує в розумінні більшості людей, абсолютно не сумісна з таким поняттям як масове виробництво. Вірніше, це теоретично можливо, але для цього необхідна велика кількість радянских станків, в роботі на яких треба багато ручної праці з кресленнями на бумазі, вимірюванням штагенциркулем і самою обточкою металу. І для цього необхідна велика кількість токарів.

І саме так працювала воєнна економіка СРСР в роки 2СВ.

Тільки от хочу сказати, що навіть в тому ж радянському союзі через 15-20 років після закінчення війни, почали з’являтись токарні станки ЧПУ, робота на яких передбачала менше ручної праці і суттєво підвищувала продуктивність. Ну якщо на звичайному станку токар міг виточити 100 деталей за зміну, то на ЧПУ 300-400. І це лише один з прикладів як змінилась ситуація в тому ж СРСР.

Однак, давайте не забувати, що в СРСР хоч і була школа станкобудування, але вона була далеко не найкращою в світі. Тим більше, що після розпаду совка пройшло вже 30 років і за цей час світ дуже сильно просунувся в напрямку того розвитку самого станкобудування! Особливо це стосується автоматизації самого процесу.

Взагалі, що таке автоматизація? Це коли все те, що ви раніше робили руцями, то зараз за вас може зробити машина!! Це коли там де людина руцями могла зробити декілька виробів в день, то завдяки машинам, які спрощували та пришвидшували її роботу, вона збільшувала продуктивність в рази!

В цьому і є суть Промислової революції, як би це парадоксально не звучало. А я нагадаю, що ми зараз живемо в епоху Четвертої промислової революції.

Колись для того розробити деталь, треба було витратити хєрову кількість часу, на різноманітні креслення, як самої деталі, так і всіх супутніх деталей та механізмів. Читав що для літака B-24 було розроблено більше 30 тис різноманітних креслень. Причому, будь-яка невелика неуважність або помилка з цифрами приводила до того, що треба було переробляти купу роботи: піднімати архіви, переробляти інші креслення.

Зараз же, всю цю роботу по проектуванню, в якій було задіяно тисячі конструкторів, креслярів та діловодів замінила комп’ютерна програма - CAD.

Аналогічно, зараз є така сама програма і для роботи на ЧПУ-станках - CAM.

І якщо бути до кінця об’єктивним, то вчити треба не токарів часів 2СВ, а треба вчити працювати на сучасному обладнанні. Інше питання, що ніякоі мінімальної системної роботи в цьому напрямку взагалі не ведеться.

Ну серйозно,народ! Як ми збираємось стрибати з третього світу в перший, якщо ми мізками застрягли в середині минулого століття! Як ми з такими підходами взагалі хочемо перемогти Росію???