"І знову про Ізраїль. Точніше, все ж таки - Китай" - Богдан Буткевич

"І знову про Ізраїль. Точніше, все ж таки - Китай" - Богдан Буткевич

Коли я як попка-дурак постійно повторюю, що головним фундаментом, спонсором та вигодонабувачем нової вісі зла у світі є Китай, чимало людей крутило мені пальцем у скроні.

Ну що ж - тепер, сподіваюся, ви зрозуміли, як робиться політика?

Отже, в листопаді Сі Цзінпінь поїде до США. Правда, не до Вашингтону - бо це було б типу приниженням. До Сан-Франциско. Тобто, Китай визнає, що Штати - ще гегемон. Тому їдуть до нього. Але - не до столиці, а до міста на узбережжі з боку Тихого океану, а не Атлантичного. І де історично була величезна китайська діаспора. Всім, хто думає, що такі речі для китайців, та й в цілому в політиці не важать - ну, я навіть часу не буду витрачати на якісь доводи.

А перед зустріччю треба підняти ставки. Адже американці дуже круто працюють останні 3 роки. Вичавлюють китайців дуже ефективно з Тихого океану.

Плюс - і це головне - починають виводити виробництво з Китаю та заборонили доступ туди нових технологій. Паралельно США вже знайшло замінник Китаю в плані його ролі в світовій економіці останні 40 років.

Це - Індія. А також, країни Індостану та В'єтнам.

Плюс американці зробили просто фантастичний крок, домовившись про створення альтернативи головного китайського експансіоністського проекту "Один пояс - один шлях". Цей новий шлях має пролягати з Індії, яка має стати новою промисловою базою, через Саудівську Аравію та Іорданію в Ізраїль. А далі - морем до Греції і в ЄС.

Блискучий план, який залишав за бортом і Китай, і Ердогана з його шантажистсько-пантюркськими планами зробити з Туреччини "транспортну наддержаву".

Останній крок для його формування - це підписання мирного договору між Ізраїлем та Саудівською Аравією. Яка мала визнати нарешті єврейську державу.

Китай, який має все більші економічні проблеми, чітко зрозумів небезпеку ситуації. І тому явно дав команду своїм проксі з Ірану почати проксі-війну проти Ізраїля.

Метою якої є не стільки перемогти Тель-Авів - зараз це неможливо. І не просто нанести максимальну шкоду.

Головний сенс в тому, щоб спровокувати Ізраїль на максимально жорстку "отвєтку". В ідеалі - на спроби повністю ліквідувати Сектор Газа. А може - навіть і всю Палестину.

Чим викликати хвилю біженців в арабські країни. І викликати в арабських країн знову люту ненависть до євреїв.

Передовсім - у Саудівської Аравії. І цим самим зірвати реалізацію проекту, який просто поховає будь-які геополітичні плани Китаю.

А якщо Ізраїль не наважиться на радикальні кроки - теж супер. Значить, всі побачать слабкість Тель-Авіву. І його нездатність забезпечити безпеку такого складного проекту. А значить - знову мета досягнута в будь-якому разі.

Плюс паралельно вирішується питання зменшення допомоги Україні / допомозі васалу путіну з москви - бо весь Захід тепер дивиться на Близький Схід.

Плюс Іран отримує можливість не допустити ще більшого злету свого головного конкурента у боротьбі за панування в мусульманському світі - це я про ту ж таки Саудівську Аравію. Ну, й звичайно, удар по Ізраїлю, що є головною метою цього режиму уродських фанатиків.

Як бачимо - профіт в усьому. І повторюся, головний профіт тут має саме Китай.

Сорян, але принцип "Кому вигідно?" вважав і вважаю найбільш дієвим при оцінці будь-яких подій.

Тож, США тепер стають перед гігантським вибором і викликом. Які йому кинув Пекін. Перед очною зустріччю Сі та Байдена.

А в США - ще й вибори. Де біснуваті трампісти качають по повній програмі ізоляціонізм популістичного толку. Який явно б'є по корінним американським інтересам - але хіба таке вперше в історії? До речі, всі великі імперії завжди руйнувалися спочатку з середини. Так що американцям правда слід сильно задуматися над тим, що відбувається.

Кажу це, хоч і розумію, як же це смішно звучить від мене, який сидить в жопі Східної Європи, де досі не можуть розібратися, якою мовою говорити і як не красти все на світі...

Ну що, любителі Китаю, і далі будемо стверджувати, що Китай тут ні до чого? І що вісь зла неправильно починати з Пекіну?

Що ж, сподіваюся, ізраїльські події стануть набатом для американської еліти. Яка зрозуміє, що відступати нікуди. Ні на Близькому Сході, ні в Україні.

Якщо, звичайно, вони хочуть продовжити існування Pax Americana. Де вони дають правила для всього світу і отримують від цього відповідні прибутки.