"ЗВОРОТНІЙ ВІДЛІК ТРАМПА: НОВА СИТУАЦІЯ В КОНҐРЕСІ США" - Олег Пономар

"ЗВОРОТНІЙ ВІДЛІК ТРАМПА: НОВА СИТУАЦІЯ В КОНҐРЕСІ США" - Олег Пономар

У Конґресі США є дві палати — Сенат та Палата (представників). Для того, аби ухвалити будь-який законопроект, і він став законом, треба проголосувати за ідентичний текст конституційною більшістю і в Сенаті і в Палаті.

В Сенаті більшість у республіканців. А в Палаті більшість у демократів.
Тому зараз ситуація — подібна на клінч. Але це не фатальний клінч, це означає, що треба говорити, треба домовлятися, треба торгуватися.

Як це стосується України, наприклад? Уточнімо диспозицію.

Республіканська партія під час каденції Дональда Трампа стала на 80 % партією Трампа-Путіна. Наприклад, спікер Сенату, республіканець Макконел, отримав від фірм Блаватніка, олігарха з Московії, $3,500,000 у свої особисті виборчі фонди, і тому він піде з Трампом до кінця. І тому він блокує в Сенаті будь-які антитрампівські закони, будь-які санкції проти Московії, законопроекти, спрямовані на захист розслідування Мюллера та інші подібні ініціативи. Про Трампа і його Спрут ми також усі знаємо.

Демократи ж навпаки — сьогодні стали антимосковською партією більше, ніж за Обами (хоча вони не відчували й тоді особливих симпатій до Московії). Адже Трамп з Путіном вкрали в них перемогу на виборах.

Отже. Сьогодні потрібно торгуватися. Просто приклад.

Наприклад, республіканці кажуть демократам — нумо приймемо бюджет і розблокуємо шатдаун (нефінансування) держустанов. Ми згодні вже на тоненький паркан за $1 мільярд замість стіни на мексиканському кордоні. Демократи кажуть, наприклад, — ОК. Але натомість нумо ухвалимо нові санкції проти Московії обидвома палатами.

Тобто, вигравши вибори до Палати в листопаді, демократи отримали інструмент впливу на реальну політику і в країні, і у світі (це я ще не згадую, що в Палаті тепер будуть розслідуватися всі злочини Трампа комісією Шиффа).


Тому ми є оптимістами сьогодні. Демократи банкують за столом. Ініціатива в них. Кураж.

Олег Пономар