"Відповідаю на ваші запитання..." - Олег Шарп

"Відповідаю на ваші запитання..." - Олег Шарп

Зовнішній блок:

1. Дуже цікавить позиція США щодо потенційного втручання Китаю у війну за допомогою постачання зброї. Ми знаємо їх позицію щодо Тайваня та Південної Кореї (з використанням КНДР ЯЗ). Цікаво, чи можемо ми очікувати на якусь безпосередню реакцію? Які можливі наслідки?

Причина мирних пропозицій Пекіна – посилення західної підтримки України. Водночас, послаблення російської могутності дає Китаю перевагу у двосторонніх відносинах, що потенційно може призвести до вигідніших угод, у тому числі з енергетики, для Пекіна. Таким чином, публічно Сі частково підтримує Путіна, не публічно – зацікавлений у слабкій, але не розваленій остаточно Росії. Далі – економічна та політична анексія знекровленої Московії. Схід – справа тонка, а китайці вміють чекати, сидячи на двох стільцях.


2. Чи передбачає Шарп зміну влади в Україні шляхом майдану через підігрування Зеленського чи його команди Росії?


Малоймовірний сценарій. Фактично не Зеленський керує Україною, а США, Британія, громадянське суспільство та ЗСУ керують Зеленським. У цьому контексті він (Зеленський) достатньо розумний для того, щоб не йти на антиукраїнські компроміси із Москвою. За ним і так багато гріхів (якщо не сказати злочинів) щодо підготовки до цієї війни, і він це чудово розуміє.


3. Дуже хотілося б почитати коментар щодо візиту угорців до білорусі та китайців до Угорщини з «мирними планами». На що очікувати нам в такій ситуації?


Це «білий дипломатичний шум» задля власного рейтингу. Об`єднаний Захід навряд чи буде дослухатись до «мирних ініціатив» цієї трійки.


4. Чи вбачає Шарп цілком реальним відкрите збройне протистояння сил НАТО і рф, як на території України , так і за її межами?


Ймовірність у пропорції 20/80. Всі сторони зацікавлені у тому, щоб не допустити такого сценарію.


5. Цікаво що привіз Байден сьогодні - Чемберленство чи Черчиліанство?


Однозначно Черчиліанство. Занадто багато наразі вкладає Вашингтон в Україну, щоб раптово скотитись до Чемберленства. На останнє здатний хіба що Трамп, а тому нам треба вигравати війну до нових президентських виборів у США. Хоча наразі існує двопартійна підтримка України, але краще перестрахуватись.


6. Цікаво, чи скеровують зараз поведінку і дії Зеленського мужні дядьки зі Штатів? Бо не віриться, що він змінився. Ну не може такого бути. Хіба пристосовується так, як Єрмак.


Як на мене, частково змінився, частково пристосувався. Але це питання вторинне – він красиво озвучує те, що треба у ракурсі військового та політичного управління Україною з боку вісі «Лондон-Вашингтон».


7. Пане Олеже, дайте будь ласка характеристику та шанси, на ваш погляд, хоча б основних кокурентів Трампа серед республіканців. Рон Десантіс, Майкл Пенс, Крісті Ноем, Нікі Гейлі, може хтось ще.


Особисто я ставлю на Десантіса. Хоча Трамп буде боротись до останнього.


8. Пане Шарп, як ви рахуєте які цифри втрат з боку росії можуть зупинити війну... І що то мають бути за втрати?


Більшість росіян ніколи не матимуть точних цифр людських втрат - вони можуть дійти до одного-двох мільйонів. До того ж, ця азійська країна не звикла рахувати людські життя, коли мова йде про її «вєлічіє». На жаль…

Блок внутрішніх питань:


1. Коли, за Вашим прогнозом, закінчиться війна?


Більшість американських аналітиків сходяться на середині 2024 року. Хоча активні дії спадуть вже наприкінці цього літа.


2. Цікавить ваша думка стосовно Резнікова. В одному з ваших постів ви стверджували що нам пощастило з цим міністром. Яка зараз думка?


Не зовсім так я стверджував, проте… Якщо брати виключно «зелену команду», то Резніков – не найгірша кандидатура для міністра, бо у нього є певний плюс - він не дурний. Хоча «різницю» у цій війні робить не міністр, а Залужний. Тому після перемоги «слуги» намагатимуться максимально знецінювати його заслуги задля політичної ліквідації можливого конкурента. Втім, вони вже це роблять…


3. Як ви вважаєте, чи зможе Україна побороти цю довбану корупцію хоч колись? Набридло дивитись на популістські рішення влади, некомпетентні призначення, а ЗСУ тримається на волонтерах.


Зможе, якщо до влади прийде військова «хунта», яка натерпілась на цій війні і готова на виключно жорсткі дії щодо корупціонерів. З нинішніми судами, некомпетентною владою та недосконалим законодавством – ні.


4. Цікавить погляд Олега - якою повинна бути політика України на тих територіях, що безумовно будуть звільнені але перебувають під окупацією вже дев‘ять років? Як перевиховати дітей що пішли у перший клас у 2014, зараз уже у десятому класі із промитими мізками?


З самого початку - освітня, мовна та виховна політика – як у країнах Балтії або ще жорсткіше. Ніяких напівзаходів, загравання з електоратом ОПЗЖ та іншого цацкання. Вже нацацкались. Але я впевнений, що найбільш проросійські втечуть зі своїми дітьми до росії.


5. Пане Шарп, будьте ласкаві, якщо сказали "А" щодо спікера, то скажіть і "Б" щодо лідера нації.


ОК, скажу. На мій погляд, Порошенко буде обраний спікером Ради за результатами післявоєнних парламентських виборів. Як керівник партії, яка здобуде на них перемогу або матиме «золоту акцію». І не забувайте, що відповідно до Конституції, у нас парламентсько-президентська республіка, а моновлади, яка дозволяє Зеленському бути таким собі царем, вже не буде ніколи. ІМХО.


6. Як думаєте, чи "простий наріт" змінив свою думку про Порошенка?


У своїй більшості – ні. І хоча Порошенко серед опозиційних політиків наразі робить найбільше для перемоги, народ переважно дивиться владний «телемарафон», а не включає власний мозок.


І ще... "Найкращий аргумент проти демократії - п'ятихвилинна бесіда із середнім виборцем" © Вінстон Черчілль


7. Питання таке: кого пан Шарп бачить потенційними кандидатами від проєвропейських сил на президентські вибори?


Порошенко. В інших шансів на другий тур немає. Якщо "хунта", то Залужний. Але боюсь, що "хунту" нам не дозволить Захід.


8. Пане Шарп, чи допускаєте ви, що наші воєначальники можуть нераціонально (чи зі злочинною недбалістю) використовувати людей на фронті і тим самим наражати їх на безглузді втрати?


На жаль, допускаю. Особливо на рівні середньої військової ланки.


9. Єрмак не агент Кремля, хто ж злив операцію з "вагнерівцями"?


Злив Єрмак. У той час він наполягав на тому, що з путіним можна «домовитись» десь посередині за рахунок національних інтересів України.


Наполягав попри попередження Порошенка. У цьому контексті його можна вважати «агентом Кремля». Але 100-відсоткових доказів стверджувати це у прямому сенсі я не знайшов. Водночас, фактаж та формат його сьогоднішньої співпраці з американською стороною доводить, що Вашингтон міцно тримає його за шию і у певному сенсі довіряє.


Можете знов тисячу раз написати, що я стверджую це за гроші ОПУ, але я за об`єктивну реальність: не кожний український покидьок – агент Кремля, і не кожна думка, яка не співпадає з вашою - вороже ІПСО.