"Як Москва намагається вчитися на своїх помилках" - Мік Райан

"Як Москва намагається вчитися на своїх помилках" - Мік Райан

Різдво стане похмурою віхою для українського народу. Виповниться майже рівно десять місяців з того часу, як російські війська вторглися в їхню країну, принісши руйнування такого масштабу, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни. Десятки тисяч українців загинули. Мільйони покинули свої домівки. Частина держави втратила владу, що змушує Київ побоюватися, що з настанням зими багато його громадян замерзнуть.

Але Різдво також стане похмурим знаком для Росії. Москва планувала коротку переможну кампанію. Натомість Україна дала їй гіркий урок сучасного ведення війни і національної стійкості. Українці неухильно деградували військовий потенціал Росії, завдаючи шкоди її силам на полі бою і в районах підтримки. Вони підірвали репутацію Росії як в усьому світі, так і у свідомості російських солдатів, командирів і громадян. Українці уникають методичних боїв з великими втратами, де це можливо, але вступають у ближній бій, коли мають можливість закріпитися на позиціях. Все це принесло свої плоди. Україна відтіснила Росію від Києва, повернула північно-східну Харківську область і звільнила частини Донбасу. Зовсім недавно вона звільнила Херсон, єдиний обласний центр, який Росії вдалося захопити.

Проте ще занадто рано списувати Росію з рахунків. Президент Росії Володимир Путін призначив нового військового командувача, генерала Сергія Суровікіна, очолити вторгнення, і Суровікін виглядає більш жорстоким і здібним, ніж його попередники. Одним з перших своїх дій він розпочав енергійну і жахливу повітряну кампанію, яка зруйнувала значну частину енергетичної інфраструктури України - тактику, орієнтовану на цивільне населення, яку він відточив під час керівництва російськими військами в Сирії. Суровікін був відповідальним за відступ Росії з Херсона, але на відміну від відступу з-під Києва чи Харкова, Суровікін подбав про те, щоб цей відступ був добре організованим і добре проведеним.

Прибуття Суровікіна провіщає чергову адаптацію російської стратегії в Україні. Хоча Путін, можливо, усвідомлює, що він не зможе взяти Київ, президент Росії все ще може вважати, що він може захопити всі чотири області, які він нещодавно (і незаконно) анексував - Донецьку, Херсонську, Луганську та Запорізьку. Суровікін є ключовим виконавцем цих планів. Путін сподівається, що із затягуванням війни і настанням зими Європа припинить надавати Україні велику допомогу, щоб континент міг спробувати відновити імпорт російського газу. Він вважає, що таке потенційне зменшення підтримки відкриє шлях для нового, успішного російського наступу. Для здійснення такого наступу він розраховує на те, що Суровікін реорганізує армію таким чином, щоб вона діяла більш злагоджено, послідовно і ефективно.

Суровікіну буде важко досягти успіху, зважаючи на численні проблеми російської армії, такі як застаріле обладнання і низький моральний дух. Але Суровікін працює над тим, щоб об'єднати військових під своїм командуванням. Він майже напевно складає бойові плани, які є чітко сфокусованими, на відміну від минулих штурмів, які розпорошували російські війська. Якщо Київ хоче зберегти перевагу, йому потрібно буде передбачити стратегію Суровікіна, зберігаючи при цьому підтримку Заходу - а це означає, що потрібно продовжувати впроваджувати інновації на полі бою.

ВНИЗ, А НЕ ВПЕРЕД

Для людей, які стежили за війною, багато з того, що Росія має в запасі на 2023 рік, буде звучати знайомо. Москва, наприклад, продовжуватиме використовувати пропаганду про агресію НАТО, намагаючись утримати Китай, Індію та інші нині нейтральні держави від участі в західних санкціях. Вона також використовуватиме дезінформацію і дезінформацію для забезпечення того, щоб власне населення Росії продовжувало підтримувати конфлікт. Тримати росіян у покорі буде особливо важливо, коли Москва неминуче проведе додаткові військові призови. Навіть диктатори повинні приділяти увагу внутрішній політиці.

Так само і Путін буде продовжувати свою енергетичну війну. Він продовжуватиме позбавляти Європу газу в надії, що континент змусить Київ погодитися на припинення вогню зі зниженням температури. Він також заохочуватиме нові напади на українські енергосистеми. За розрахунками Путіна, російські удари по українських електростанціях не тільки заморозять населення країни, але й коштуватимуть Україні зовнішньої допомоги; іноземні інвестори, зрештою, навряд чи повернуться в країну, коли є ненадійна енергетика. Навіть якщо атаки не відлякають інвесторів, вони все одно економічно дорого коштуватимуть Києву через зупинку українського експорту електроенергії, який розпочався у липні 2022 року.

Проте інші елементи російської стратегії будуть новими - і Суровікін відіграє критично важливу роль у цих змінах. Генерал, схоже, є першим воєначальником, якого Путін явно підтримує, і - згідно з нещодавнім виступом директора Національної розвідки США Авріл Хейнс - російський президент тепер краще поінформований про повсякденні операції збройних сил. Якщо Путін буде впевнений, що його інформують краще, ніж до жовтня, він, швидше за все, переключить свою увагу на багато інших викликів, з якими зараз стикається Росія, надавши Суровікіну більшу автономію у використанні широкого спектру російських сил в Україні. Суровікін може використати цю відносну свободу дій для того, щоб об'єднати розрізнені російські військові та найманські угруповання під єдиним контролем. Він, безумовно, використає її для кращої інтеграції повітряних і наземних операцій Росії і забезпечення кращої узгодженості між бойовими діями його країни та інформаційними операціями.

Консолідація сама по собі не зробить російські війська по-справжньому боєздатними. Суровікін командує армією, яка страждає від низького морального духу і продовжує втрачати своїх людей і найкращу техніку. Поки що є дані, які свідчать про те, що війська, які Росія мобілізувала на заміну загиблим і пораненим, не отримують тієї вимогливої підготовки, яка необхідна їм для досягнення успіху. Принаймні, протягом зими Суровікін буде тримати оборону, роблячи все можливе, щоб зберегти свої сили перед обличчям постійних українських атак.

Суровікін, схоже, є першим воєначальником, якого Путін явно підтримує.

Але він почне готувати російські війська до нових операцій. Суровікін, наприклад, працюватиме над відновленням побитих підрозділів шляхом розгортання десятків тисяч нещодавно мобілізованих солдатів в Україні. Якщо (і, майже напевно, коли) ці війська виявляться низької якості, він може працювати над поліпшенням підготовки в Росії. Він намагатиметься скористатися триваючою в Росії промисловою мобілізацією, щоб отримати більше і краще озброєння. Він також створить системи захисту ключових маршрутів постачання, побудує більш стійку логістичну мережу і накопичить боєприпаси і матеріали для майбутніх наступальних операцій.

Суровікін, ймовірно, буде більш ретельним у плануванні і здійсненні атак. Він намагатиметься забезпечити узгодженість російських сил на полі бою і вдосконалити тактику своєї країни з метою уникнення часто фрагментарних і нескоординованих підходів його попередників. І генерал продовжуватиме працювати над тим, щоб ускладнити просування України вперед. Суровікін, наприклад, продовжуватиме свою кампанію проти української інфраструктури - тактику, яка відволікає як українські, так і західні ресурси від наступальних операцій Києва. (Удари також забезпечують пропаганду для внутрішньої російської аудиторії, як би жахливо це не виглядало). Такі удари не мають жодних негативних наслідків для Росії; вони є асиметричною перевагою. Як нещодавно зазначив історик Лоуренс Фрідман, Україна не має потенціалу для подібного руйнування інфраструктури на території Росії - незважаючи на українські удари по російських авіабазах. "Українці перемагають на полі бою, - написав він, - але вони не можуть завдати удару у відповідь росіянам на цьому стратегічному рівні".

Суровікін, ймовірно, намагатиметься проводити більше місій "економії сили": військові дії, в яких одна сторона намагається обдурити свого супротивника таким чином, щоб змусити його витрачати велику кількість солдатів на непродуктивні завдання. Росія, наприклад, розмістила невеликі контингенти солдатів у Білорусі, щоб змусити Україну тримати більші контингенти навколо Києва, позбавляючи українську армію військ, які вона могла б використати в інших місцях. Суровікін, ймовірно, буде проводити більше таких заходів, щоб дати своїм військовим більше шансів на успіх, плануючи свої наступні кроки. Якщо Росія не буде повністю розгромлена, Суровікін захоче розпочати наступальні наземні операції, які, в разі їх завершення, повернуть Росії всі або більшість анексованих Путіним провінцій.

Генерал, звичайно, знає, що Україна може знову спробувати відвоювати втрачені території. Як наслідок, він вже наказує військовим будувати більше оборонних позицій по всій території, яку контролює Росія. Суровікін також, ймовірно, буде проводити політичну діяльність з "русифікації" окупованих Росією частин України. Цей процес нагадуватиме те, що Росія зробила в Херсоні: переведення місцевої економіки з української гривні на рубль, зміна шкільної програми та огидна практика викрадення українських дітей і відправлення їх на всиновлення до Росії. Чи будуть ці заходи більш ефективними в майбутньому, ніж це було в Херсоні, ще належить з'ясувати.

КРОКИ І КОНТРКРОКИ

Наразі перевага все ще залишається за українськими військовими. На відміну від початку війни, українські лідери самі вирішують, де і коли будуть вестися бої. Вони визначають, як будуть проводитися бойові операції. У них є імпульс, і вони не хочуть його втрачати. Але це не означає, що Україна буде володіти ініціативою нескінченно довго. Щоб залишатися на вершині, українцям потрібно зрозуміти, а потім підірвати плани Путіна і Суровікіна.

По-перше, це означає, що Київ повинен продовжувати протистояти інформаційній війні Росії. Москва працює над тим, щоб переконати європейців у тому, що їхні рахунки за опалення зростають через підтримку їхніми країнами України, сподіваючись, що їй вдасться переконати ці держави, що ціна того не варта. Він також намагається підірвати підтримку Вашингтона, розпалюючи міжпартійні розбіжності в Сполучених Штатах. Якщо Кремлю вдасться відштовхнути країни НАТО від підтримки Києва, це може мати руйнівні наслідки: для України військова та економічна підтримка з боку Сполучених Штатів та Європи була важливою для успіху на полі бою.

Президент України та його команда працюють над меседжами, спрямованими на збереження симпатій міжнародної спільноти. Але їм також необхідно, щоб війна не сходила з перших шпальт західних газет і не залишалася поза увагою Заходу. І найкращий спосіб досягти цього - робити те, що Україна робить останні півроку: перемагати. Чим більше перемог Київ зможе продемонструвати, тим більше фінансування та зброї він отримає від Заходу (а не закликів до переговорів).

Київ може перемогти навіть оновлену російську армію.

Але для того, щоб продовжувати досягати успіху, українська військова стратегія повинна розвиватися. Вона повинна буде передбачити і перемогти дії Суровікіна на полі бою. Для цього країна, ймовірно, посилить спостереження за російською лінією фронту, логістичними центрами і командними пунктами, що може допомогти виявити слабкі місця, які вона зможе використати. Україна також повинна розширити свою програму відправки солдатів і молодших військових керівників до Європи для більш інтенсивної підготовки, що зробить її і без того передові війська ще кращими, ніж мобілізовані російські. І Україні потрібно буде продовжувати шукати шляхи послаблення російського потенціалу, який допомагає здійснити вторгнення, в тому числі російських логістичних, транспортних і командних центрів. Нещодавно Україна атакувала дві російські військово-повітряні бази за 400 миль від України - удари, які Росія, ймовірно, захоче повторити. Такі глибокі атаки впливають на росіян психологічно, впливають на внутрішньополітичне становище Путіна і ставлять Росію перед стратегічною дилемою щодо того, як зважити свої військові зусилля в Україні проти захисту власних баз.

Здійснюючи ці кроки, українські лідери і планувальники можуть допомогти запобігти появі більш енергійної, інтегрованої і винахідливої російської армії. І якщо Україна зможе продовжувати перемагати на полі бою, Київ може спробувати ізолювати і, можливо, навіть захопити весь Донбас і Крим. Повернення обох територій є заявленою метою українського уряду. Але успішне просування на ці території виявиться дуже складним завданням. Особливо складним буде захоплення Криму, що вимагатиме від України проведення нових видів військово-морських операцій, щоб зупинити потужний Чорноморський флот Росії від нанесення ударів по українських військах, які перетинають півострів. Українцям доведеться одночасно координувати десантні, повітряні, наземні та інші операції. Це завдання хоч і не є нездоланним, але складним. І деякі західні уряди можуть розглядати кампанію за Крим як таку, що виходить за рамки того, що вони обіцяли підтримати - навіть незважаючи на те, що півострів юридично залишається частиною України і президент України постійно телеграфував про свій намір повернути його назад.

Але попереду ще довгий шлях, перш ніж Україна досягне тієї точки, коли вона зможе вторгнутися до Криму. Наразі вона має більш нагальні кризи та виклики. Наприклад, країна повинна знайти шляхи швидкої реконструкції та зміцнення своєї енергетичної та теплової мережі перед обличчям триваючих російських атак, в тому числі шляхом отримання більшої допомоги з боку Заходу. (Обіцянка Державного департаменту США надіслати енергетичне обладнання на суму понад 53 мільйони доларів допоможе в цьому). Києву також потрібно буде ретельно продумати, як він має визначити послідовність і пріоритети своїх наземних, повітряних та інформаційних операцій у 2023 році, подібно до того, як він організовував свої контрнаступи протягом останніх кількох місяців, щоб змусити Росію одночасно воювати на півночі, сході та півдні.

На щастя, є багато причин вважати, що Київ може перемогти навіть оновлену російську армію. Кампанії міжнародного впливу, які проводить Україна, є прикладом для інших демократичних країн для вивчення та наслідування. Українці довели свою перевагу над росіянами в адаптації та оновленні своєї тактики і військових інституцій. І вони мають набагато кращий бойовий дух. Війна не дає жодних гарантій, незважаючи на попередні перемоги. Але якщо Україна зможе зберегти підтримку Заходу, вона може довести, що нова теорія перемоги Путіна є такою ж помилковою, як і попередня.