Як Вашингтон вигнав Huawei з Європи, - Politico Europe

Як Вашингтон вигнав Huawei з Європи, - Politico Europe

Китайський технологічний гігант згортається в Брюселі, Парижі і Лондоні та повертається до внутрішнього ринку.

Huawei відмовляється від Європи.

Китайський телекомунікаційний гігант витісняє своїх племінних західних лобістів, скорочує європейську діяльність і ставить амбіції глобального лідерства на паузу.

Згідно з інтерв’ю з більш ніж 20 нинішніми і колишніми співробітниками та стратегічними радниками компанії, причини цього мало пов’язані з комерційним потенціалом компанії — Huawei все ще може пропонувати передові технології за нижчою ціною, ніж її конкуренти — і все пов’язане з політикою.

Під тиском Сполучених Штатів і дедалі більшим відстороненням на континенті, який колись вважався найстратегічнішим закордонним ринком, Huawei повертається до китайського ринку, зосереджуючись в Європі на кількох країнах — Німеччині, Іспанії і Угорщині — які все ще охоче приймають компанію, яку на Заході вважають загрозою безпеці.

«Це вже не компанія, яка прямує до глобалізації», — сказав один з представників Huawei. «Це компанія, яка рятує свою дупу на внутрішньому ринку». Як і більшість інших співробітників Huawei, опитаних для цієї статті, чиновник говорив на умовах анонімності, щоб вільно описати труднощі компанії.

Скрутне становище Huawei було підсумовано засновником компанії Реном Чженфеєм у липневому виступі перед керівниками в штаб-квартирі компанії в Шеньчжені. Він виклав трійку проблем, з якими зіткнулася компанія протягом останніх трьох років: ворожість Вашингтона; збої внаслідок пандемії коронавірусу; і вторгнення Росії в Україну, яке перевернуло глобальні ланцюжки постачання і посилило занепокоєння Європи щодо надмірної залежності від таких країн, як Китай.

«Середовище, яке ми бачили в 2019 році, було відмінним від сьогоднішнього», — сказав Рен в промові, яка не була оприлюднена, але її бачило POLITICO. «Не думайте, що в нас буде світліше майбутнє».

«Раніше в нас була мрія про глобалізацію, яка прагне служити всьому людству», — додав він. «Яка наша мрія сьогодні? Виживання!»

Момент смерті глобаліста Huawei

Оскільки компанія впадає в сплячку на Заході, вона відсуває або витісняє вищих західних менеджерів, яких найняла лише кілька років тому, щоб протистояти нападу США на її бізнес.

«До західних людей прислухалися», — сказав один з представників Huawei, який працює в Європі. «Це вже не так... Ніхто не слухає».

Офіс Huawei в Брюсcелі — колись ключовий центр компанії для лобіювання проти європейських обмежень на її обладнання —повністю переданий європейському керівництву, і тепер штаб-квартира розташована в Дюссельдорфі.

Цього літа офіс втратив керівника відділу комунікацій Філа Герда, колишнього журналіста BBC, який приєднався до компанії в жовтні 2019 року на початку її боротьби з політичним тиском в Європі. Офіс також нещодавно втратив щонайменше трьох ключових співробітників, які займалися лобіюванням і політикою. (Тоні) Джин Йонг, головний представник брюсcельських інституцій, зараз відповідає за урядові справи в Західній Європі та проводить більшість часу в дюссельдорфському офісі.

В Лондоні директор з комунікацій Huawei в Великобританії Пол Гаррісон пішов з посади в жовтні, і інші посадовці пішли приблизно тоді ж. В 2019 році Харрісон прийшов в Huawei з посади старшого редактора новин в британській телекомпанії Sky News.

У вересні в Парижі пішов з посади директор з маркетингу і комунікацій Стефан Кертелін, повідомляє місцевий журнал Challenges. До цього паризький офіс втратив керівника відділу у справах уряду і безпеки Вінсента де Крейенкура, ветерана французької кібербезпеки з великим досвідом роботи в уряді, який приєднався до Huawei у 2020 році. Головний представник компанії в паризькому офісі Лінда Хан також пішла з посаду на початку літа.

В Варшаві місцевий PR-менеджер компанії Шимон Сольніца покинув Huawei в вересні. «Кризи, з якими я стикався щодня останніми роками, були колосальними», — написав він в пості LinkedIn, оголосивши про свій відхід.

Представники Huawei в авторизованих інтерв’ю описали звільнення як звичайну плинність кадрів. «В компаніях завжди є коливання, не тільки в Huawei… Деякі люди йдуть, а деякі приходять», — сказав речник Huawei Europe в авторизованому інтерв’ю минулого тижня.

Але інші співробітники компанії приватно визнали, що звільнення відображають радикальні зміни, які почалися в вересні 2021 року.

Тоді Менг Ваньчжоу — генеральний фінансовий директор Huawei і донька Реня — повернулася до штаб-квартири компанії в Шеньчжені після майже трьох років в Канаді, будучи екстрадованою до США за звинуваченням у змові з метою вчинення банківського шахрайства і шахрайства з електронною поштою.

«Момент, коли Менг вийшла з літака, був моментом смерті глобаліста Huawei», — сказав один чиновник.

Як дочка засновника — і ймовірна спадкоємиця компанії — Менг відіграла ключову роль в юридичній боротьбі між Huawei і Вашингтоном. Повернувшись з Канади, вона досягла найвищих посад Huawei як заступник голови правління в штаб-квартирі компанії і розпочала корпоративні перестановки у верхівці.

(Кетрін) Чен Ліфан, яка керувала відділом глобальних комунікацій на піку американського тиску, була виведена з ради директорів на роль в наглядовій раді.

Відділ глобальних комунікацій в раді директорів Huawei тепер представляє Пен Бо, відомий в Європі як Вінсент Пенг, колишній президент західноєвропейського регіону Huawei. Перехід Пенга на посаду є частиною зусиль компанії з перенесення європейської діяльності ближче до Шеньчженя.

Програму впорядкування громадських справ в Європі очолює Го Айбінг — колишній журналіст Bloomberg News в Гонконгу. Го був призначений в Європу в екстреному порядку, він проводить скорочення і консолідацію справ з лобіювання і комунікації компанії на всьому континенті.

Компанія також проводить реструктуризацію діяльності в Європі. Плани компанії — раніше не оголошені — полягають в консолідації всього континенту в одній зоні діяльності зі штаб-квартирою в Дюссельдорфі.

Зараз Huawei ділить континент на два ринки: Західна Європа з центром в Дюссельдорфі; і Східна Європа і північні країни, з топ-менеджером в Варшаві.

Реструктуризація «допоможе нам привнести більше синергії у всі європейські бізнес-операції; принесе більше цінності безпосередньо нашим клієнтам тут, в Європі», – сказав речник Huawei Europe.

Загалом штат компанії, який на даний момент нараховує близько 12 000 осіб, залишатиметься «стабільним», сказав речник.

За словами Рена, компанія також проводить скорочення в інших місцях. «Ми відмовимося від ринків в деяких країнах», — сказав засновник компанії в промові цього літа. «Наприклад, ми відмовимося від ринків у країнах «П’яти очей» та Індії».

«П’ять очей» означає угоду про обмін розвідданими між США, Великобританією, Канадою, Австралією і Новою Зеландією. Всі п’ять країн заборонили або в процесі заборони доступу Huawei та іншим китайським компаніям до критичної інфраструктури через безпекові ризики.

Замість цього Huawei зосереджується на своєму внутрішньому ринку, на який припадає значна частка глобального 5G і де шведська Ericsson і фінська Nokia намагаються зберегти частку ринку.

Ефект Трампа

Стратегічний відступ Huawei є надзвичайним для компанії, яка донедавна вкладала мільйони євро в лобістів і PR-кампанії, намагаючись розширити і зберегти свою позицію в Європі.

Протягом 2010-х років багато хто в Європі вважав Huawei доброзичливим гравцем серед технологічних компаній, які протискаються до влади. Так, незвичайний в своїх підходах, але щирий і — для багатьох — вигідний для інтересів континенту, оскільки підсилив конкуренцію і знизив ціну на наступне покоління телекомунікаційних мереж.

Компанія стала відомою щедрими подарунковими пакетами, в яких часто був телефон Huawei, і розкішними вечірками в гламурних закладах з шикарними фуршетами і танцювальними виступами — як-от прийом з нагоди китайського нового року в Concert Noble в Брюсселі.

Пізніше блискучі вечірки стали частиною зустрічних вітрів політичного Вашингтона щодо занепокоєння, що створена Китаєм телекомунікаційна інфраструктура становить серйозну загрозу безпеці і є ризиком шпигунства.

Ці зустрічні вітри почали дути під час правління президента США Барака Обами, але досягли ураганної сили після обрання Дональда Трампа. До 2019 року компанія була під американськими санкціями, а дочка Рена Менг чекала в Канаді результату запиту США на екстрадицію.

Кіт Крач, колишній заступник держсекретаря в адміністрації Трампа, згадав, як Вашингтон «натискав панічну кнопку».

Він нагадав, що запитував європейських міністрів про їхні стосунки з Китаєм. «І вони казали: «Ну, вони важливий торговий партнер» і все таке. А потім вони розглянулися по сторонах, чи там нікого не було, і прошепотіли: «Але ми їм не довіряємо».

Щоб подолати геополітичний шторм, компанія запропонувала шестизначні зарплати провідним спеціалістам в західному світі. Вона зібрала висококваліфіковану команду колишніх західних журналістів і політиків, які мають прямі зв’язки з такими владними місцями, як Єлисейський палац і Вестмінстер, дізнався POLITICO від тих, хто отримав такі пропозиції.

Спочатку гамбіт, здавалося, спрацював.

Повідомлення Huawei про те, що США самі становлять шпигунські ризики і що агресія Вашингтона була зумовлена ​​економічними інтересами, набула популярності, особливо в таких місцях, як Німеччина, де Трамп став великим контрастом.

«Справа Трампа була майже контрпродуктивною», — сказав Торстен Беннер, директор Інституту глобальної громадської політики в Берліні. Huawei також отримала підтримку від великих телекомунікаційних операторів, які побачили цінність в дешевому обладнанні в поєднанні з хорошим обслуговуванням клієнтів.

На початку 2020 року Huawei, здавалося, вивітрила заклики США до повної заборони. 28 січня тодішній прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон дав компанії зелене світло на будівництво частини 5G інфраструктури країни. Буквально через день Європейський Союз представив план відмови від надмірної залежності від китайських постачальників, але залишив двері для лоббі Huawei до національних урядів для збереження доступу їхніх технологій до ринку.

Потім почалася пандемія. З коронавірусом, що почався в Ухані і вбив тисячі людей, Трамп посилив антикитайську позицію в травні 2020 року, ввівши нові санкції проти Huawei, які фактично припинили постачання напівпровідників.

В липні британський Джонсон повністю поміняв курс і оголосив, що все обладнання Huawei має бути виключено з британських мереж 5G, навіть якщо уряд оцінив, що цей крок призведе до затримки впровадження технології і збільшення витрат на півмільярда фунтів стерлінгів.

Протягом 2020 і 2021 років європейські уряди, включаючи Францію, Швецію, Румунію, країни Балтії, Бельгію і Данію, або заборонили обладнання Huawei в ключових частинах мереж 5G, або вимагали від операторів відмовитися від обладнання в середньостроковій перспективі.

Бізнес смартфонів Huawei, який колись мав намір кинути виклик Apple і Samsung в Європі, був розгромлений санкціями США, які відключили його пристрої від Android, операційної системи, що належить Google.

Путін змінює розрахунок

Ці невдачі були болючими, але ще не фатальними. Програш Трампа на виборах і спад пандемії в Європі, здавалося, дали можливість для контрнаступу.

На початку 2021 року брюсcельські лобісти Huawei все ще були оптимістично налаштовані, що прагнення Європи до дешевого і швидкого запровадження 5G переможе занепокоєння щодо безпеки. Вони навіть організували зустрічі в Європейському парламенті, щоб довести свою позицію.

Ці зустрічі були скасовані 24 лютого, в день, коли Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Для багатьох в Європі співвідношення ризику і користі щодо Huawei змінилося миттєво.

«Найбільша зміна відбулася через усвідомлення того, що ми залежні від російського газу — особливо в Німеччині», — сказав Джон Стренд, телекомунікаційний аналітик, який відстежував вплив Huawei на ринок Європи протягом останніх років. «Виникає запитання: що гірше — бути залежним від російського газу чи китайської телекомунікаційної інфраструктури?»

За президента Джо Байдена тиск на Huawei лише посилився, і тепер попередження Вашингтона надходять від більш прихильного месенджера. В жовтні Європейська комісія випустила нове попередження щодо використання технології Huawei для підтримки мереж 5G, а уряд Сполученого Королівства підтвердив свою вимогу вилучити обладнання Huawei з британської телекомунікаційної інфраструктури.

Важке становище компанії підбило ноги її лобістським зусиллям — і з’їло її частку ринку.

До пандемії компанія регулярно приймала європейських політиків, журналістів і бізнес-лідерів в штаб-квартирі в Шеньчжені, величезному кампусі з будівлями в різних європейських архітектурних стилях на підтвердження її глобальних амбіцій.

Політика Китаю щодо нульового COVID-19 унеможливила це.

Протягом багатьох років компанія витрачала найбільше на щорічному Всесвітньому мобільному конгресі в Барселоні, найбільшій світовій події телекомунікаційної галузі. Цього року присутність компанії була блідою імітацією попередніх показів, на яких вона запускала нові продукти із приголомшливими і астрономічними маркетинговими бюджетами.

Але, мабуть, жодна значуща подія так не ілюструє масштаби змін, як Всесвітній економічний форум в Давосі, який колись зараховував Huawei до своїх головних спонсорів. 21 січня 2020 року, лише за тиждень до того, як Джонсон став на бік Huawei перед Трампом, Рен виступав на сцені альпійського курорту, обговорюючи майбутнє штучного інтелекту з автором «Sapiens» Ювалем Ноа Харарі.

Наступного року всесвітнє зібрання політичних можновладців і фінансових титанів в Давосі було скасовано через пандемію. Коли воно було знову скликане влітку 2022 року, топ-менеджери Huawei пропустили конференцію. Згідно з політикою Пекіна про нульовий COVID, вони не могли покидати Китай.

Геополітика б'є по фінансових звітах

За словами галузевих аналітиків, компанія все ще має значну частку на певних великих ринках, серед яких Німеччина та Іспанія.

Дослідження Strand Consult в 2020 році — все ще найповніший публічний огляд присутності Huawei в Європі — показало, наскільки глибоко китайська компанія вкорінена на європейських ринках: у 15 з 31 країни, досліджених Strand, більше половини всієї мережі радіодоступу 4G (RAN) обладнання надійшло від китайських виробників.

Але на багатьох з цих ринків влада запровадила заходи, які змушують операторів поступово відмовлятися від роботи з або хоча б значно обмежити використання «високоризикових постачальників» в наступні роки — як зазвичай, розглядають пов’язану з державою компанію Huawei і пов’язану з китайськими військовими телекомунікаційну компанію ZTE.

Ці починають кусатися.

На початку гонки за впровадження 5G Huawei випередила своїх конкурентів в Європі. Однак станом на початок минулого року — тоді, коли європейські чиновники змінювали погляд щодо безпечності 5G — шведська компанія Ericsson випередила Huawei за часткою ринку з нових європейських продаж мереж радіодоступу, згідно з власними даними, зібраними дослідницькою компанією Dell'Oro, яка займається дослідженнями телекомунікацій і наданою POLITICO представником галузі. Мережі радіодоступу складають найбільшу частку інвестицій в мережу і включають базові станції та антени.

Останнє оновлення за другий квартал 2022 року показало, що Ericsson має 41%, Huawei – 28% і фінська Nokia – 27%. Включаючи нові продажі базових станцій і антен в мережах 3G, 4G і 5G, деякі з яких є частиною діючих контрактів з операторами.

Конкретно для 5G RAN зміна ще очевидніша: Huawei втратила початкову позицію лідера ринку на початку розгортання; за підрахунками Dell'Oro зараз вони забезпечують 22% продажів, причому Ericsson – 42%, а Nokia – 32% в Європі.

Галузеві аналітики кажуть, що крок Huawei щодо консолідації і відмови від ключових гравців зі зв’язків з громадськістю може завдати шкоди компанії в країнах, де вона все ще має значну присутність: в основному в Німеччині, Італії та Іспанії. На цих великих європейських ринках уряди повільно запроваджують заходи щодо «високоризикових постачальників» — і особливо повільно і м’яко їх нав’язують.

Найбільші європейські оператори, як-от Deutsche Telekom і Vodafone, також мають діючі контракти з Huawei, тобто китайська фірма як мінімум все ще забезпечує технічне обслуговування і підтримує роботу мереж — і, можливо, продовжує підтримувати частину розгортання 5G.

Але принаймні в Німеччині новий уряд Олафа Шольца зайняв більш критичну позицію до китайських технологій. Цього місяця міністр економіки Роберт Хабек, який зайняв яструбину позицію до Китаю, офіційно заборонив китайським інвесторам купити німецький завод мікросхем через потенційні загрози безпеці.

Будапештські ночі

Звичайно, Huawei, не повністю відмовилася від Європи.

Ті, хто все ще підтримував контакт в Брюсселі, цього літа отримали вагомий подарунковий пакет.

Окрім глянцевих обкладинок із PR-діяльності компанії — із заголовками на кшталт «Оберіть розумніше майбутнє: внесок в наступну цифрову політику Європи» та «Десять років об’єднання Європи» — в сумці були мемуари Фредеріка П’єруччі. Колишній керівник французького виробника інфраструктури Alstom, П’єруччі в 2013 році був заарештований ФБР за звинуваченням в хабарництві— саме тоді, коли американський конгломерат General Electric вів переговори про поглинання ядерних операцій Alstom.

В книзі під назвою «Американська пастка» стверджується, що автор був заручником секретної економічної війни Вашингтона проти його союзників.

«Одна за одною деякі найбільші світові компанії активно дестабілізуються на користь США через акти економічного саботажу, які, здається, є початком того, що має відбутися…», — йдеться в анотації видавця.

Цей наратив дуже привабливий для компанії і створює природні стосунки з урядами, які вважають, що протистоять ліберальним супердержавам. Тоді як Huawei шукає друзів на континенті, Угорщина, яка все більше виступає проти решти ЄС щодо співпраці з Китаєм і Росією, залишається активним союзником, і компанія схиляється до цих відносин.

В вересні цього року підрозділ Huawei в Центрально-Східній і Північній Європі провів щорічний День інновацій в Угорщині, де розташований найбільший європейський логістичний центр компанії.

На березі Дунаю технологічні підприємці розмовляли англійською і угорською, з домішками китайської і німецької, за кавою на замовлення та горою канапе на куполоподібному Castle Garden Bazaar в Будапешті.

В конференц-залі двомовні ведучі демонстрували міні-документальні фільми про захист місцевих порід лососів в Норвегії і запобігання повеням в Угорщині. Керівники малого бізнесу відзначили дрони, які моніторять посіви в Австрії і можливі лісові пожежі в Греції, і все це в мережах Huawei 5G.

З синхронним перекладом угорською мовою Huawei представила дослідження, проведене на замовлення Economist Intelligence Unit, в якому підтверджується відставання Європи щодо використання та впровадження 5G. Це було неявним нагадуванням про те, що демонтаж інфраструктури Huawei матиме реальні наслідки.

Але компанія також підкреслила те, що, як вона сподівається, стане більшою часткою її портфоліо: продукти, які з меншою ймовірністю викличуть занепокоєння щодо безпеки, як-от інвертори для сонячних панелей.

«Huawei віддана баченню зеленої Європи», — сказав Джефф Ван, поточний керівник компанії зі зв’язків з громадськістю та комунікацій, у відеозверненні до натовпу в Будапешті, де він відзначив 10 років роботи на континенті.

За кілька тижнів до події офіційні особи Huawei наполягали, щоб виступив прем’єр-міністр Віктор Орбан. Хоча цього не сталося, Орбан послав з повідомленням одного зі своїх старших заступників — міністра закордонних справ і торгівлі Петера Сіярто.

«Ми не збираємося дискримінувати інвестиційну компанію через країну її походження», — сказав Сійярто. Будапешт твердо протистоятиме «міжнародному тиску», додав він, щоб заблокувати «присутність Huawei тут, в Угорщині».

Радослав Кедзія, віце-президент Huawei в регіоні Центрально-Східної і Північної Європи (і перший не-китаєць, який отримав статус генерального директора в компанії в Чеській Республіці в 2015 році), сказав, що за подвійним скороченням в Угорщині не було політичних розрахунків.

«Не демонізуймо нас, добре? Ми такі самі, як і інші компанії», — сказав Кедзія.

Якщо оцінка бізнесу пропонує «перспективу наступних 10-20 років стабільної роботи, то ви вважаєте, що варто зосередити частину своїх ресурсів саме в цій країні», додав він.

Європейський речник також наполягав на тому, що Huawei комунікує з кожною країною «однаково, на тому самому рівні». Компанія фокусується на технологіях і «не бере участі», сказав він, в «політичних іграх».

Одне можна сказати напевно: коли йдеться про велику європейську гру, Huawei програє — і відправляє всіх своїх політичних гравців додому.

Переклад Ira Zhurovska