Британія вже дозволила Україні наносити удари Storm Shadow по території агресора - The Guardian

Британія вже дозволила Україні наносити удари Storm Shadow по території агресора - The Guardian

Хоч, як і Франція, не буде офіційно це підтверджувати.

Американці ще працюють над перспективою такого дозволу для України, маючи в арсеналі біля 3000 ATACMS у різному стані та версіях, з яких 1500 – нові.

Lockheed Martin може виробляти на цей час до сотні ракет. До того ж США почали серійне виробництво покращеної версії ATACMS, PrSM, з дальністю у 500-600 км.

ATACMS – надзвукова балістична ракета зі щільністю 3 махи (2300 миль на годину). Storm Shadow, як і Scalp, дозвукова, зі швидкістю 0,8 маха. Летить на дуже низькій висоті, а перед ціллю набирає висоту і переходить у пікірування. Вбивця бункерів.

Важливо інше. У свій час британці передали Україні «Челленджери», і американці змушені були передати батальйон «Абрамсів». Так може статися і з ракетами, коли не тільки Вашингтон, але й Берлін приєднаються до ракетної коаліції. Тим більше, що останній збирається розмістити на своїй території «Томагавки» і гіперзвукові американські ракети.

Московський фонд «Нібус», який щоденно проводить опитування росіян, заміряв у них рідкий сплеск тривожності. Більше половини охоплені страхом. Налякані, але не бунтують.

Західні ракети – це тиск на російських воєнних. Вони можуть змусити Путіна змінити хід війни на користь компромісних переговорів. Тому Зеленський хоче запропонувати Байдену і його можливій наступниці Гарріс й оригінальному стратегу Трампу свій особливий мирний план на завершення війни вже цього року.

Або це план Трампа-Венса, або з Путіним ведуть переговори, або вже існують рамкові контури такого плану. Він може дійсно мати космічну швидкість лише у випадку, коли б Путін переміг забрав території, йому б видали акт амністії, який би він перетворив у своє право вимагати у Заходу ще й компенсацію.

Слабкий варіант, про який ми писали, це припинення вогню, заморозка конфлікту і проведення переговорів. Місяць за місяцем, рік за роком, десятиліття за десятиліттям. Коли Путін помре, і його наступником не буде російський Ин, «Берлінська стіна впаде» – Україна за допомогою союзників, сильної дипломатії поверне все втрачене.

Президенту Байдену прийдеться, завершуючи свою тривалу політичну карʼєру, обирати – зрадити цінностям свободи й демократії, або продовжувати «поливати їх кровʼю героїв». Битись за Україну, або віддати її Путіну.

Наприклад, під соусом «я відновив мир, коли жоден американський солдат не став учасником війни, і не допустив ядерного конфлікту та Третьої світової війни».

Скоро дізнаємося. Навіть за обтічними фразами Білого дому та вітієватих текстів демократичної американської преси.

Байден врятував Україну. Прийшов час допомогти їй виграти свою останню визвольну війну зі зловредною імперією, яка історично пожирає народи і їх землі обітовані.